Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Recepti za solate kot samostojne obroke

7. 2. 2012

Štiri solate, ki si jih lahko pripravite kot samostojni obrok.

Tajska solata z rostbifom (za 2 osebi)

Potrebujete

  • 250 g mešane zelene solate
  • 250 g rostbifa
  • 1 majhno rdečo čebulo, drobno sesekljano
  • 1/2 manjše rdeče paprike, narezane na tanke rezine
  • 1 majhno kumaro, narezano na rezine
  • 250 g češnjevega paradižnika
  • 1/4 šopka sesekljanega koriandra
  • 2 žlici sesekljanih metinih lističev
  • 1 strok česna, drobno sesekljan
  • 1 (ali 2) majhen rdeč čili (ali feferon), ki ste mu odstranili semenje in ga sesekljali

Preliv

  • 3 žlice limetinega soka
  • 3 žlice sojine (lahke) omake
  • 1 žličko naribane limonine lupinice

NA OSEBO: 296 kalorij, 8 g maščob, 24 % kalorij iz maščob, 31 g beljakovin, 26 g ogljikovih hidratov, 6 g vlaknin.

Priprava

1. Zeleno solato operite in osušite.

2. Meso pecite od 5 do 6 minut na vsaki strani. Vmes ga enkrat obrnite. Meso naj bo srednje zapečeno. Po peki ga malce ohladite in narežite na čim tanjše rezine. Medtem v skledici temeljito zmešajte sestavine za preliv.

3. V večji skledi rahlo zmešajte meso, čebulo, rdečo papriko, kumare, paradižnik, koriander, meto, česen, čili in preliv. Zeleno solato porazdelite po krožnikih in obložite z mesno-zelenjavno mešanico.

Kitajska solata z rezanci (za 4 osebe)

Potrebujete

  • 250 g kitajskih jajčnih rezancev
  • 1 manjši brokoli, sesekljan
  • 125 g graha
  • 1/2 žlice oljčnega olja
  • 1 manjšo glavo kitajskega zelja, narezanega
  • 1/2 rdeče paprike, drobno narezane
  • 1/2 zelene paprike, drobno narezane
  • 1/2 skodelice (125 ml) črnih ali šitake gob, namočenih in narezanih
  • 1/2 skodelice sojinih kalčkov

Preliv

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žličko belega kisa
  • 1 žličko naribanega svežega ingverja
  • 1 ščepec črnega popra

Na osebo: 396 kalorij, 12 g maščob, 27 % kalorij iz maščob, 17 g beljakovin, 76 g ogljikovih hidratov, 8 g vlaknin.

Priprava

1. V vreli vodi do mehkega skuhajte rezance (približno 5 minut). Nato jih odcedite in prelijte z mrzlo vodo.

2. V pari ali mikrovalovni pečici skuhajte grah in brokoli, da bosta še čvrsta za ugriz. Nato ju odcedite in takoj oplaknite s hladno vodo (da bodo ostali hrustljavi in lepo zeleni).

3. V ponvi ali voku segrejte olje in na njem med stalnim mešanjem pražite kitajsko zelje in gobe toliko časa, da zelje oveni.

4. V večji skledi zmešajte rezance in zelenjavo ter temeljito premešajte. Sestavine za preliv zmešajte in prelijte prek rezancev.

Solata za malico iz testenin s piščancem (za 1 osebo)

Potrebujete

  • 1/2 fileja piščančjih prsi (pribl. 125 g)
  • 4 beluše, olupljene
  • 1 skodelico (250 ml) kuhanih spiralnih testenin
  • 1/2 korenčka, narezanega na paličice
  • 1 skodelico (250 ml) šampinjonov, narezanih
  • 1 skodelico (250 ml) mladih špinačnih listov, sesekljanih

Preliv

  • 1 žlico oljčnega olja
  • 2 žlici limoninega soka
  • ščepec črnega popra

Na osebo: 489 kalorij, 17 g maščob, 30 % kalorij iz maščob, 47 g beljakovin, 43 g ogljikovih hidratov, 5 g vlaknin.

Priprava prejšnji večer

1. Pecite meso na vsaki strani približno 8 minut. Med peko ga samo enkrat obrnite. Malce ga ohladite, narežite in postavite v hladilnik.

2. Na pari ali v mikrovalovni pečici skuhajte beluše tako, da so še čvrsti na ugriz. Odcedite jih, takoj oplaknite s hladno vodo, vsakega narežite na 4 ali 5 koščkov in postavite v hladilnik.

3. Vse sestavine za preliv pretresite in postavite v hladilnik.

Priprava zjutraj

1. Testenine in zelenjavo, prelijte s prelivom in temeljito zmešajte.

2. Solato naložite v plastično skledo, ki jo lahko dobro zaprete in vzemite s seboj za malico. Takoj ko prispete v službo, jed postavite v hladilnik.

Solata s škampi in z mangom (za 2 osebi)

Potrebujete

  • 250 g mešane zelene solate (vzemite tisto v vrečkah, že narezano in očiščeno)
  • 16 kuhanih repkov velikih škampov
  • 1 mango, olupljen in narezan na majhne kocke
  • 1/2 manjše rdeče čebule, sesekljane
  • 1 steblo zelene, narezane na tanke rezine
  • 1 žlico mete, sesekljane

Preliv

  • 1 žlico oljčnega olja
  • 2 žlici limetinega soka
  • 1/2 žličke svežega mletega ingverja
  • 1 ščepec črnega popra

Na osebo: 284 kalorij, 8 g maščob, 25 % kalorij iz maščob, 27 g beljakovin, 28 g ogljikovih hidratov, 5 g vlaknin.

Priprava

1. Sestavine za preliv dajte v kozarec in pretresite.

2. Škampe položite v skledo, prelijte s prelivom in postavite v hladilnik.

3. V skledi zmešajte mango, čebulo, zeleno in meto. Dodajte škampe s prelivom in premešajte.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri