Ognjena mehiška juha

24. 5. 2008
Deli
Ognjena mehiška juha (foto: Kiyoshi Togashi)
Kiyoshi Togashi

Dobršen del jušnega užitka je povezan s tem, kaj stresemo v juho, tik preden jo pojemo. Zelišča, čili, . .

Za 4 do 6 obrokov

Čas priprave: 1 ura

Potrebujemo

2 sveža čilija ali pekoča feferona

? kilograma na pol prerezanih svežih paradižnikov

2 žlici repičnega ali koruznega olja

3 na rezine narezani stroki česna

1 velika na rezine narezana čebula

sol in sveže zmlet poper po okusu

ščepec suhega origana

4 skodelice kokošje jušne osnove ali vode

2 skodelici sesekljanega kuhanega piščanca

1 do 2 skodelici koruznega čipsa in še nekaj koščkov za okras

2 limeti (iz ene iztisnemo sok, drugo pa narežemo na rezine)

1 skodelica sesekljanega svežega koriandra (ali peteršilja)

1 olupljen, na rezine narezan zrel avokado za okras (po želji)

1 do 2 na tanke rezine narezani redkvici za okras (po želji)

Priprava

1. Segrejemo ventilacijsko pečico na 200 °C. Čilije in paradižnike razporedimo po pekaču, obloženem

s peki papirjem, in pečemo v pečici, dokler niso po eni strani lepo zapečeni. Obrnemo jih in zapečemo še po drugi strani. Ko se čiliji (oziroma feferoni) ohladijo, jim odstranimo kožico, pecelj in semena ter jih sesekljamo.

2. V velikem globokem loncu na srednjem ognju segrejemo olje. Dodamo česen in čebulo ter ju med občasnim mešanjem pražimo približno 10 minut, dokler ne postaneta zlato rjave barve. Dodamo paradižnike in čilije. Paradižnike zmečkamo s kuhalnico. Dodamo jušno osnovo ali vodo in zmanjšamo ogenj, tako da juha rahlo povreva. Kuhamo še kakih 20 do 30 minut.

3. Vmešamo piščančje meso in koruzni čips ter kuhamo še 3 do 5 minut. Začinimo z limetinim sokom, soljo in poprom. Okrasimo z redkvicami ali avokadom ali obojim in postrežemo skupaj z rezinami limete.

Na obrok

409 kalorij, 23 g beljakovin, 48 g ogljikovih hidratov, 14 g maščob (2 g nasičenih), 7 g vlaknin, 541 mg natrija.

foto Kiyoshi Togashi

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"