Osvežite poletne jedi

31. 7. 2008
Deli
Osvežite poletne jedi

Dodajte vsaj pet spodaj naštetih sestavin v svoj vsakdanji jedilnik:

Puran, robide, arašidi, voda, orehi, ingver, naši, zelje, divjačinsko meso, ribe, ananas, vrtnine, oljčno olje.

Pisana pečena tunina

Potrebujete

2 večja zrezka tunine (okoli 15 dag vsak)

5 skodelic drobno narezane solate ledenke

2 skodelici češnjevih paradižnikov

? skodelice oliv kalamata brez koščic

? skodelice pope­čene in nakockane rdeče paprike

Za preliv

2 žlici oljčnega olja

2 žlici limoninega soka

1 žlico dijonske gorčice

ščepec suhega timijana

1 strok strtega česna

Priprava

Na srednji temperaturi segrejte primerno veliko teflonsko ponev. Zrezka tunine solite in poprajte po okusu ter ju dobro popecite (eno do dve minuti na vsaki strani). V večji skledi zmešajte narezano solato, paradižnike, olive in rdečo papriko.

V manjši posodi iz vseh sestavin pripravite preliv, ki ga morate mešati toliko časa, dokler ne postane enakomerno homogen. Tunino razrežite na približno pol centimetra debele rezine, na dva krož­­­nika pa enakomerno razdelite zelen­­javo. Dodajte tu-nino in prelijte s po­­­­livko. Zadostuje za dve porciji.

Na porcijo

631 kalorij, 50 g beljakovin, 34 g ogljikovih hidratov, 35 g maščob (5 g nasičenih), 11 g vlaknin, 1. 123 mg natrija.

Okusna priloga

Zelenjavni kuskus

Potrebujete

? narezane paprike

? skodelice kuskusa

1 malo nastrgano bučko cuketo

1 jedilno žlico nadrobljene fete

1 jedilno žlico sesekljanih mandljev

2 drobno sesekljana lista poprove mete

? čajne žličke oljčnega olja

sol in poper po okusu

Priprava

Kuskus pripravite po navodilih na embalaži. Nato v primerno veliko skodelico dodajte vse sestavine in dobro premešajte. Zadostuje za dve porciji.

Na porcijo

210 kalorij, 8 g bel­­jakovin, 38 g ogljikovih hidratov, 3 g maš­­­čob (1g nasičenih), 4 g vlaknin, 62 mg natrija.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ