Kako vse lahko uporabite ovsene kosmiče – 6 odličnih idej

10. 1. 2021
Deli
Kako vse lahko uporabite ovsene kosmiče – 6 odličnih idej (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste najprej pomislili na slasten zajtrk? Ovseni kosmiči so res priljubljena sestavina zajtrkov, a so veliko več kot to. Ovsene kosmiče je mogoče uporabljati na vrsto načinov – v nadaljevanju vam predstavljamo nekaj odličnih idej.

Ovseni kosmiči so odličen vir prehranskih vlaknin. Ob teh navadno pomislimo na zdravo prebavo, vendar imajo vlaknine precej daljši seznam koristi za zdravje, ki jih ponujajo. Denimo, živila, ki so bogata z vlakninami, pomagajo ohranjati zdravo telesno težo, znižajo tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca ter nekatere vrste raka. Nekatere študije kažejo tudi, da imajo protivnetne učinke.

Ovseni kosmiči so tudi bogat vir vitaminov in mineralov. Vsebujejo vitamin A, vitamin E, vitamine B skupine, magnezij, železo, cink, kalij, folno kislino, 100 gramov ovsenih kosmičev vsebuje približno 16 gramov beljakovin in 66 gramov ogljikovih hidratov.

V nadaljevanju 6 idej, kako vse lahko uporabite ovsene kosmiče:
Profimedia

Ovseni kosmiči, ki jih uporabljamo v receptih, so čisto navadni kosmiči, brez kakršnihkoli dodatkov.

1. Energijske tablice (brez peke)

Če ste cel dan na poti, si pripravite različico, ki jo lahko vzamete s seboj – energijske tablice iz ovsenih kosmičev.

Za pripravo potrebujete:

  • ½ skodelice ovsenih kosmičev
  • ½ skodelice kvinoje
  • ¼ skodelice sončničnih semen
  • ¼ skodelice bučnih semen
  • ½ skodelice sončničnega masla
  • 1/3 skodelice medu
  • 1 čajna žlička vanilje
  • ½ čajne žličke cimeta
  • ¼ čajne žličke soli
  • ¼ skodelice mletih lanenih semen
  • 1 žlica chia semen
  • ½ skodelice suhih fig (drobno narezanih)
  • 1 žlica nasekljane temne čokolade

Priprava:

Ali pa …
  • 1 skodelico ovsenih kosmičev
  • 1 skodelico arašidov
  • ½ skodelice suhega sadja
  • 2 žlici chia ali lanenih semen
  • ½ skodelice arašidovega masla
  • ½ čajne žličke cimeta in/ali vanilje v prahu
  • ¼ skodelice medu ali sirupa po vašem okusu

Sestavine dobro zmešajte, maso stresite v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem, lepo razporedite in pustite nekaj časa stati. Nato narežite na ploščice.

2. Ovsene kosmiče lahko uporabite za zgoščevanje jedi

Če se izogibate običajnim zgoščevalcem jedi, kot sta škrob in moka, ali pa vam je tega zmanjkalo, uporabite oves. Ta je odličen za obogatitev juh, enolončnic, smoothiejev, pa tudi za pripravo burgerjev in fantastično se poda čiliju.

Uporabite lahko cele ovsene kosmiče ali pa jih zmeljite v moko in jo na koncu kuhanja vmešajte v jed ter nato pustite lahno veti še 5 do 10 minut, da se jed zgosti.

3. Doma pripravljeno ovseno mleko

Profimedia

Najhitreje in najlažje pripravljeno mleko iz rastlin.

Ovsene kosmiče zmiksajte z vodo – približno skodelico ovsenih kosmičev in 3 do 4 skodelice vode (dodajte več ali manj kosmičev, odvisno, kako gosto mleko želite).

Maso nato precedite skozi gazo ali gosto cedilo in ovseno mleko je pripravljeno.

4. Piling za sijočo polt

Ovseni kosmiči naj bi bili odlični tudi za nego kože – ste že kdaj preizkusili?

Tako gre: žlico zmletih ovsenih kosmičev zmešajte z malo tople vode in žlico meda. Dobiti morate gosto pasto. Nanesite na kožo in nežno masirajte do 3 minute. Masko pustite delovati še 3 minute, nato sperite s toplo vodo.

Opozorilo: previdno, če imate občutljivo kožo.

5. Kaša iz ovsenih kosmičev za blaženje srbečice

Profimedia

Nekateri si pripravljajo kopel z ovsenimi kosmiči, ki naj bi pomagala pri suhi koži in tako ublažila srbečico – mlete ovsene kosmiče zavežejo v vrečico iz blaga in to postavijo v kopel.

No, ovseni kosmiči naj bi pomagali ublažiti tudi srbečico po piku komarja ali drugega mrčesa, tako kot TO dišeče zdravilno zelišče.

Žličko zmletih ovsenih kosmičev zmešajte z vodo in pustite stati, da se popolnoma zmehčajo. Nato malo paste nanesete na mesto pika.

6. Namesto polnozrnate moke

Vam je zmanjkalo polnozrnate moke? Dobro zmeljite ovsene kosmiče in dobili boste okusno in vsestransko moko, ki jo lahko uporabite za peko kruha, tort, piškotov …

S sveže zmleto moko iz ovsenih kosmičev lahko nadomestite do 2/3 količine običajne moke, ki jo zahteva recept.

Opomnik:

Čeprav zdravi, z njimi ne gre pretiravati. Pretiravanje lahko povzroči prebavne težave. Previdni naj bodo tudi bolniki s celiakijo – predvsem zaradi navzkrižne kontaminacije. Prav tako previdno, če imate težave s sečili, ledvicami ali putiko, ker ovseni kosmiči vsebujejo purine.

Preverite še:

Ali pa:
pexels