petrsiljeva-juha

Peteršilj je odličen čistilec - spodbuja delovanje jeter in ima antiseptičen učinek. Zato bi bilo škoda, da bi ga na našem krožniku uporabili le za okras. Pripravite okusno peteršiljevo juho s frtaljo. Zagotovo vas bo navdušila.

Sestavine za 4 osebe:

Za peteršiljevo jušno osnovo:

  • 1 čajna žlička oljčnega olja,
  • 1 drobno narezana čebulica,
  • 150 g opranih in grobo narezanih peteršiljevih listov,
  • 1 olupljena peteršiljeva korenina, narezana na kocke,
  • 1 liter vroče vode,
  • sol in nekaj zrn črnega popra,
  • nekaj kapljic limoninega soka

Za frtaljo:

  • 2 stepeni jajci,
  • 1 jušna žlica drobno narezanega peteršilja,
  • sol,
  • nekaj kapljic olja za ponev

Za zelenjavno zakuho:

  • 1 bučka, narezana na tanke rezine,
  • 2 korenčka, narezana na tanke rezine
Priprava:

Za pripravo jušne osnove v globoki posodi segrejemo olje. Na njem opražimo čebulico, nato dodamo še peteršiljevo listje in korenino. Ko peteršilj oveni, zalijemo z 1 l vode. Dodamo poprova zrna. Zavremo in kuhamo 15 minut.

Jušno osnovo precedimo in izmerimo količino, ki smo jo dobili. Ker je voda izparela, se je količina zmanjšala. Dolijemo toliko vroče vode, da dobimo 1,2 l peteršiljeve juhe.

Za frtaljo segrejemo veliko, namaščeno ponev. Stepenim jajcem dodamo peteršilj in jih posolimo. Zlijemo jih v ponev tako, da dobimo veliko, tanko palačinko. Na hitro jo opečemo na eni strani, jo obrnemo in nato opečemo še na drugi strani ter stresemo na krožnik, da se ohladi. Hladno razrežemo na tanke rezance.

Zavremo peteršiljevo juho, jo začinimo s soljo in limono. Dodamo zelenjavno zakuho. Če nam je všeč hrustljava zelenjava, juho takoj odmaknemo od plamena. Če nam je ljubša kuhana zelenjava, kuhamo še nekaj minut.

Na krožnike razdelimo frtaljine rezance in jih prelijemo z juho.

Katja Mrzel, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Recept: Zelenjavna juha z rezanci

Danes si za spremembo privoščite okusno zelenjavno juho. Priprava je zelo preprosta.

Rdeča kvinoja s poletno zelenjavno omako

Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Recept: Pikantna korenčkova juha

Ker je aprilsko vreme nepredvidljivo in prinese še kakšen mrzel dan, je tu recept za korenčkovo juho, ki vas pogreje. Všeč bo še posebej tistim, ki imate radi pikantno hrano.
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri