Peteršiljeva juha s frtaljo

27. 3. 2012
Deli
Peteršiljeva juha s frtaljo (foto: Luka Arnuš)
Luka Arnuš

Peteršilj je odličen čistilec - spodbuja delovanje jeter in ima antiseptičen učinek. Zato bi bilo škoda, da bi ga na našem krožniku uporabili le za okras. Pripravite okusno peteršiljevo juho s frtaljo. Zagotovo vas bo navdušila.

Sestavine za 4 osebe:

Za peteršiljevo jušno osnovo:

  • 1 čajna žlička oljčnega olja,
  • 1 drobno narezana čebulica,
  • 150 g opranih in grobo narezanih peteršiljevih listov,
  • 1 olupljena peteršiljeva korenina, narezana na kocke,
  • 1 liter vroče vode,
  • sol in nekaj zrn črnega popra,
  • nekaj kapljic limoninega soka

Za frtaljo:

  • 2 stepeni jajci,
  • 1 jušna žlica drobno narezanega peteršilja,
  • sol,
  • nekaj kapljic olja za ponev

Za zelenjavno zakuho:

  • 1 bučka, narezana na tanke rezine,
  • 2 korenčka, narezana na tanke rezine
Priprava:

Za pripravo jušne osnove v globoki posodi segrejemo olje. Na njem opražimo čebulico, nato dodamo še peteršiljevo listje in korenino. Ko peteršilj oveni, zalijemo z 1 l vode. Dodamo poprova zrna. Zavremo in kuhamo 15 minut.

Jušno osnovo precedimo in izmerimo količino, ki smo jo dobili. Ker je voda izparela, se je količina zmanjšala. Dolijemo toliko vroče vode, da dobimo 1,2 l peteršiljeve juhe.

Za frtaljo segrejemo veliko, namaščeno ponev. Stepenim jajcem dodamo peteršilj in jih posolimo. Zlijemo jih v ponev tako, da dobimo veliko, tanko palačinko. Na hitro jo opečemo na eni strani, jo obrnemo in nato opečemo še na drugi strani ter stresemo na krožnik, da se ohladi. Hladno razrežemo na tanke rezance.

Zavremo peteršiljevo juho, jo začinimo s soljo in limono. Dodamo zelenjavno zakuho. Če nam je všeč hrustljava zelenjava, juho takoj odmaknemo od plamena. Če nam je ljubša kuhana zelenjava, kuhamo še nekaj minut.

Na krožnike razdelimo frtaljine rezance in jih prelijemo z juho.

Katja Mrzel, foto: Luka Arnuš

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"