libanon

Baba ghanouj ali pire iz pečenih jajčevcev je ena tistih jedi z Bližnjega vzhoda, kot sta humus ali falafel, ki so na prvi pogled videti precej preproste, dokler ne spoznaš vseh različic, ki jih pripravljajo v različnih državah, skupnostih in celo od hiše do hiše.

Gre za omako oziroma namaz, ki je pravzaprav pire iz pečenih jajčevcev, paste tahini iz sezamovih semen, olivnega olja, limoninega soka in česna. Pire je lahko svilnato gladek ali bolj grobo kašast. Okusi segajo od blagega do pikantno dimljenega – za tega jajčevce specite na žaru. Pire iz jajčevcev okrasijo s peteršiljem, kančkom olivnega olja, kuminom in papriko ter ponekod tudi s sesekljanimi pistacijami ali drugimi oreščki. Postrežejo ga s pita kruhom (podoben je lepinji) kot predjed ali prilogo, z dodatkom paradižnika, paprike ali druge zelenjave pa postane nasitna malica.

Baba ghanouj (Pire iz pečenih jajčevcev)

Sestavine za približno 450 ml: • 2 velika jajčevca (po približno 450 g) • 60 ml olivnega olja • 60 ml paste tahini (iz sezamovih semen) • 3 žlice sveže stisnjenega limoninega soka  • 1 sesekljan strok česna • sol, poper • pita kruh (ali lepinje)

Priprava:

Pečico segrejte na 190 stopinj. Velik pekač dobro premažite z oljem. Jajčevca operite, osušite in po dolgem prerežite na pol. Polovice s prerezano stranjo navzdol položite na pekač in jih pecite približno 45 minut, da se popolnoma zmehčajo. Nekoliko jih ohladite in z žlico izdolbite meso. Izdolbeno meso dajte na cedilo in ga pustite približno 30 minut, da odteče odvečna voda. Odcejene jajčevce dajte v električni mešalnik in dodajte 60 ml olivnega olja, pasto tahini, limonin sok in česen. Vse skupaj zmeljite v pire. Pire iz jajčevcev po okusu solite in poprajte. Prelijte ga v manjšo posodo, pokrijte in shranite v hladilniku (največ do naslednjega dne). Postrezite ogretega na sobno temperaturo s pita kruhom ali lepinjami.

 

Sorodni članki

Baba ghanoush - namaz iz jajčevcev

Jajčevci so vsestransko uporabni. Imajo nevtralen okus in se zato podajo v različne jedi kot so omake za testenine, namaze in jedi z rižem. Seveda ne smejo manjkati v azijskem...

Kaj vse lahko pripravimo iz jajčevcev

Vsestransko uporabni jajčevci, ki ne smejo manjkati v sredozemski in azijski kuhinji.

Hitre in lahke jedi z žara

Največja prednost peke na žaru je, da so različne jedi pripravljene preprosto in hitro. Tako lahko spečete meso, ribe, morske sadeže, sir, sadje in zelenjavo. Preizkusite naše...
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri