mh1208_ffit_31

Kuhanje na prostem postaja umetnost, ki je že zdavnaj presegla obdobje hot dogov in pleskavic.

Danes skoraj ne najdemo več jedi, ki je ne bi mogli pripraviti tudi zunaj. Med najbolj priljub­­ljenimi so na različne načine pripravljene ribe, ki se veliko bolje kot s plinom ali elektriko v domači kuhinji razumejo z ognjem. Tipičen vonj in aromo po dimu lahko ustvarite le s pomočjo naravnega ognja.

Za peko postrvi, težke od 1 do 1, 5 kg, potrebujete še eno jedilno žlico olja, liste ene vejice timijana, na tanke

ko­­­­lobarje narezano čebulo, na pol prerezano limono, na tanke rezine narezan paradižnik, sol in poper ter 75 cm vrvice.

1 Z vlažno krpo obrišite kamen. Previdno ga položite na posteljo iz tlečega oglja ali lesa, ki ga razporedite tudi okoli kamnite plošče. Kamen segrevajte približno 45 minut (pripravljen je takrat, ko nekaj kapljic vode na njem v trenutku izpari).

2 Očiščeno ribo začinite s soljo in poprom. Dobro jo natrite po koži in trebušni votlini. Notranjost nadevajte z narezano čebulo, paradižnikom in svežimi lističi timijana. Dodajte še sok polovice limone. Preostalo polovico limone narežite na tanjše krhlje, ki jih vstavite v trebušno odprtino k preostali zelenjavi.

3 Ribo prevežite z vrvico, kot je prikazano na fotografiji. Na koncu jo še dobro natrite z oljem, ki prepreči sprijemanje in omogoči, da se koža hrustljavo zapeče. Nato jo z veliko lopatico ali posebno prijemalko za žerjavico položite na ogreto kamnito površino.

4 Pecite približno 10 minut na vsaki strani (po potrebi tudi več). Meso se mora pod pri­­­­­­­­­­­­­­­­­t­­iskom vilic lepo razkosati in ločiti od kosti.

Sorodni članki

Recepti: Na žaru pečene dobrote iz morja ali reke

Sveže ribe, vrhunsko oljčno olje, sveže začimbe in vroč žar.
None

Podaljšajte okuse poletja

Lupinarji, školjke in ribe vsebujejo veliko kalcija za zdrave kosti, belja­­kovin za gradnjo mišic in vitamina B12. Zaradi velikega števila ribarnic in dobro založenih...

3 lahka kosila, ki vsebujejo dobre maščobe

Poleti marsikomu »težka hrana« ne diši, zato veliko raje posegamo po solatah in drugih lahkih jedeh. Da boste ob tem poskrbeli še za svoje zdravje, so tu 3 okusni recepti, bogati...
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri