Poželjivo lačni

31. 8. 2006
Deli

Razkrinkamo vam recepte za zajtrke, ob katerih ste lahko brez skrbi, da bi vam pobegnila iz postelje.

Nisem zdravnik in tudi ne vaša mama, vendar pa vam kot ženska lahko zagotovim, da je zajtrk resnično najpomembnejši obrok dneva. Zlasti še, če ste se prebudili z golo damo, ki nežno spi na vaših prsih. Kar pomislite, če ste se v zadnjih dveh urah (no, prav, v treh, saj imate odlično kondicijo) izkazali kot pravi žrebec, je prav, da še naprej skrbite za dober vtis in jo očarate tudi s svojim kuhanjem. Je za to lahko še boljša priložnost od zajtrka v postelji?

Tukaj pa vam bomo malce pomagali. Pripravili smo hitre in preproste recepte za zajtrke, ki se jih ne bi sramovali tudi v najboljših hotelih. Ne zamerite, ampak tudi imena morajo biti primerno zapeljiva – kolaček, belgijski vaflji, jajca po Benedictovo, francoski toast in crepes. Vsaka jed vsebuje sestavine, ki dvigajo vzburjenje in budijo domišljijo. Že ob pogledu na umetelni zajtrk bo omedlela, ko pa bo naredila še grižljaj ali dva, se bo prebudil vulkan. Če se boste zares odrezali in če vam bo usoda namenila malo sreče, vam bo dama pomila posodo – zavita le v predpasnik.

Crepes s krompirjem

Crepes zvenijo bolj mamljivo in odraslo kot palačinke, kajneda. Obložite jih z ja­bolki in med izgovorom besede pri r-ju še nekoliko zagrulite. Jabolka so odlična za zmanjševanje ravni holesterola, ki z mašenjem žil zmanjšuje pretok krvi med drugim tudi v za vas to jutro zelo pomemben ud in zelo verjetno vpliva tudi na njen seksualni odziv. V jabolkih je pomembna aminokislina fenilalanin, ki vpliva na povečano tvorbo endorfinov, snovi v možganih, ki naj bi podžigala spolno vnemo. Cimet ima podobnega aduta: ameriški strokovnjaki so opazili povečan pretok krvi v genitalije žensk, ki so povohale začimbo.

Sestavine:

1/2 skodelice moke

3/4 skodelice mleka 1, 6 %

2 jajci

3 žlice sladkorja

2 žlici masla

1 1/4 skodelice posnete skute

1 žlička vaniljevega sladkorja

3 olupljena jabolka, narezana na krhlje

1 1/2 žličke cimeta

Priprava:

Zmešajte moko, mleko, jajca, žlico in pol sladkorja ter žlico masla. Testo naj počiva pol ure. Ponev namastite z žličko olja in segrejte nad srednjim ognjem. Vlijte dve žlici testa in obračajte ponev, da se testo porazdeli po dnu. Pecite tako dolgo, da zgornja stran postane čvrsta, spodnja pa zlato rjava. Obrnite palačinko in jo zapecite še na drugi strani. Pečeno palačinko položite na peki papir. Enako specite palačinke iz preostalega testa in vsako položite na svoj kos papirja.

Za nadev zmešajte skuto s preostalo žlico in pol sladkorja in vaniljevim slad­korjem. Z nadevom namažite palačinke in vsako prepognite na pol. V ponvi sto­pite preostalo maslo in na njem rjavo popecite krhlje jabolk. Z njimi obložite palačinke in jih posujte s cimetom. Se­stavine so za dve porciji (štiri palačinke na vsako).

Na porcijo: 308 kcal, 15 g beljakovin, 41 g ogljikovih hidratov, 10 g maščob (29 % vse energije)

Kolač brez skorje

Ne sprašujte se, zakaj postopate po kuhinji v boksericah in pripravljate kolač. Pomislite na sam cilj – na njo. Kolač ima veliko beljakovin, ki sodelujejo pri nadzoru snovi SHBG (slo­ven­sko: vezalni globulin za spolne hormone), ki otežuje dostop do testosterona in arginina. To pomena, da več ko je testosterona veza­ne­ga na SHBG, manj ga imate na voljo za raz­vne­manje spolnega apetita. Aminokislina arginin pa povečuje pretok krvi v penis in naj bi pove­čevala tudi spolno vzdržljivost tako pri moš­kih kot pri ženskih. V krompirju in špargljih sta poleg tega še magnezij in kalij, ki poma­gata preprečevati, da bi se vaš korenjak ob neprimernem času, sredi veselega poska­ko­vanja, zrušil.

Sestavine:

1 žlička oljčnega olja

1/2 skodelice nasekljane čebule

2 skodelici špargljev, narezanih na manjše kose

1 1/2 skodelice olupljenega krompirja, narezanega na majhne kocke

50 g naribanega ementalskega sira

1 žlica moke

5 jajc (4 beljaki in 1 celo jajce)

1 1/2 skodelice mleka 1, 6 %

Priprava:

Na srednji temperaturi v ponvi se­grejte oljčno olje. Dodajte čebulo in praži­te, da se zmehča. Šparglje eno minuto kuhajte v vreli vodi, nato jih odcedite. Okrogel model s premerom približno 25 centimetrov popršite z oljem, po dnu razporedite čebulo, šparglje, krompir in sir. Potresite z moko in preme­šaj­te. Spenite jajca in mleko ter popoprajte in solite po okusu. Polijte po mešanici v pekaču in pecite od 40 do 45 minut na 160 °C. Zad­njo minuto preklopite na žar, da bo površina zlato rjavo zapečena. Sestavine so za šest porcij, kolač pa je odličen tudi hladen.

Na porcijo: 138 kcal, 11 g beljakovin, 15 g ogljikovih hidratov, 4 g maščob (27 % vse energije)

Jajca po Benedictovo s pečeno grenivko

Jajca, šunka in bela žemlja: gozdni Joža bi v tem videl malico, po kateri bi bil sit vsaj do poldneva, žrebcem pa padejo v oči sesta­vine za dober seks. S kombinacijo se založite z dodatno količino cinka, ki ga ona potrebuje, da ostane dobro podmazana, vi pa za nepretrgano proizvodnjo svojih malih plavalcev. Obenem boste dobili še niacin, vitamin iz skupine B, ki je nujen za izločanje histamina. Ta snov sodeluje pri proženju eksplozivnega kihanja in orgazmov. Pri sestavi recepta smo upoštevali še ugotovitve raziskav, da preveč ali premalo maščob v prehrani lahko zmanjša raven za libido prepotrebnega testosterona, in zato dodali toliko kapljic, da energija iz maščob pomeni 28 odstotkov celotne. In kaj ima pri vsem tem rožnata grenivka? Zanjo je, kajti ženske imamo rade rožnato.

Sestavine:

2 jajci

4 žlice lahko holandske omake

1 bombica ali žemlja

2 25-gramski rezini kuhanega pršuta

1 rožnata grenivka, prerezana na polovico

3 žlice rjavega sladkorja

Priprava:

Jajci ubijte v skledo s 1/2 skodelice vode. Prebodite rumenjaka, da se razlijeta, pokrijte in segrevajte v mikrovalovni pečici od 1, 5 do dve minuti. Zunanja površina rumenjaka mora postati čvrsta. Bombico prerežite na pol in pogrejte na žaru. Na vsako polovico dajte žlico holandske omake in pokrijte z rezino pršuta. Dodajte jajce, na vrh pa še žlico omake. Postrezite s popečeno polovico grenivke: prerezani del posujte z žlico in pol rjavega sladkorja ter pecite na žar funkciji pet minut. Sestavine so za dve osebi.

Na porcijo: 356 kcal, 17 g beljakovin, 47 g ogljikovih hidratov, 11 g maščob (28 % vse energije)

Nadevani toast po francosko

Toast po francosko se veliko lepše sliši kot “pohane šnite”, kajne. Ob zadnjih se zelo verjet­no spomnite ranega otroštva in zaj­trkov, ko ste uživali v njih ali pa jih sovra­ži­li iz dna duše. Zdaj pa pomislite na tiamin in riboflavin. Dodatni tiamin zagotavlja večjo občutljivost živ­čevja, kar pomeni večji užitek, riboflavin pa telesu pomaga učinkoviteje porabljati energijo. Orehi vas bodo oskrbeli tudi z vitaminom B6, ki pri njej pomaga urav­na­vati raven prolaktina, zlobnega hormona, ki zmanjšuje pože­lenje, pri vas pa prepre­čuje, da bi raven testosterona padla pre­nizko. Sirni namaz je v receptu zato, da bodo vaše mišice za primerno krčenje dobile dovolj kalcija, med na vrhu vsega pa vam bo dal toliko energije kot športni napitek. Sladek če­belji izdelek je vaše za­gotovilo, da ne boste omagali pred ciljno črto jutranjega maratona.

Sestavine:

200 g lahkega sirnega namaza (Tamar)

1/2 skodelice pomarančne marmelade

3/4 skodelice nasekljanih orehov

4 rezine belega kruha, debele 2, 5 cm

1 1/2 skodelice mleka 1, 6 %

4 jajca (2 celi in 2 beljaka)

2 žlički vaniljevega sladkorja

Priprava:

V srednje veliki skledi zmešajte sirni namaz, marmelado in orehe. Rezi­nam odstranite skorjo in s strani zarežite tako, da ob­likujete žep. Vsako rezino napolnite z dvema žlicama sirne mešanice. Stepite mle­ko, jajca in vaniljev sladkor. Namastite srednje veliko posodo. Dve rezini pomočite v jajčno testo in na vsaki stra­ni pecite do zlato rjave barve. Enako ponovite s pre­ostalimi rezinami. Pokap­ljajte z medom in postrezite. Sestavine so za štiri rezine.

Na porcijo: 342 kcal, 15 g beljakovin, 45 g ogljikovih hidratov, 11 g maščob (29 % vse energije).

Belgijski vaflji z borovnicami

S temi seksi torticami so se Belgijci zagotovo odkupili za grenak belgijski radič. Vaflji sodijo med živila z veliko količino ogljikovih hidratov, za katera so v britanski študiji ugotovili, da so dolgoprogašem pomagala zdržati 77 odstotkov dlje kot športnikom, ki so pri hidratih skoparili. Dodatno količino, da vam ne bo zadremala, pri­spe­vajo še borovnice, ki imajo tudi veliko vlaknine. Strokovnjaki so ugotovili, da nas ogljikohidratna hrana, ki je bo­gata z vlaknino, ohranja bolj budne. Jagodičje ima veliko betakarotena, ki ga bo vaše telo porabilo za iz­de­lavo spolnih hormonov. Za kaj se uporablja stepena smetana, pa vam bo najbolje razložila kar vaša Trnuljčica.

Sestavine:

4 vaflji

2 skodelici svežih borovnic

3/4 skodelice vode

1 žlička nastrgane limonine lupinice

2 žlici sladkorja

stepena smetana

Priprava:

Če v trgovini niste našli že gotovih vafljev, lahko kupite pripravljeno zmes in jih pripravite po navo­dilih. V večji kozici pretlačite borovnice, dodajte vodo in zavrite. Zmanjšajte ogenj, dodajte limonino lupinico in sladkor ter odkrito kuhajte pet minut. Omaka naj se nekoliko ohladi, potem pa z njo prelijte vaflje. Dodajte ste­peno smetano in nekaj celih borovnic. Sestavine so za štiri porcije.

Na porcijo: 255 kcal, 4 g beljakovin, 50 g ogljikovih hidratov, 3 g maščob (13 % vse energije)

Mojca Jamnik

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord