profimedia-0195214166

Značilnost mete je, da hladi. Zato v poletnem času še posebej prija pijača iz mete, ki jo napravimo iz sirupa. Primerne so različne vrste mete, a najboljši okus da poprova meta. 

Potrebujemo: 

  • Lonec poprove mete
  • 3 litri vode
  • 3 kg surovega trsnega sladkorja (ekološkega) 
  • 1 citronska kislina (5 dag)

V lonec damo poprovo meto (lahko tudi stebla, ne samo liste) in prelijemo z vodo (če imamo dobro vodo kar iz pipe, sicer jo prekuhamo in ohladimo). 

Pustimo meto v loncu pokrito 24 ur, da se namaka. Nato precedimo. Če hočemo močnejši okus, pomečkamo in dodatno ožamemo meto. 

Nato dodamo 5 dag citronske kisline in 3 kg trsnega sladkorja. Mešamo, da se sladkor raztopi (lahko čisto rahlo segrevamo, da se hitreje raztopi).

Ko polnimo steklenice je pomembno, da jih ne napolnimo do vrha, saj lahko eksplodirajo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Za pripravo osvežilne pijače samo zmešamo z vodo kot ostale sirupe. 

Sorodni članki

Rabarbarin sok z meto in limeto

V tem času je rabarbara najboljša, zato si jo privoščite v okusnih sladicah ali pripravite osvežilen rabarbarin sok.

Meta - zdravilna in kuhinjska zel

Meta je zelo priljubljena in vsestransko uporabna zaradi svoje sveže in intenzivne arome. Cenijo jo prav povsod po svetu – v kulinariki zaradi njene nenavadne arome, v zdravilstvu pa…

RECEPT: Domači sivkin sirup

Uporabljate jedilno sivko? Odlično se poda tako sladkim kot slanim jedem in vsak recep popolnoma spremeni ter osveži. Seveda jo je treba dodajati premišljeno, da ne bo okus…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri