Proteinski recept: Sladki krompir, polnjen s čičeriko in špinačo

27. 7. 2017
Deli
Proteinski recept: Sladki krompir, polnjen s čičeriko in špinačo (foto: Sabina Turk)
Sabina Turk

Eden najbolj okusnih načinov za pripravo sladkega krompirja. 

Polnjen sladki krompir 

Sladki krompir je odličen vir vitamina A in E, kalija ter betakarotena (bolj temna oranžne barve je, več ga vsebuje). Prav tako ima nižji glikemični indeks kot 'klasičen' krompir (sladek krompir ima glikemični indeks 17, navaden krompir pa 29). Lahko ga skuhamo in naredimo pire krompir ali pa ga pečemo v pečici kot pečen krompirček. 

Tokrat ga bomo prerezali na pol in spekli v pečici, vanj pa nadevali pečeno čičeriko, špinačo in tahini omako. 

dsc_0091

dsc_0117

Namesto peke, bi lahko tudi skuhali cele krompirje (z olupkom vred) in jih nato napolnili. 

Ko pečemo s kančkom olja, pa dobimo hrustljavo skorjo, notri pa so še vedno mehki. 

Špinača, čičerika in tahini pa sladek krompir še dodatno napolnejo s proteini. 

dsc_0131

dsc_0135

Sestavine za 4 osebe:
  • 2 srednje velika sladka krompirja
  • 1 skodelica (ali konzerva) kuhane čičerike
  • 3 skodelice sveže špinače (približno 125g) 
  • olje

Začimbna mešanica za praženo čičeriko:

  • 1/3 čž paprike
  • ¼ čž mletega koriandra
  • ¼ čž ingverja v prahu
  • 1/3 čž kurkume
  • 1/3 čž česna v prahu
  • ščep cimeta
  • ščep soli in popra

Tahini omaka:

  • 2 žlice tahinija
  • 1 žlica stisnjenega limoninega soka
  • 1 žlica olivnega olja
  • ¼ čž soli
  • 4 žlice vode
  • 1/3 čž česna v prahu

Poljuben posip:

  • svež peteršilj
  • semena granatnega jabolka
Priprava

1. Segrejte pečico na 200° C in pripravite pekač s papirjem za peko. Krompir operite in prepolovite. Namažite ju z malo olja in postavite na pekač ter pecite 30 minut nato še dodatnih 10 minut, če je potrebno. 

2. V ponvi segrejte žlico olja na srednjem ognju in dodajte čičeriko ter začimbno mešanico ter pražite nekaj minut. Dajte na stran. 

3. V drugi ponvi segrejte pol žlice olja in dodajte špinačo, malo soli, eno žlico limoninega soka. Pokrijte in dušite 2 minuti. 

4. Sedaj pripravite tahini omako. Združite vse zgoraj omenjene sestavine za omako in mešajte dokler ne dobite prave konsistence. 

5. Ko je krompir pripravljen, potlačite sredino krompirja, da naredite prostor za nadev. Dodajte čičeriko in špinačo, tahini in poljubno še peteršilj in semena granatnega jabolka. 

Recept in fotografije: Sabina Turk, Hearty Vegan Kitchen

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord