kremna-koromaceva-juha-s-korenjem-in-krompirjem

Koromač je poln vitamina C, vitamina E, železa, kalija, kalcija, betakarotena in folne kisline in nima prav veliko kalorij. Če se želite malo bolj najesti, pa mu lahko dodate tudi nasitnejša živila, na primer krompir. Mi smo se navdušili nad kremno juho iz koromača, krompirja in korenja.

Sestavine:
  • peteršilj
  • dva stroka česna
  • ena manjša čebula (ali polovica srednje velike)
  • olivno olje
  • srednje velik koromač
  • trije manjši korenčki
  • trije manjši krompirji
  • muškatni orešček
  • kisla smetana
  • mleti črni poper
  • žlička v olje vloženega čemaža (neobvezno)
Priprava:

V posodo zlijte olje - toliko, da prekrije dno.

Čebulo na deski drobno sesekljajte. Na drobno sesekljajte tudi koromač. Če so brsti na vrhu koromača lepo zeleni, jih odtrgajte/odrežite in prihranite: pozneje lahko z njimi okrasite juho.

Nasekljajte tudi korenje. Olupite krompir in tudi tega narežite na manjše kocke. Olupite še česnova stroka.

Čebulo stresite v posodo in pražite na zmernem ognju. Ko čebula postekleni, ji dodajte narezano zelenjavo, česen in peteršilj. Vse skupaj dobro premešajte, posolite in zalijte z vodo.

Kuhajte 30 minut oziroma vse dokler ni zelenjava kuhana. Tik preden posodo odstavite z ognja, dodajte čisto malo muškatnega oreščka v prahu, po želji tudi malo popoprajte. Lahko pa juhi dodate še žličko v olje vloženega aromatičnega čemaža.

Nato posodo odstavite z ognja. V juho dodajte žlico ali dve kisle smetane, po občutku: toliko, da se jed zgosti. Čisto na koncu lahko juho okrasite z drobnimi zelenimi listi koromača.

Če se vam jed sama po sebi ne bo zdela dovolj nasitna, pa se bo zraven nje prilegel tudi sveže pečen kos črnega kruha ali polnozrnata štručka. Naj vam tekne!

Preberite še: Koromač - topilec maščob

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Recept: Lahki pomladanski meni

Narava se prebuja in tudi v nas se pretaka nova energija. Privoščimo si pomladanski meni iz lahkih, toda zato toliko bolj zdravih jedi.

Recepti: Na žlico ob hladnih dneh

Kakovostne sestavine, veliko zelenjave, še več okusa, preprosto pripravljeno ... Ja, tudi enostavno je lahko zelo dobro.

Zdravi namazi iz domače kuhinje

Ko nas preseneti lakota, običajno sežemo po kosu kruha s sirom, salamo ali pašteto. Ponujamo nekaj idej za bolj zdrav, a nič manj slasten prigrizek, ki ga namažete na kruh.
Najbolj brane vsebine

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

3 pravila zajtrka, ki vam lahko pomagajo hujšati (+ odličen recept za zajtrk)

Ko izgubljate odvečne kilograme, je pomembno, kaj jeste skozi cel dan. Ne naredite napake že pri prvem (najpomembnejšem) obroku.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri