Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

RECEPT: Pečen (in obložen) krompir v oblicah

RECEPT: Pečen (in obložen) krompir v oblicah (foto: Profimedia) Profimedia
1. 1. 2017

Slasten in nasiten obrok za vse ljubitelje krompirja!

Sestavine za 4 do 6 oseb:
  • 3 manjše čebule (ki jih na tanko narežemo)
  • prešiščeno kokosovo olje (ki ga damo v pekač)
  • 10 dag veganskega cheddar sira (ki ga naribamo)
  • 1 jedilna žlica peteršilja (ki ga nasekljamo)
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 3/4 skodelice kisle smetane (ki je lahko rastlinska in ki ji lahko dodamo malo limoninega soka) 
  • 3 veliki krompirji (ki jih temeljito operemo in obrišemo)
  • 6 rezin veganske slanine (upoštevamo navodila na ovitku)

Priprava:

Pečica naj se ogreje na 215°C.

Medtem krompirje premažemo s kokosovim oljem in jih namestimo v večji pekač. Pečemo dokler ne postanejo mehki, kar traja približno eno uro.

Ko jih vzamemo iz pečice, naj se hladijo tako dolgo, da jih bomo, ne da bi se opekli, lahko vzeli v roke. Pečica naj medtem ostane vklopljena.

Narežimo vegansko slanino. Nato to slanino skupaj s cheddarjem in peteršiljem zmešamo v skledi srednje velikosti.

Krompirje po dolgem razrežemo na četrtine in te četrtine izdolbemo. Ob lupini pustimo dobrega pol centimetra debelo plast, izdolbeni krompir pa prihranimo za kakšno drugo jed, morda za juho. 

Pekač namažemo s kokosovim oljem. Potem na razdalji 2 centimetrov krompirje vanj položimo tako, da je lupina obrnjena navzdol. Posolimo jih, poporamo in enakomerno pokrijemo z mešanico sira, slanine in peteršilja. Vse skupaj pečemo toliko časa, da lupina krompirja postane krhka in se sir stopi, kar bo verjetno trajalo približno 15 minut.

Četrtinke krompirja nato iz pekača prenesemo na jedilne krožnike, jih potresemo s koleščki čebulic, jed pa na koncu izboljšamo še z zvrhano žlico kisle smetane.

(Fotografija je simbolična, recept pa iz knjige Skinny bitch in the kitch avtorice Rory Freedman in Kim Barnouin).

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri