polnjenapaprikamincikuhalogo2

Polnjene paprike v okusni paradižnikovi omaki, ki so primerne za vse okuse. 

Za 4 večje polnjene paprike ali 6 manjših potrebujemo:

  • 100g sojinih koščkov – lahko nadomestite s katero drugo sestavino, kot je leča, pšenični drobljenec (lahko se polni tudi s krompirjem ali kruhovo filo) 
  • 50 g kuhanega polnovrednega riža
  • 100g kuhane pire
  • 50g ovsenih kosmičev / ali zajetna žlica koruznega škroba 
  • 1 drobno naribano korenje - ni nujno
  • 5 žlic olja
  • čebula, peteršilj, česen, drobnjak

Za omako

  • 1 kg zrelih paradižnikov, pasirani – lahko uporabite tudi tiste iz pločevinke ali paradižnikovo omako
  • 1 čebula
  • 2 dcl vode – po potrebi
  • pol žličke trsnega ali kokosovega sladkorja
  • nekaj lističev bazilike, majaron
  • česen, sol, poper
  • lovorov list
  • pol žličke sladke mlete paprike

PRIPRAVA

Omaka:
Na olju popražite sesekljano čebulo, dodajte pelate in paradižnik, ki ste ga pred tem "zmiksali" v mešalniku. Dodajte sladkor, sol, poper, rdečo papriko in lovorov list. Na hitro omako zavrite in jo odstavite s štedilnika. Po potrebi omako razredčite z nekaj vode.

Nadev:
Sojine koščke (in ovsene kosmiče) prelijte z vročo vodo in pustite stati, da se ohladijo in dodobra napojijo. Nato jih odcedite. V ponvi prepražite čebulo, dodajte odcejene sojine koščke, ovsene kosmiče, kuhan riž in piro, naribano korenje, peteršilj, česen. 

Solite po okusu, malce poprajte in pražite toliko časa, da se korenje rahlo razpusti. Maso ohladite.

Dobro očistite in operite paprike in prihranite pokrove. 

Očiščene paprike napolnite z maso in jih pokrijte s pokrovčki. Da bodo paprike in pokrovčki ostali tam, kjer morajo, jih lahko pritrdite z zobotrebci. 
Položite paprike v pripravljeno paradižnikovo omako. 

Bodite pozorni, da bodo paprike prekrite z omako. 

Postavite jih v pečico na 180°C za 1 uro. Prve pol ure pokrito potem pol ure odkrito.

Predvsem dobro se pripravijo v lončeni posodi s pokrovom.
Kot priloga, se najbolj prileže pire krompir, ki ga navadno pripravim s sojinim jogurtom in kančkom margarine ali kokosove maščobe. 

Če ostane kaj mase, jo dodelam in pripravim čufte. V skrinji lepo počakajo in razveselijo v hladnih dneh.

 Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Sorodni članki

Hujšanje po Heizmannovi metodi

T. i. Heizmannova metoda obljublja, da lahko pojeste vse, kar želite (tudi čokolado), le čas mora biti pravi. Ravnati se morate po posebni prehranski uri, ki vam jo predstavljamo.

50 načinov, kako izkoristiti beljakovine

Zakaj bi klicali dostavljalca pic, če si lahko, še preden pozvoni na vaših vratih, pripravite 50 osupljivih obrokov? Predstavljamo napotke za obroke, ki vas bodo nasitili, vam...
None

12 najbolj koristnih jedi na žlico

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to jesen čim večkrat privoščite.

Izbor uredništva

Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

Pohodništvo je odlična fizična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja nepozabne spomine. Omogoča priložnosti, da se umirimo...

Več...

NAGRADNI KVIZ: Si prava oseba za brezstično kartico?

Uporaba brezstične kartice v Sloveniji nenehno narašča, saj vedno več ljudi to storitev prepoznava kot varno, enostavno, hitro...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

Najbolj brane vsebine

Top ideje za nepozaben jesenski izlet (pri nas in v okolici)

Nadpovprečno topla letošnja jesen je kot nalašč, da se, še preden jih pobeli sneg, odpravimo na izlet v katerega od najlepših slovenskih krajev. Za jesenski izlet priporočamo...
Več...

Ko najdete takšnega partnerja, ga ne izpustite iz rok

Pri iskanju osebe, s katero bomo preživeli vse življenje, vedno naletimo na vzpone in padce. Ko pa najdete nekoga, ki počne te stvari, ste lahko prepričani, da je to tisto pravo.
Več...

7 navad, ki nas postarajo

Sledi nekaj navad, ki jih moramo izločiti iz življenja, da zaustavimo ali omilimo proces staranja.
Več...

Obstaja nekaj, kar je pomembnejše od sreče

Sreče ni lahko začutiti. Ves čas jo imamo na dosegu roke, pa je ne znamo prijeti. Tudi okoli nas je toliko dražljajev, da si želimo vedno več, a je občutek sreče, zadovoljstva vedno krajši. Vendar obstaja nekaj, kar je še pomembnejše od sreče.
Več...

Kakšne spremembe se zgodijo, ko leto dni ne pijete alkohola?

Če se zavežete k odločitvi, da celo leto ne boste pili alkohola, boste kmalu pričeli opažati pozitivne spremembe. To ni nekaj, za kar boste prikrajšani, ampak nekaj, kar bo vaše življenje popeljalo na novo raven.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri