Recept: Veganske polnjene paprike

1. 1. 2021
Deli
Recept: Veganske polnjene paprike (foto: jasmina Hrastovec)
jasmina Hrastovec

Polnjene paprike v okusni paradižnikovi omaki, ki so primerne za vse okuse. 

Za 4 večje polnjene paprike ali 6 manjših potrebujemo:

  • 100g sojinih koščkov – lahko nadomestite s katero drugo sestavino, kot je leča, pšenični drobljenec (lahko se polni tudi s krompirjem ali kruhovo filo) 
  • 50 g kuhanega polnovrednega riža
  • 100g kuhane pire
  • 50g ovsenih kosmičev / ali zajetna žlica koruznega škroba 
  • 1 drobno naribano korenje - ni nujno
  • 5 žlic olja
  • čebula, peteršilj, česen, drobnjak

Za omako

  • 1 kg zrelih paradižnikov, pasirani – lahko uporabite tudi tiste iz pločevinke ali paradižnikovo omako
  • 1 čebula
  • 2 dcl vode – po potrebi
  • pol žličke trsnega ali kokosovega sladkorja
  • nekaj lističev bazilike, majaron
  • česen, sol, poper
  • lovorov list
  • pol žličke sladke mlete paprike

PRIPRAVA

Omaka:
Na olju popražite sesekljano čebulo, dodajte pelate in paradižnik, ki ste ga pred tem "zmiksali" v mešalniku. Dodajte sladkor, sol, poper, rdečo papriko in lovorov list. Na hitro omako zavrite in jo odstavite s štedilnika. Po potrebi omako razredčite z nekaj vode.

Nadev:
Sojine koščke (in ovsene kosmiče) prelijte z vročo vodo in pustite stati, da se ohladijo in dodobra napojijo. Nato jih odcedite. V ponvi prepražite čebulo, dodajte odcejene sojine koščke, ovsene kosmiče, kuhan riž in piro, naribano korenje, peteršilj, česen. 

Solite po okusu, malce poprajte in pražite toliko časa, da se korenje rahlo razpusti. Maso ohladite.

Dobro očistite in operite paprike in prihranite pokrove. 

Očiščene paprike napolnite z maso in jih pokrijte s pokrovčki. Da bodo paprike in pokrovčki ostali tam, kjer morajo, jih lahko pritrdite z zobotrebci. 
Položite paprike v pripravljeno paradižnikovo omako. 

Bodite pozorni, da bodo paprike prekrite z omako. 

Postavite jih v pečico na 180°C za 1 uro. Prve pol ure pokrito potem pol ure odkrito.

Predvsem dobro se pripravijo v lončeni posodi s pokrovom.
Kot priloga, se najbolj prileže pire krompir, ki ga navadno pripravim s sojinim jogurtom in kančkom margarine ali kokosove maščobe. 

Če ostane kaj mase, jo dodelam in pripravim čufte. V skrinji lepo počakajo in razveselijo v hladnih dneh.

 Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"