Tudi ko so dnevi še hladni, zelena špinača jedem vdahne spomladansko noto. Poleg tega je špinača bogata z luteinom, ki znižuje holesterol in ščiti mišice pred starostno degeneracijo.

Špinačo so najprej gojili v Iranu in okoliških deželah, sčasoma pa se je razširila po vsej Evropi. V srednjem veku se je njen okus najprej zdel vabljiv Špancem. Danes, z izjemo tropskih krajev, raste po vsem svetu.

Zdravilni učinki

Špinačni listi vsebujejo skoraj vse pomembne vitamine, predvsem vitamine A, E, K in B, mineralne snovi, mikroelemente, mangan, jod in kalij. Res je, da vsebujejo tudi železo (v 100 g do 50 mg), toda naše telo ga lahko absorbira v zelo majhnih količinah.

Zelena zelenjava vsebuje lutein in zeaksantin – karotinoida, ki skrbita za vid in zmanjšujeta tveganje za nastanek s starostjo povezanih degenerativnih sprememb, ki lahko povzročijo slepoto. Kivi in špinača sta poleg tega bogata tudi z vitaminom C.

Dnevne potrebe boste potešili že s skodelico špinače na dan – dodajte jo sendvičem ali solatam. Zdaj imate tudi izgovor, da si privoščite pomakanje v špinačno omako!

Špinačna rulada s puranjo šunko

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g mlade špinače,
  • 100 g moke,
  • 2 žlici jedilnega škroba,
  • 1 strok česna,
  • sol in poper,
  • 5 jajc,
  • malo masla,
  • 4 rezine puranje šunke.

Špinačo operite in jo osušite ter liste zrežite na trakove. Presejte moko in jedilni škrob. Sesekljajte olupljen česen in ga zmešajte s soljo in poprom. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake zmešajte skupaj s česnom, moko in špinačo. Beljake stepite v trd sneg in ga postopa primešajte špinačni mešanici.

Pekač obložite s papirjem za peko in ga premažite z malce masla. Po njem enakomerno razporedite testo in ga 15–17 minut pecite v pečici, ogreti na 160 stopinj (v ventilatorski na 140). Pečeno testo vzemite iz pečice, ga obložite s puranjo šunko in takoj previdno zvijte v rulado. Rulado zrežite na rezine in jih nataknite na zobotrebce ali nabodala. Zraven se prileže zelenjava v solati.

Priprava približno 45 minut.
Na osebo 250 kcal. B: 15 g, M: 11 g, OH: 24 g.

Iz revije Lisa - Čarovnija okusa

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

RECEPT: Špinačna rulada s sirom in brokolijem

Le malokatera zelenjava ima tako bogato hranilno sestavo in hkrati tako nizko energijsko vrednost, kot jo imata brokoli in špinača. Tokrat ju pripravljamo malo drugače.

Recept: Špinačni palačinkov narastek

Špinačni palačinkov narastek lahko pripravite v mesni ali vegetarijanski različici. Navdušil vas bo v vsakem primeru. 
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri