Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Zdravilni učinki špinače

29. 2. 2012

Tudi ko so dnevi še hladni, zelena špinača jedem vdahne spomladansko noto. Poleg tega je špinača bogata z luteinom, ki znižuje holesterol in ščiti mišice pred starostno degeneracijo.

Špinačo so najprej gojili v Iranu in okoliških deželah, sčasoma pa se je razširila po vsej Evropi. V srednjem veku se je njen okus najprej zdel vabljiv Špancem. Danes, z izjemo tropskih krajev, raste po vsem svetu.

Zdravilni učinki

Špinačni listi vsebujejo skoraj vse pomembne vitamine, predvsem vitamine A, E, K in B, mineralne snovi, mikroelemente, mangan, jod in kalij. Res je, da vsebujejo tudi železo (v 100 g do 50 mg), toda naše telo ga lahko absorbira v zelo majhnih količinah.

Zelena zelenjava vsebuje lutein in zeaksantin – karotinoida, ki skrbita za vid in zmanjšujeta tveganje za nastanek s starostjo povezanih degenerativnih sprememb, ki lahko povzročijo slepoto. Kivi in špinača sta poleg tega bogata tudi z vitaminom C.

Dnevne potrebe boste potešili že s skodelico špinače na dan – dodajte jo sendvičem ali solatam. Zdaj imate tudi izgovor, da si privoščite pomakanje v špinačno omako!

Špinačna rulada s puranjo šunko

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g mlade špinače,
  • 100 g moke,
  • 2 žlici jedilnega škroba,
  • 1 strok česna,
  • sol in poper,
  • 5 jajc,
  • malo masla,
  • 4 rezine puranje šunke.

Špinačo operite in jo osušite ter liste zrežite na trakove. Presejte moko in jedilni škrob. Sesekljajte olupljen česen in ga zmešajte s soljo in poprom. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake zmešajte skupaj s česnom, moko in špinačo. Beljake stepite v trd sneg in ga postopa primešajte špinačni mešanici.

Pekač obložite s papirjem za peko in ga premažite z malce masla. Po njem enakomerno razporedite testo in ga 15–17 minut pecite v pečici, ogreti na 160 stopinj (v ventilatorski na 140). Pečeno testo vzemite iz pečice, ga obložite s puranjo šunko in takoj previdno zvijte v rulado. Rulado zrežite na rezine in jih nataknite na zobotrebce ali nabodala. Zraven se prileže zelenjava v solati.

Priprava približno 45 minut.
Na osebo 250 kcal. B: 15 g, M: 11 g, OH: 24 g.

Iz revije Lisa - Čarovnija okusa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri