Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Slastno zapečeno

25. 8. 2005

Nekaterih pripomoČkov za Žar nujno ne pštrebujete. Preživeli boste tudi brez azbestne rokavice in elektromotorja za obračanje vola. Drugi so nujni, na primer žar in meso, ki se ne pase več po travniku in so ga že otrebili namesto vas. Sem sodijo tudi primerne vremenske razmere. Primerne? Hja, takšne, da ne boste mokri do kože. In da burja ne bo pometala opek s strehe na vašo glavo. To pa še ne pomeni, da si zagret žaropek ne more speči čevapčičev za božič. Vse, kar potrebuje, je pečica in njej pripadajoči žar. Ali kot je ugotovil moj bivši sosed Mišo že davnega leta 1998: “Edina razlika med pravim žarom in žarom v pečici je, da pri prvem prihaja vročina od spodaj, pri drugem pa od zgoraj. Zato lahko skoraj vso klasično žarno kulinariko pripraviš v pečici. ”

5 pravil peke s pečičnim žarom

Pravilo št. 1:

Uporabite mastno meso. Ker pod pečičnim žarom pečemo na žgočih 260 °C, bo pusto meso hitro presušeno. Zato morate izbrati kose, ki so prepredeni z maščobo. Ta pomaga ohraniti meso sočno, čeprav se med peko izcedi.

Pravilo št. 2:

Popivnajte ga

Z zrezka se ne sme cediti. Obrišite ga s papirnato kuhinjsko brisačo, preden ga položite pod žar, četudi je bil zrezek v marinadi. Zakaj? Zaradi odvečne vlage se bo skuhal in ne spekel, in ustvarili boste mlahavo, sivo mesno krpo brez skorjice. Izjema, ki potrjuje pravilo, je omaka za žar. Z njeno uporabo si nakopljete povsem drugačne težave (glej pravilo št. 3).

Pravilo št. 3:

Omako pustite za pozneje. Če mesa ne boste marinirali, ga začinite s suhimi začimbami, ne pa s polovico stekleničke omake za žar. To industrijsko pripravljeno omako polijte po mesu, ko bo že pečeno. Če jo boste uporabili prej, se bo sladkor v njej pod žarom sežgal in dobili boste počrnel stvor, ki vam bo med jedjo škripal pod zobmi.

Pravilo št. 4:

Postavite rešetko na pravo mesto. V pečicah so ponavadi tri različne višine. Za peko pod žarom običajno uporabljamo najvišjo – 8 do 12 centimetrov pod grelnikom (spiralo). Čim bliže vročini postavimo meso, tem verjetneje je, da se bo slastno hrustljavo zapeklo. Če pečete kose piščanca, preselite rešetko kako nadstropje nižje.

Pravilo št. 5:

Ne pecite predolgo. To je ena najhujših napak, ki jih lahko naredite pri peki na žaru. Hrana se v bistvu peče še tri minute po tem, ko jo vzamete iz pečice. Zato meso, ki je bilo že v pečici videti popolno, na krožniku še za psa ne bo dobro.

Piščančja predigra

1/4 skodelice suhega belega vina

1/4 skodelice olja

2 žlici svežega limoninega soka

2 strta stroka česna

2 žlici origana

1 žlica mlete rdeče paprike

1/2 žlice soli

4 kosi piščančjih prsi brez kosti, težki približno 200 g

priprava: Vse sestavine damo v gospodinjsko vrečko in pretresemo, dokler ni piščanec enakomerno prekrit z marinado. Vrečko damo v hladilnik za eno do dve uri. Medtem natrgamo štiri 40 centimetrov dolge kose folije. Ko je piščanec mariniran, položimo vsak kos prsi na folijo in zapognemo robove tako, da dobimo nekakšno skledico. V to skledico zlijemo četrtino preostale marinade in stisnemo folijo skupaj tako, da je piščanec povsem zavit vanjo. Vse štiri skledice iz folije damo na pekač za peko na žaru in pečemo približno 12 minut. Za štiri osebe.

Na osebo: 287 kalorij, 35 g beljakovin, 2 g ogljikovih hidratov, 14 g maščob, 0, 5 g vlaknin, 318 mg natrija

Pekoči čips

4 krompirji (če jih slučajno dobite, lahko tudi batate ali sladkikrompir)

2 žlici oljčnega olja

1 žlica mlete rdeče paprike

1 žlica mletega črnega popra

priprava: Krompirje podolžno narežemo na centimeter debele rezine. Krompir in druge sestavine vržemo v veliko gospodinjsko vrečko in pretresemo tako, da so rezine krompirja enakomerno začinjene. Odlijemo ostanek olja in krompir v enojni plasti razporedimo po alu foliji. Pečemo približno pet minut, obrnemo krompir in pečemo, dokler ne postanejo rezine zlato rjave. Za štiri osebe.

Na osebo: 209 kalorij, 3 g beljakovin, 34 gramov ogljikovih hidratov, 8 g maščobe, 5 g vlaknin, 18 mg natrija

Vroči sadeži

1 skodelica breskovih krhljev iz kompota

1 skodelica ananasovih koščkov iz kompota

4 skodelice lahkega vaniljevega sladoleda

priprava: Pekač za peko na žaru prekrijemo z aluminijasto folijo. Sadje odcedimo in razporedimo po pekaču. Pečemo ga tri minute in vsake 30 sekund preverimo, ali že postaja zlato zapečeno. Še toplo sadje z žlico razporedimo po vaniljevem sladoledu. Za štiri osebe.

Na porcijo: 250 kalorij, 5 g proteinov, 47 g ogljikovih hidratov, 5 g maščobe, 1 g vlaknin, 118 mg natrija

Ražnjiči iz govedine in krompirja

6 do 8 ostrganih majhnih mladih krompirjev (približno 350 g)

3 žlice oljčnega olja

1/3 skodelice balzamičnega kisa

1 žlica sojine omake

1 žlica worchestrske omake

2 žlici francoske gorčice

1/4 žlice mletega črnega popra

700 g govejega zrezka od stegna, narezanega na 3 cm velike kocke

1 srednje velika rdeča čebula, olupljena in narezana na četrtine

priprava: Krompirje kuhamo v vreli vodi 15 do 20 minut. Medtem ko se kuhajo, zmešamo oljčno olje, kis, sojino omako, worchestrsko omako, gorčico in poper v veliki skledi. V skledo stresemo koščke mesa in odcejen krompir. Skledo pokrijemo in vse skupaj mariniramo v hladilniku štiri do osem ur. Ko nas zaščemi želodček, kose mesa, čebule in krompirčke izmenično natikamo na paličice za ražnjiče. Nabodalca pečemo na pooljenem pekaču za peko na žaru kakih šest minut po vsaki strani oziroma dokler meso ni pečeno po vašem okusu. Za štiri osebe.

Na osebo: 429 kalorij, 33 g beljakovin, 19 g ogljikovih hidratov, 23 g maščobe, 2 g vlaknin, 596 mg natrija.

Kajetan Mali

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri