Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Sočni zrezek z gobicami

21. 11. 2009

Slasten obrok za moč.

Potrebujete

  • 1 bučko cuketo, narezano na dolge in tanke rezine
  • 2 večja šampinjona, narezana na tanke rezine
  • ? skodelice vloženih artičokinih srčkov, odcejenih in prerezanih na polovice
  • 2 manjši mladi čebuli, nare-zani na večje kose
  • 2 jedilni žlici oljčne­­ga olja
  • 1 jedilno žlico balzamičnega kisa
  • sol in poper po okusu
  • 2 srednje velika zrezka iz sred­­­­­­njega dela pljučne pečenke (vsak je težak okoli 12 dag)

Priprava

Narezano zelenjavo pretresite v večjo plastično vrečko za pakiranje živil. Dodajte olje in kis, vrečko pri vrhu močno stisnite (lahko si pomagate tudi s plastičnim zapiralom), vse skupaj dobro pretresite, da se sestavine enakomerno premešajo, in pustite, da se marinira. Pripravljena zrezka solite in poprajte po okusu, nato pa ju položite v zmerno segreto ponev z zarezami za pečenje mesa. Pecite približno 3 minute, nato ju obrnite in pecite dodatne 3 minute še na drugi strani oziroma toliko časa, da se temperatura v središču dvigne na 55? 60 °C (preverite z vbod­nim termometrom za kuhanje).

Strokovno rečeno, sta zrezka pri tej središčni temperaturi polpresna, kar pomeni, da je večji del njune sredice svetlo rdeče barve, izcedek pa rožnat. Premestite ju na rob ponve in dodajte marinirano zelenjavo. Med občasnim mešanjem jo počasi pražite oz. kuhajte na izcejenem mes­nem soku 3? 5 minut. Pripravite jo na zob (al dente), kar pomeni, da ostane rahlo čvrsta in hrust­­ljava. Zrezka preložite na krožnika, obložite s prilogo in postrezite. Zadostuje za 2 porciji.

Na porcijo

320 kilokalorij

37 g beljakovin

16 g ogljikovih hidratov

13 g maščob

(3, 5 g nasičenih)

8 g prehranske vlaknine

130 mg natrija

Okusna priloga

Cvetačni pire

Potrebujete

  • 1 srednje veliko cvetačo, ki ste ji odstranili liste
  • ? skodelice po­­sne­­­tega mleka (1, 5 % m. m. )
  • 1 jedilno žlico čajnega masla
  • ščepec mletega muškatnega oreščka
  • sol in poper po okusu

Priprava

Pripravite večji lonec s primerno količino osoljene vode in jo zavrite. Medtem očistite in operite cvetačno glavo ter jo razdelite na večje kose, ki jih stresete v kipečo vodo. Kuhajte pri­­bližno 15 minut (oz. odvisno od njihove velikosti), da postanejo mehki. Odcedite, pretresite v lonec, zalijte s pri­­prav­­ljenim mlekom, dodajte maslo, muš­­katni orešček ter solite in poprajte po okusu. Vse skupaj dobro pretlačite s tlačilko za krompir ali paličnim mešalnikom. Za bolj gladek pire uporabite kuhinjski mešalnik. Pire lahko uporabite tudi kot podlago (posteljico) za različne vrste pečenega mesa. Zadostuje za 2 porciji.

Na porcijo

150 kilokalorij, 8 g beljakovin, 18 g ogljikovih hidratov, 7 g maščob (4, 5 g nasičenih), 7 g vlaknin, 110 mg natrija

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri