cokoladna-torta

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.

Negativne posledice sladkorja ste verjetno občutili že na lastni koži, ko ste zaradi sladkarij pridobili nekaj kilogramov, se niste morali znebiti maščobnih oblog na trebuhu, ste postali od sladkorja malce odvisni … Ima pa tudi veliko slabih posledic na zdravje, ki jih ne opazite takoj, ampak šele ko pride do večjih težav.

Zato bi bilo dobro, da se na vašem jedilniku znajde čim manj sladkorja. Kaj storiti, če vas še vedno grize želja po sladkem?

Jejte probiotike. Probiotiki zmanjšajo apetit: beluši, banane, malancani, česen, navadni jogurt ...

Jejte zdrave maščobe. Maščobe bodo ublažile željo po sladkem. Maščobe vas bodo tudi nasitile za dlje časa. Jejte avokado, ghee, olivno olje v praktično vsakem obroku.

Ugotovite, zakaj jeste sladkor. Ponavadi sta kriva stres in tolaženje s hrano. No, tudi okus žal ni slab, zato je odvajanje toliko težje.

Zamotite čeljust. Poskusite lahko tudi z žvečenjem žvečilnega gumija brez sladkorja.

Jejte oreščke. Privoščite si indijske orešče, nesoljene arašide, lešnike ...

Ko ne zmorete več, jejte 85 % črno čokolado. Temna čokolada bo potešila željo po sladkem.

Brez slabe vesti pa si postrežete tudi s čokoladno torto po tem receptu.

Potrebujete naslednje sestavine:

  • 200 g nesladkane čokolade za peko ali čokolado z vsaj 70 odstotkov kakava

  • 1 žlico nesladkanega kakava v prahu

  • ščep sode

  • 10 (izkoščičenih) datljev

  • 3 jajca

  • 60 ml kokosovega olja

  • 1 čajno žlico vanilijevega ekstrakta

Priprava vam ne bo vzela veliko časa. Preden se lotite sestavin, segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.

Razdrobite čokolado na majhne kose, dodajte kakav in sodo ter vse skupaj zmiksajte, da dobite prah.

V drugi posodi zmešajte datlje, jajca, kokosovo olje in vanilijo.

Nazadnje masi zmešajte skupaj in vsebino prelijte na pekač, obložen s peki papirjem. Pecite približno 25 minut. Torto lahko narežete na manjše kocke ali trikotne kose, odvisno od oblike pekača.

Preverite tudi: 

Sorodni članki

Kuhanje in peka z manj jajc, sladkorja in maščobe

Če želite izgubiti kakšen kilogram, če ste intolerantni za gluten ali laktozo ali če preprosto radi jeste bolj zdravo, se ni treba izogibati jedem, ki jih imate radi. Problematične sestavine…

Ideja za kosilo: Ribji jedilnik

Še vedno velja, da so ribe zdrava in kakovostna hrana. Privoščite si jih.

Recept za čokoladno torto - brez sladkorja, olja ali masla

Čokolado se največkrat povezuje z nezdravim načinom prehranjevanja. Pa ni vedno tako. 100 % kakav ima veliko pozitivnih lastnosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri