kvinoja-zajtrk

Nimate več idej za zajtrk? Ta hranilen in topel zajtrk vas bo nasitil in spravil iz postelje. 

Koristi:
  • Cimet: zmanjšuje raven slabega holesterola, ugodno vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja, pomaga pri vnetjih, glivicah, revmi, artritisu, depresiji in tudi pri spolnih težavah.
  • Kardamom: pospešuje metabolizem kakor tudi sposobnost izgorevanja maščob, ščiti pred infekcijami dlesni in zob, vnetjem grla in zdravi prebavne motnje.
  • Klinčki: najmočnejši antioksidant, izboljšajo prebavo, zmanjšujejo vnetje ... 
  • Kokos: vir beljakovin in vlaknin.
  • Kvinoja: je lahko prebavljiva in vsebuje 9 esencialnih aminokislin, ki jih človeško telo vsakodnevno potrebuje, je bogat vir vlaknin in pospešujejo ter urejajo prebavo, nenasičene maščobne kisline pa ščitijo srce in ožilje. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za osebe s celiakijo ter alergijo na gluten in pšenico. Slovi tudi po visoki vsebnosti mineralov – železa, magnezija in fosforja ter vitaminov – vitamina B. 

Sestavine in priprava (za 1 osebo):
  • ⅓ skodelica kvinoje
  • 1 skodelica rastlinskega mleka (riževo, mandljevo, lešnikovo ...), lahko skuhate tudi v vodi 
  • 1 jabolko
  • 3 klinčki
  • 3 stroki karadmoma (ali pol žličke kardamoma v prahu)
  • polovica žličke cimeta
  • 2 velike žlice kokosove moke ali kokosovega čipsa
  • 1 žlica javorjevega sirupa ali nekaj narezanih dateljev 

Po želji dodamo še: banano, borovnice, mandlje, zmleta lanena semena, marelice, granatno jabolko... 

Zavremo rastlinsko mleko ali vodo, dodamo kvinojo in začimbe, naribano jabolko in kuhamo približno 15 minut. 

Na koncu dodamo kokos, banano in oreščke po želji. 

Vir: davidwolfe.com

Preverite še: Preproste jutranje navade, ki bodo spremenile vaš dan in

Poznate vse zdravilne učinke kvinoje?

Sorodni članki

Poznate vse zdravilne učinke kvinoje?

Živilo starodavnih Inkov v sebi skriva številne zdravju koristne učinkovine, poleg tega pa je tudi okusna, lahka in hitro prebavljiva.

Kvinoja in njeni pozitivni učinki na telo

V zadnjem času opažamo veliko navdušenje nad spiralasto zavitim, ploščatim semenom, ki ga poznamo po imenu kvinoja.

Kvinoja - odličen vir beljakovin

Zrna kvinoje bi lahko imenovali tudi os­mo čudo sveta. Kvinojo uvrščajo med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri