Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Zapeljite njene čute, da bo ostala brez besed

Zapeljite njene čute, da bo ostala brez besed (foto: Aleksander Štokelj) Aleksander Štokelj
19. 1. 2008

Recepti, ki vam bodo že sami po sebi pomagali zlesti v njene hlačke.

Banana z medom in čokolado

Za pripravo potrebujete le slabih šest minut, tako da vam za predigro ostane veliko več časa.

Potrebujete

2 banani

2 žlici medu

4 žlice limoninega soka

25 g temne čokolade (naj vsebuje vsaj 70 % kakava, saj je boljša in manj kalorična kot navadna)

Priprava

1. Banani olupite, podolžno razpolovite in poljubno razdelite na krožnika. Pokapljajte jih z limoninim sokom (saj tako dobijo izrazitejši in bolj poln okus ter ostanejo svetle) in medom, nato pa čez naribajte čokolado.

Različica

2. Banano lahko ponudite tudi s kepico sladoleda, s stepeno sladko smetano, potresete pa jo lahko z mandljevimi lističi ali naribanimi lešniki. Nastrga­­­no čokolado lahko nadomestite z marme­lado ali čokoladnim prelivom, ki sliši na ime Sladki greh. Opisovanje, kako vse ga lahko uporabite, se mi ne zdi potrebno.

Čokoladna pena s konjakom

Malce zahtevnejša sladica, ki vam bo pomagala spodnesti tla pod njenimi nogami.

Potrebujete

250 g čokolade (boljšo ko uporabite, boljša bo krema)

90 g sladkorja v prahu

4 jajca

2 rumenjaka

1, 5 dl čvrsto stepene smetane

2 žlici želatine v prahu

3 žlice konjaka

3 žlice čokoladnih ostružkov

Priprava

1. V posodi, v katero se prilega džezva za kavo, pristavite za 3 prste vode. Čokolado nalomite na drobne koš­čke in stresite v kotliček.

2. Čokolado v džezvi pokapljajte s kon­jakom, nato pa džezvo posta­­­­­vi­­­te v posodo z vročo vodo. Počasi se­­gre­vajte, dokler se čokolada ne stopi. V skodelico nalijte 3 žlice hlad­­­­ne vode in dodajte želatino. Vse skupaj pustite stati 10 minut, da želatina nabrekne. Nato skodelico postavite v kozico z vročo vodo in jo počasi segrevajte, da se želatina razpusti. Vmes stepite smetano za kremo.

V džezvo gladko umešajte jaj­­­­ca, rumenjaka in sladkor, nato jo prestavite na posodo z vročo vodo, zmes pa stepajte še toliko časa, da se speni in zgosti. Primešajte stopljeno želatino in odstavite. Ohlajeni čokola­­di primešajte stepeno smetano, nato zmes vmešajte v umešana jajca. Peno razdelite v 6 steklenih skodelic ali ko­­zar­cev. Prekrijte jih s folijo in po­­­tisnite v hladilnik, da se krema strdi.

Različica

3. Konjak lahko nadomestite ali kombini­rate s čokoladnim likerjem, čokoladne ostružke pa z mandljevimi lističi ali stepeno smetano. Šest sladic morate pripraviti zato, ker ji ni nikoli dovolj.

Jagode s cimetom

Preprosta, a odlična sladica, za katero pa se boste morali vseeno malce bolj potruditi.

Potrebujete

500 g jagod

150 g sladkorja

1–2 žlici maraskina (znan hrvaški liker iz istoimenskih višenj in ekstrakta njihovih koščic)

2 palčki cimeta

vaniljev sladoled

Priprava

1. Jagode temeljito operite in posuši­­te ter jim postrgajte peclje.

2. V posodi pristavite 4, 5 decilitra vode, sladkor in cimet. Zavrite in po­­­časi kuhajte 4 minute. Sladkorne­­mu sirupu prilijte maraskino in vse skupaj kuhajte še minuto. Jagode postopoma za nekaj sekund namočite v sladkorni sirup, da poberejo malo pen. Nato jih sproti razdelite v skodelici, sirup pa kuhajte še nekaj minut, dokler se ne zgosti.

Različica

3. Jagode lahko obložite s kepico vani­­l­­jevega sladoleda, jim dodate stepe­­no smetano, za protiutež pa naj poskrbi­­­jo slane pistacije. Postrezite z belim vi­­­nom ali rumom, ki ga ne boste potrebo­vali veliko, saj bo pijana že zaradi tega, ker ste sredi zime našli jagode.

Matija Car

fotografije Aleksander Krošelj

stiliranje Aljoša Krošlin Grlj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri