Zdrava malica ali zajtrk: domači bučni humus

16. 11. 2019
Deli
Zdrava malica ali zajtrk: domači bučni humus (foto: profimedia)
profimedia

Humus lahko odlično uporabite kot prilogo ali kot samostojno jed za manjši obrok. Učinkovito bo nadomestil tudi sladkarije in druge nezdrave prigrizke, ki si jih radi privoščite ob gledanju večernega filma. 

Ker lahko humus v hladilniku počaka nekaj dni, ga lahko pripravite več in porabite za več zajtrkov ter malic.  Preden gremo na recept, preverite še nekaj dejstev o buči: 

  • Že z eno skodelico narezane buče dobite dvojno mero priporočljivega dnevnega vnosa vitamina A. Ta pripomore k boljšemu vidu, še posebej v slabi svetlobi.

  • V bučnih semenih najdete aminokislino triptofan, ki spodbudi proizvodnjo melatonina, ta pa se običajno v telesu sprošča zvečer in signalizira, da se bliža čas za spanje. 

  • Študiji sta pokazali, da so ljudje, ki so jedli prehrano bogato z vlakninami, imeli precej manjšo možnost za bolezni srca kot tisti, ki so imeli prehrano z manj vlaknin.  Študiji: 
Sedaj pa k receptu. Pripravite naslednje sestavine: 
  • 5 skodelic bučnega pireja ali pečene buče
  • 5 skodelic čičerike
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice tahini paste
  • začimbo paprika
  • olivno olje
  • sol

V mikserju najprej na drobno zmešajte česen. Potem dodajte čičeriko, bučo in tahini. Mešajte in medtem počasi vlivajte olivno olje, dokler ne dobite lepe, tekoče teksture. Po okusu dodajte papriko in sol ter se prepričajte, da ni nobenih grudic. Če želite, lahko humus okrasite s popečeno čičeriko in peteršiljem. 

Če ne marate kruha, lahko humus jeste tudi tako: Ideja za slasten prigrizek - za vse, ki ne jeste kruha

Priporočamo še: 5 razlogov za sprehod (vsak dan) ali pa 6 slastnih smutijev za po vadbi

Pripravila: A. H. 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"