To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

12 rešitev za potešitev skomin brez odvečnih kalorij

25. 10. 2015

Ker vemo, kako težko je potešiti tiste presnete skomine, smo za vas pripravili 12 čisto preprostih rešitev.

Marsikdo bi že davno postal pripadnik ”brezhidratnega gibanja”, če ne bi bilo tiste presnete prisege o lojalnosti. In seveda, če ne bi bilo ogljikovih hidratov tako težko popolnoma črtati z jedilnika.

Tega vam navsezadnje niti ne priporočamo, ne bi pa bilo odveč, če bi naredili inventuro porabe in če bi jih raje zamenjali s kompleksnimi ogljikovimi hidrati ter se odrekli enostavnim sladkorjem oziroma vsaj očitno zmanjšali njihovo količino.

Čas je, da vladarjem, kot so žemljice, testenine in krompir, znova izkažete svojo vdanost, vendar tokrat nekoliko drugače.

Ker vemo, da je ogljikove hidrate skoraj nemogoče in tudi nespametno črtati iz prehrane, njihovo količino najlaže omejite s pretkanimi zamenjavami. Tako boste še vedno uživali v jedeh, ki jih imate radi, toda ne da bi z njimi ogrožali svoje zdravje.

S pravimi dodatki in z nekaj iznajdljivosti ima cvetača lahko okus pire krompirja.

Ne verjamete? Berite naprej in pripravite lonce.

Z zbranimi zvijačami za zmanjšanje količin bele moke, testenin in krompirja in primernimi zamenjavami zanje vam bomo dokazali, da so alternative z manj ogljikovimi hidrati po okusu zelo podobne originalom.

Naše jedi je tudi preskusila skupina vdanih ljubiteljev ogljikovih hidratov. Izkazalo se je, da so tako okusne, da so se vprašali, zakaj si jih niso pripravljali že do zdaj.

Pire krompir
  • Zamenjava: cvetača za krompir

V vrelo vodo za nekaj minut vrzite cvetačo (lahko jo skuhate tudi v sopari v mikrovalovni pečici). Dodajte žličko masla in v mešalniku ali s paličnim mešalnikom zmešajte v homogeno zmes – pire. Solite in popoprajte po okusu in jed, ki ste jo pripravili, se zlahka lahko kosa s krompirjevo klasiko.

Če se želite izkazati z nečim posebnim, lahko pireju primešate na hitro popečen česen ali prepraženo čebulo, vmešate lahko sveže nariban parmezan ali pa žlico kisle smetane, če vam je to po godu.

Zmanjšanje OH: 30 gramov na skodelico.

Okus: Že po dveh žlicah boste pozabili, da pire v resnici ni krompirjev.

Krompirjevi polpeti
  • Zamenjava: buča za krompir

Kuhane buče (v obliki nogometne žoge in rumeno-oranžne barve) imajo podoben okus kot krompir, vendar pa v primerjavi z njim vsebujejo le delček ogljikovih hidratov. Meso buče naribajte na rezine, vmešajte jajce za vezivo, posolite in oblikujte polpete.

V ponvi segrejte oljčno olje in na njem specite polpete (na vsaki strani nekaj minut). Odložite na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.

Zmanjšanje OH: približno 15 gramov na polpet.

Okus: Resda niso tako hrustljavi in čvrsti kot običajni krompirjevi polpeti, zato pa se ne morete pritoževati, da ni krompirjevega okusa.

Lazanja
  • Zamenjava: rezine cukinov za testenine

Štiri ali pet cukinov srednje velikosti po dolžini razrežite na slaba dva centimetra debele rezine. Pekač pregrnite s peki papirjem in nanj položite rezine. Potresite jih s soljo in z mešanico sredozemskih začimb ter pecite 20 minut na 220 oC. Ne pozabite, potrebujete čvrste ”testenine”, ne hrustljavih. Nato sestavite lazanjo, namesto testenin pa uporabite rezine bučk.

Zmanjšanje OH: 36 gramov na porcijo.

Okus: Izvrsten! Za povrh je tekstura lazanje takšna, kot jo le s testeninami ni mogoče doseči.

Špageti
  • Zamenjava: špagetna buča ali špagetarica (podolgovata) za testenine

Kuhana špagetarica je pravo čudo narave, saj njeno meso pri strganju z vilicami samo razpada na trakove, podobne špagetom. Vse, kar morate storite, je, da bučo prerežete na pol in odstranite semena.

S prerezano stranjo jo položite v ponev ali večjo posodo, v katero ste nalili za dva centimetra vode, in kuhajte približno 10 minut oziroma tako dolgo, dokler ni buča mehka na otip. Ohladite in izpraskajte špagete. Prelijte jih z omako za testenine in posujte z ribancem.

Zmanjšanje OH: 30 gramov na krožnik.

Okus: Odličen, poleg tega so špageti iz špagetarice tako čvrsti kot klasični.

Omlete
  • Zamenjava: ovseni kosmiči in skuta za testo za omlete

Recept za jed, ki se vam ne more ponesrečiti. V mešalniku zmešajte v gladko maso pol skodelice ovsenih kosmičev, četrt skodelice manj mastne skute, dve jajci in vrečko vanilijevega sladkorja, ščepec cimeta in muškatnega oreščka. Specite tako kot navadne omlete.

Zmanjšanje OH: 45 gramov na omleto.

Okus: Če si privoščite še žličko domače marmelade, lešnikove kreme ali sladkega greha, razlike skorajda ne boste opazili.

Pečen krompir
  • Zamenjava: tempeh za krompir

Ste prepričani, da ne marate sojinih jedi? Toda vzrok za to je verjetno v nepravilni ali neustrezni pripravi. Verjemite, da je tempeh lahko zelo blag, če ga obogatite z zelišči in začimbami, in kot tak je lahko izvrstna zamenjava za krompir. 450 gramov tempeha zdušite s česnom in čebulo. Nato potresite z naribanim sirom in poprom ali polijte s sirovo omako (začinjeno), posujte še z nekaj rožmarina in postavite za dobre pol ure v pečico.

Zmanjšanje OH: 11 gramov na 200 gramov jedi.

Okus: Kot nežno pečen nekoliko pikanten krompir.

Solata iz testenin
  • Zamenjava: mešana zelenjava ali fižol v zrnju za polovico testenin

Količino ogljikovih hidratov zmanjšate tako, da vzamete le polovično porcijo testenin, kot jo predpisuje recept, polovico pa nadome- stite z različno zelenjavo.

Odlični so črni ali rdeči fižol, na drobno narezana mesnat paradižnik in korenje, koruza, koščki šunke, tunine ali piščanca in trdo kuhano jajce. Tovrstnim solatam se podajo najrazličnejši prelivi – od jogurtovega, majoneznega olja in kisa do samega limoninega soka in rezin avokada.

Zmanjšanje OH: 10 gramov na skodelico.

Okus: Neverjeten! Da manjka polovica testenin, sploh ne boste opazili.

Čips s sirovim okusom
  • Zamenjava: rezine sira z manj maščobe za čips

Dovolj nor recept, da ga je vredno poskusiti. Sir narežite na približno pol centimetra debele rezine (to vam lahko naredijo tudi v delikatesi) in prerežite na polovico, tako da bodo rezine velike približno trikrat tri centimetre.

Zložite jih na pekač na peki papir, tako da je med njimi približno tri centimetre prostora. Pecite 4 do 5 minut na 190 oC oziroma tako dolgo, dokler se sir ne stopi in obarva zlato rjavo. Ohladite na pekaču, nato pa spravite na suho.

Zmanjšanje OH: do 90 gramov na porcijo

Okus: Kot sir, ki ga luščite z vrha pice.

Pica
  • Zamenjava: dežnikarice za testo pice

Odstranite bet. Lističe dežnikarice lahko nekoliko potlačite ali odstranite. Gobo nato položite na pekač, prekrit s peki papirjem, in peci- te od 5 do 10 minut, da se dežnik nekoliko izsuši. Dodajte paradižnikovo omako, mocarelo, rezino šunke ali druge dodatke in pecite na 220 oC, dokler se sir ne stopi.

Zmanjšanje OH: približno 20 gramov na rezino

Okus: Kot pri pici, vendar sočnejši. A lahko še mi dobimo rezino?

Makaronovo meso
  • Zamenjava: jajčevci za testenine

Če jajčevce zmešate z mletim mesom, dobite veliko bolj zdravo in sofisticirano jed od klasičnega ”makaron flajša”. Na Vzhodu poznajo to kombinacijo, ki pa je pripravljena nekoliko drugače. In kaj morate storiti, da vas bo vrglo od dobrega zdravja?

Najprej nekoliko zmehčajte jajčevec: prerežite ga na pol, podrgnite z oljčnim oljem in pecite 10 do 20 minut na 200 oC. Ko se ohladi, ga razrežite na manjše kocke in zmešajte s prepraženo čebulo, mletim mesom, paradižniki in začimbami.

Zmanjšanje OH: 26 gramov na krožnik

Okus: Božanski in nekoliko sočnejši kot pri običajnem makaronovem mesu.

Sendviči
  • Zamenjava: kitajsko zelje ali vitlof za kruh

Zelnati list obložite z rezinami šunke ali purana in s sirom ter prepognite na pol ali pa zvijte. Pri izbiri nadevov za zeleni sendvič pustite svoji domišljiji in brbončicam prosto pot. In še nekaj, zvitke nato lahko pomočite v omako iz jogurta, kisle smetane in dišavnic, v gorčico ali lahko majonezo.

Zmanjšanje OH: 29 gramov na sendvič

Okus: Boljši, kot če bi jedli sam narezek s kumaricami in koščki sira.

Mojca Jamnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri