Zelenjavna pita

29. 7. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zelenjavna pita

Žlahtnega okusa – z lososovim filetom in smetanovo kremo

Za 8 kosov potrebujete

• 200 g moke

• sol

• 120 g masla

• 4 jajca

• 300 g lososovega fileta

• 2 majhni bučki

• 200 g smetane

• poper

• 3 stebla koprca

Priprava

Moko zmešajte z 2 žličkama soli. Maslo zrežite na majhne kocke in jih porazdelite po moki. Vse skupaj med dlanmi zdrgnite v peščeno konsistenco. Dodajte 1 jajce in vse sestavine hitro zgnetite v gladko testo. Oblikujte ga v kroglo, zavijte v prozorno folijo in za 2 uri postavite v hladilnik.

Lososa oplaknite, osušite in ga zrežite na tanke trakove. Očistite bučke in jih zrežite na rezine. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Dobro namastite model za pite (premera 26 cm). Testo razvaljajte na pomokani delovni površini in z njim obložite testo.

Smetano razžvrkljajte s preostalimi jajci in jo začinite s soljo in poprom. Koprc oplaknite, ga otresite do suhega, potrgajte zastavice in jih sesekljajte. Bučke porazdelite po dnu testa in jih prelijte s smetano. Po njih nato porazdelite trakove lososa in koprc ter pito približno 25 minut pecite v prej segreti pečici, da smetanova mešanica popolnoma zakrkne. Postrezite še vroče iz pečice.

Čas priprave: približno 50 minut + hlajenje 2 uri.

Na kos: približno 370 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord