Zeljni zvitki

31. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zeljni zvitki

Dušeni v temni pivovi omaki.

Za 4 osebe potrebujete

  • 175 g žemlje od prejšnjega dne
  • 175 g preste
  • 250 ml mleka
  • 100 ml smetane
  • sol, poper
  • 100 g zelene
  • 1 veliko čebulo
  • 1–2 žlici moke
  • 150 g sesekljane slanine
  • 1 glavo belega zelja
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 200 ml juhe
  • 3 žlice sladkane gorčice
  • 3 jajca
  • 3 žlice stopljenega masla
  • 300 ml temnega piva
  • 2–3 žlice gostila za temne omake

 

Priprava

Žemljo in presto na drobno narežite. Mleko zmešajte s smetano, jajci, soljo in poprom ter prelijte čez 'pecivo'. 'Pecivo' namakajte 30 minut.

Zeleno in čebulo sesekljajte. Slanino raztopite, dodajte čebulo in zeleno ter prepražite. Vse skupaj dobro zmešajte s peteršiljem, gorčico, namočenim 'pecivom' in moko.

Z zeljne glave odrežite 16 lepih listov. V osoljeni vodi jih blanširajte 3 minute, nato pa odcedite. Listom porežite debela rebra. Po dva lista položite drugega na drugega, obložite z nadevom, zvijte in spnite. Zvitke močno opecite na raztopljenem maslu. Zalijte jih z juho in temnim pivom ter dušite približno 40 minut.

Omako zgostite z gostilom, prevrite in po okusu začinite. Postrezite jo k zeljnim zvitkom. Zraven se prileže krompirjev pire.

Čas priprave približno 1 ura 25 minut.

Na osebo približno 860 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 54 g, ogljikovi hidrati: 67 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ