Žepki s krompirjem in sirom

24. 12. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Žepki s krompirjem in sirom (foto: Profimedia)
Profimedia

Okusen prigrizek ali obrok!

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g moke
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 1 beljak
  • sol

Za nadev:

  • 300 g krompirja
  • 3 mlade čebule
  • 1 papriko
  • 100 g masla
  • 100 g ovčjega mladega sira
  • 1 žličko mlete paprike

Za drobljenec:

  • 100 g drobtin
  • 100 g masla
  • 100 g slanine
  • 2 mladi čebuli

Priprava:

1 Olupite krompir, mu dodajte maslo in ga do mehkega skuhajte v vreli slani vodi. Po kuhanju jih odcedite in pustite v pokriti posodi. Oplaknite papriko in očistite mlado čebulo. Papriko zrežite na majhne koščke, čebulo pa na obročke. Zelenjavo popražite na preostalem maslu in ji na koncu primešajte še mleto papriko. Na koncu primešajte pretlačen krompir in mladi sir.

2 Iz moke, jajc, rumenjakov in soli zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga za 1 uro pustite počivati. Nato ga na pomokani delovni površini razvaljajte približno 4 mm debelo in ga pokrijte s kuhinjsko krpo.

3 Po polovici testa v razmikih po 4 mm razporedite kupčke nadeva. Beljak premešajte z 1 do 2 žličkama vode in z njim premažite testo okoli nadeva. Čezenj prepognite drugo polovico testa, ga zatisnite med kupčki in s posebnim rezalnikom narežite kvadrate.

4 Žepke v vreli slani vodi kuhajte približno 8 do 10 minut. V tem času na maslo zarumenite drobtine. V njih povaljajte odcejene žepke. Potresite z mlado čebulo in praženo slanino.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"