Žepki s krompirjevo-sirovim nadevom

17. 5. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Žepki s krompirjevo-sirovim nadevom (foto: Profimedia)
Profimedia

Zanimiva in okusna jed.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g moke
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 1 beljak
  • sol

Za nadev:

  • 300 g krompirja
  • 3 mlade čebule
  • 200 g smetanovega namaza
  • 1 papriko
  • 100 g masla
  • 1 žličko mlete paprike

Za drobljenec:

  • 100 g drobtin
  • 100 g masla
  • 100 g pancete 
  • 2 mladi čebuli

Priprava:

1 Olupite krompir in ga skuhajte v slani vodi, ki ste ji dodali pol masla. Po kuhanju ga odcedite in pustite v pokriti kozici. Oplaknite papriko in mlado čebulo. Papriko zrežite na majhne koščke, mlado čebulo pa na obročke. Zelenjavo popražite na preostalem maslu in jo potresite z 1 žličko paprike. Na koncu primešajte pretlačen krompir in smetanov namaz.

2 Iz moke, jajc, rumenjaka in soli zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga pustite počivati 1 uro. Testo nato tanko razvaljajte na pomokani delovni površini in ga pokrijte s čisto kuhinjsko krpo.

3 Po eni polovici testa v 4-centimetrskih razmikih razporedite majhne kupčke nadeva. Beljak stepite z 1 do 2 žlicama vode in premažite testo okoli kupčkov. Čez ta del testa zapognite drugi del testa in testo dobro zatisnite med kupčki nadeva. Testo zrežite na kvadrate.

4 Žepke stresite v vrelo slano vodo in jih pustite vreti 8 do 10 minut. Medtem na maslu zlato popražite drobtine. V njih povaljajte odcejene žepke. Jed potresite s sesekljano mlado čebulo in praženo slanino.

Foto: Profimedia