Zimski napitki, ki vas pogrejejo od znotraj

12. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zimski napitki, ki vas pogrejejo od znotraj (foto: foodstock foto)
foodstock foto

V vašem domu naj zadiši po prazničnih začimbah med pripravo preprostih aromatičnih toplih napitkov.

Kuhano vino

V lonec zlijte liter vina in pol litra vode, dodajte 10 žlic sladkorja, vrečko vaniljevega sladkorja, 10 klinčkov, dve cimetovi palčki in ekološko pomarančo, ki jo skupaj z lupino narežite na krhlje.

Tekočino med segrevanjem mešajte, da se bo sladkor hitreje raztopil. Vino naj vre na majhnem ognju približno tri minute (čas vretja podaljšajte le, če bi radi zmanjšali vsebnost alkohola).

Ko je vino kuhano, ga skozi cedilo prelijte v steklene skodelice.

Preprost praznični punč

V posodo zlijte pol litra pomarančnega soka, pol litra čaja, sok polovice limone, 1 dl pomarančnega likerja in 0,5 dl ruma, dodajte 5 žlic sladkorja, cimetovo paličico, tri klinčke in semena enega stroka vanilje (ki ga prerežite po celotni dolžini in iz notranjosti postrgajte semena z noževo konico).

Tekočino med segrevanjem mešajte, da se sladkor raztopi in okusi prepojijo z začimbami. Tekočino precedite skozi cedilo in postrezite v steklenih skodelicah.

Namig: Rob skodelice lahko okrasite tako, da ga najprej pomočite v vodo in nato v sladkor (lahko uporabite tudi barvni sladkor), za rob zataknite kolobar pomaranče ali limone, v topli napitek pa potopite še cimetovo palčko.

Grog z medom

V posodo zlijemo 1 dl vode, 0,5 dl ruma, sok ene limone in dodamo še žlico rjavega sladkorja, cimetovo paličico in rezino pomaranče.

Segrejemo in pred postrežbo grogu primešamo še žlico medu, lahko postrežemo tudi s sladkorno paličico.

Namig: Pred postrežbo skodelice segrejte, da bo napitek dlje časa ostal vroč.

Domači čaj – zimska pravljica

»Kadar imam občutek, da potrebujem nekaj toplote ali pa se miren večer prevesi v živahno kramljanje, v vrelo vodo narežem nekaj svežega ingverja, nalomim cimetove palčke, dodam klinček, zvezdasti janež, kardamom, suhe jabolčne olupke, posušeno aronijo, šipek in malo melise, tako pričaram zimsko pravljico,« pravi poznavalka zelišč Patricija Šenekar, ki svoja ekološka zelišča za čaj prodaja v Hiški zelišč.

Topli pomarančno-mandljev koktajl

Liter pomarančnega soka segrejte v kozici skupaj s cimetovo palčko. 2 dl soka zlijte v stekleno skodelico in prilijte 1dl mandljevega likerja.

Za rob kozarca zataknite kolobar pomaranče in postrezite.

Dve različici vroče čokolade

V kozico nalijemo liter mleka, dodamo vrečko vaniljevega sladkorja in 0,5 dl ruma ter 50 dag bele ali črne čokolade, ki jo nalomimo na koščke.

Tekočino med segrevanjem mešamo, in ko je čokolada stopljena, vlijemo še mešanico škroba in vode (v kozarčku zmešamo tri žlice škroba in tri žlice vode), mešamo, da se vroča čokolada zgosti, in postrežemo.

Pripravila: Lisa Metkovič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"