To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Žlahtne pečenke za vaše najbližje

5. 2. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Štirje odlični recepti!

Pečenka z rafinirano prilogo - vaniljevimi hruškami

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 jabolko
  • 2 korenja
  • 2 čebuli
  • 200 g zelene
  • 1 raco (približno 2 kg) 
  • sol, poper
  • 1 vejico rožmarina 
  •  500 ml perutninske osnove (iz kozarca)
  •  100 ml belega vina 
  •  50 ml hruškovega soka
  •  1 žlico limoninega soka 
  •  1 žlico sladkorja
  •  1 strok vanilje
  •  2 hruški
  •  1–2 žlici pomarančnega sladkorja
  •  2 žlici sredstva za zgoščevanje omak

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Jabolku odstranite peščišče in ga tako kot očiščeno korenje, čebulo in zeleno zrežite na kocke. Raco začinite od zunaj in od znotraj. Nadevajte jo z jabolki, polovico čebule in rožmarinom. Preostalo čebulo in zelenjavo porazdelite po pekaču. Nanju položite raco. V pečici jo pecite približno 30 minut. Prilijte osnovo, raco dušite še uro in pol do dve uri. Med peko jo večkrat prelijte s sokom pečenke.

Vino zavrite s hruškovim in limoninim sokom, sladkorjem in razprtim strokom vanilje. Hruške zrežite na osmine, jim odstranite peščišče in jih na hitro poširajte v tekočini.

Raco potresite s pomarančnim sladkorjem in jo hrustljavo zapecite. Pretlačite fond, posnemite maščobo, ga začinite in zgostite s sredstvom za zgoščevanje omak. Poleg race z omako teknejo rdeče zelje in cmoki.

Čas priprave: približno 3 ure in 15 minut.

Na osebo: približno 590 kcal, beljakovine: 68 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Puranji zvitek s slanino, polnjen s hrustavim orehovim pestom

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 kg puranjih prsi (pripravljenih za zvijanje)
  • sol, poper
  • 100 g orehovih jedrc
  • 1 strok česna
  • po 1 žlico sesekljanega peteršilja in timijana
  • 1 žličko rožmarina
  • 3 žlice mletih orehov
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 3 žlice nastrganega parmezana
  • 10 rezin slanine
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 2 žlici olja
  • 150 ml suhega belega vina
  • 350 ml jušne osnove (iz kozarca)
  • 2 lovorova lista 
  • 3 poprova zrna

Priprava

Puranje prsi oplaknite, jih otrite do suhega ter jih nekoliko potolcite in začinite. Orehova jedrca popražite, počakajte, da se ohladijo, in jih grobo sesekljajte. Česen olupite in ga drobno sesekljajte. Skupaj z zelišči ga zmeljite v električnem mešalniku. Primešajte mlete orehe, olje in sir in mešanico začinite. Nato primešajte še grobo sesekljana jedrca. Pesto premažite po mesu, ga trdno zvijte, ovijte v slanino in zvitek povežite s kuhinjskim sukancem. Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko na 140 stopinj).

Zelenjavo zrežite na večje kocke. Meso položite v naoljen pekač, ga popecite z vseh strani in vzemite ven. Nato v pekaču popecite še zelenjavo in jo zalijte z vinom in osnovo. Na zelenjavo položite meso. Dodajte lovorova lista in poprova zrna. Meso v pečici dušite uro do uro in pol. Med peko ga večkrat nakapajte s sokom pečenke.Puranji zvitek s slanino Polnjen s hrustavim orehovim pestom

Čas priprave: približno 2 uri in 20 minut.

Na osebo: približno 930 kcal, beljakovine: 71 g, maščobe: 67 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Dušena pečenka: Enostavno nebeška omaka iz kuhanega vina

Za 4 osebe potrebujete

  •  200 g čebule
  •  1 korenje
  •   150 g zelene
  •  1,3 kg govejih pleč
  •  sol, poper
  •  3 žlice olja
  •  2 žlici paradižnikove mezge
  •  1 žličko trstnega sladkorja
  •  500 ml rdečega vina
  •  1 l pečenkine osnove
  •  pol cimetove paličice
  •   pol zvezdastega janeža
  •  2 kardamomovi kapsuli
  •  2 klinčka
  •  pol žličke pimentovih zrn
  •  pol stroka vanilje
  •  2 lovorova lista
  •  3 koščke neškropljene pomaranče
  •  1 žlico škroba
  •  1 žlico kutinove marmelade
  • nariban muškatni orešek

Priprava

Čebulo in zelenjavo zrežite na večje kocke. Meso začinite in ga popecite na olju. Dodajte čebulo in zelenjavo ter vse rjavo popražite. Primešajte paradižnikovo mezgo in meso potresite s sladkorjem. Pražite 2 minuti.

Prilijte vino, ga pokuhajte in nato dodajte še osnovo. Tudi to malce pokuhajte, posodo pokrijte in vse skupaj dušite približno 2 uri.

Strite cimet, janež, kardamom, klinčke in piment. Vaniljo po dolgem prepolovite. Skupaj z lovorovima listoma in pomarančo jo stresite v omako. Ta naj lahno vre 30–45 minut. Omako pretlačite s paličnim mešalnikom, jo pokuhajte, zgostite in jo začinite. Zraven teknejo vlivanci. Dušena pečenka: Enostavno nebeška omaka iz kuhanega vina

Čas priprave: približno 3 ure in 30 minut.

Na osebo: približno 730 kcal, beljakovine: 67 g, maščobe: 37 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Šunkina pečenka: Z aromatično pomarančno medeno glazuro

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 kg svinjske gnjati
  • sol, poper
  • 2 žlici olja
  • 1 žlico klinčkov
  • 100 g prekajene šunke (rezine)
  • 1 neškropljeno pomarančo
  • 2 žlici medu

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Pečenko oplaknite, jo osušite in začinite s soljo in poprom. Nato jo z vseh strani popecite na vročem olju. Po koncu peke jo vzemite iz pekača in jo prebodite s klinčki. Sok pečenke zalijte z malce vode. Nato v pekač spet položite meso in ga približno 90 minut pecite v pečici. Med peko ga večkrat obrnite in po potrebi prilijte še malo vode.

Šunko zrežite na trakove. Pomarančo oplaknite in jo osušite. Nastrgajte ostružke in iztisnite sok. Ostružke in sok zmešajte z medom. Meso v zadnjih 30 minutah peke premažite z glazuro in pečenke ne obračajte več. Potresite jo še s šunkinimi trakovi. Od časa do časa jo še nakapajte z glazuro. Po koncu peke pečenko položite na večji krožnik in jo po želji še okrasite. Zraven tekne pečen krompir.Šunkina pečenka: Z aromatično pomarančno medeno glazuro

Čas priprave: približno 1 ura in 50 minut.

Na osebo: približno 560 kcal, beljakovine: 55 g, maščobe: 35 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri