10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

19 stvari, v katerih so ženske dokazano boljše od moških!

19 stvari, v katerih so ženske dokazano boljše od moških! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 10. 2015

Prav gotovo so ob tem naslovu vsi moški pomislili na klepetanje in nakupovanje, a dejstvo je, da ženske v številnih stvareh prekašajo svoje moške. Tudi če moški tega niti ne slišijo preveč radi. Seveda pa lahko vse skupaj še predebatirate, čeprav je morda tudi tukaj besedna vojna že dobljena, v korist žensk, seveda (glej točko 10).

1. Biti pameten je ženstveno!

94 odstotkov Slovenk ima končano srednjo šolo, 75 odstotkov jih nadaljuje študij po srednji šoli. V lanskem študijskem letu je bilo med študenti že skoraj 60 odstotkov žensk. Vsebinski interesi študentk pa se v zadnjem desetletju niso pomembno spremenili. Še vedno se največ študentk, skoraj polovica, odloči za študij družboslovja, tretjina pa ali za področje izobraževanja, umetnosti in humanistike ali zdravstva in sociale.

2. Zmagujejo

Kdo je zadnja leta najbolj razveseljeval Slovenijo s športnimi dosežki? Ja, smučarka Tina Maze, pa smučarska tekačica Petra Majdič, pa plavalka Sara Isakovič, tenisačica Katarina Srebotnik ...

3. “Dobro narejeno”

Ženske večkrat pohvalijo za dobro opravljeno delo. Morda tudi zato, ker vedo, da pohvala dobro dene in da nas v odraslem življenju malokrat sploh kdo pohvali.

4. Prenašajo bolečine

Čeprav so ženske že gensko tako narejene, da so bolj občutljive za bolečino, pa je ameriška študija na univerzi v Ohiu pokazala, da lahko ženske prenesejo več bolečine kot moški. Tudi bolezen navadno prenašajo precej bolj stoično in brez odvečnega jamranja.

5. Več stvari hkrati

Sočasno lahko telefonirajo, kuhajo kosilo in zraven pri domači nalogi pomagajo še svojemu osemletniku. Za žensko je to nekaj povsem normalnega, vsakdanjega – moški bi ob takem tempu hitro kapitulirali.

6. Borzne špekulacije

Kdo bi si pa to mislil: ženske imajo na svetovnih borzah od 1,4 do 5 odstotkov več dobička kot moški (raziskavo je opravila univerza v Južni Kaliforniji).

7. Voznice

Ženske povzročijo veliko manj prometnih nesreč kot moški. In tudi za telesne poškodbe so večinoma krivi moški. Ah ja, žalostna moška statistika.

8. Drama, veliko drame!

Mojstrice za zganjanje panike in drame so ženske, in to že od malih nog. Lep primer si lahko ogledate na www.youtube.com.

9. Nizke cene

Moški sovražijo primerjanje cen, navadno kupujejo najboljše izdelke, ki pa so tudi najdražji. Ženske najdejo fine izdelke po zmernih cenah.

10. Flirtanje

Ženska nikoli ne bo izustila take neumnosti, kot jo lahko moški, na primer: “Izgubil sem svojo telefonsko številko, ali mi lahko ti posodiš svojo?” Ne, ženske se ne spuščajo tako nizko.

11. Ponovno gradnja domovine

Ženske so bolj vzdržljive, sploh Slovenke, ki so večinoma polno zaposlene že vse od druge svetovne vojne, pomagale so zgraditi novo državo, tudi Slovenijo. Če je treba, se lotijo tudi vseh fizičnih del, le da lahko dobro skrbijo za svojo družino.

12. Šefinje

Podjetja z veliko ženskami v vodstvu naredijo za 35 % več dobička kot preostala (študija McKinseyja Woman matters).

13. Končanje zveze

70 odstotkov vseh zvez končajo ženske in več kot polovico ločitev dajo na sodišče ženske. Ja, ženske si tudi tukaj več upajo, rade imajo čiste račune.

14. Uspešne dame

Ženske, torej tudi Slovenke, so s svojimi sposobnostmi in šarmom z lahkoto uspešne tudi v tujini. Nika Kljun nastopa v videu Jennifer Lopez, za svojo jo je vzel svetovni športni velikan Nike, Valerija Kaleva je osvojila svetovni svet mode, Japonska je ponorela za Lilo Prapp …

15. Telefoniranje

Ženski pogovori po telefonu trajajo kar za 64 odstotkov dlje kot moški oziroma so večinoma daljši od pol ure. Kar 81 % moških svoj telefonski pogovor konča v 5 minutah.

16. Poganjajo trgovino

O 80 odstotkih vseh nakupov v družini, vsaj v Evropi, odločajo ženske. Brez njih bi bilo torej svetovno gospodarstvo še v večji krizi!

17. Sestavljajo omare

Zanimivo, da ženske tudi veliko bolj spretno in natančno sestavljajo omare, sploh so mojstrice za pohištvo Ikea.

18. Obvladajo stres

Kadar postane stresno, kaotično in napeto, ženske dlje ohranijo mirno kri. Razlog: ženski hormon estrogen zniža raven adrenalina. Ta kljub stresu vpliva na to, da lahko normalno delujemo.

19. Stalno nas podcenjujejo!

Razlika med žensko in moško bruto plačo v Sloveniji je nekje petodstotna, seveda sploh ni vprašanje – ženske za enako delo zaslužijo manj kot moški.

Preberite še: 7 stvari, ki jih moški najprej opazijo pri ženskah in 5 skrivnosti ženstvenosti

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri