optimizem

Pogovori, ki jih imate s samim sabo, neposredno vplivajo na vaše počutje in obnašanje. Če je ta poln dvomov, ostre kritike in katastrofalnih napovedi, boste le s težavo dosegli cilje. Naj vas pesimizem in notranji monolog z zlimi slutnjami ne ovirata. Možgane lahko naučite, da bodo drugače razmišljati.

1. Preoblikujte misli, ki vam niso v pomoč

Denimo stavke, kot so »To nikakor ne bo šlo.« oziroma »Tak tepec sem.«. Razmišljanje o tem, kako ste vse pokvarili, ne bo k ničemur pripomoglo, ker se negativne napovedi pogosto uresničijo, pretirano negativne misli pa vam preprečujejo, da bi naredili korak.

Dobra novica pa je, da lahko slabim mislim odgovarjate z bolj realističnimi izjavami. Kadar pomislite, »da vas nikoli ne bo nihče zaposlil«, se opomnite: »Če bom pridno iskal službo, bom imel s tem več možnosti, da jo najdem.«

Kadar pomislite »To bo katastrofa!«, poskušajte najti dokaze, da bo vaš trud le obrodil sadove. Nato pa oblikujte nevtralnejšo izjavo, npr. »Morda mi ne bo uspelo, obstaja pa tudi možnost, da mi bo. Potrudim se lahko po najboljših močeh.«

2. Dokažite samemu sebi, da se motite

Včasih vam možgani lažejo. Ko vam sporočajo, da nikakor nimate možnosti za napredovanje oziroma vam nikoli ne bo uspelo izgubiti 5 kilogramov, to vzemite kot izziv.

Ko se vam bo zdelo, da ste že preutrujeni, da bi nadaljevali, se prisilite in naredite še en korak. Izzovite se in vložite prošnjo za napredovanje, čeprav možgani vztrajajo, da vam ne bo uspelo dobiti novega delovnega mesta.

Vsakič, ko boste negativnim napovedim dokazali, da nimajo prav, boste možgane naučili, da boste nase začeli gledati v drugačni luči. Možgani bodo sčasoma začeli bolj jasno dojemati vaše omejitve, pa tudi zmožnosti.

3. Domislite se osebne mantre

Preverite vzorce svojih negativnih misli. Se morda zmerjate ali pa se odvračate od stvari, pri katerih vam lahko spodleti?

Prepoznajte te vzorce, nato pa se domislite osebne mantre, s katero boste tem negativnim sporočilom odgovarjali. Če boste ponavljali »Naredi to!« oziroma »Daj vse od sebe!«, boste s tem preglasili negativne misli, in sčasoma boste tem izjavam začeli bolj verjeti kot tistim nezdravim, ki ste si jih do sedaj dopovedovali.

Pridno gradite možganske mišice

Da bi možgane naučili drugačnega razmišljanja, potrebujete čas, kot pri vseh novih spretnostih. Bolj boste vadili realistično razmišljanje, več možganskih mišic boste s tem pridobili. Poleg tega bo v možganih prišlo tudi do fizičnih sprememb, ki bodo dolgoročno pripomogle k drugačnemu razmišljanju.

Vir: www.psychologytoday.com

Preberite še: Zakaj je nesmiselno, da vam malenkosti uničijo dan 

Sorodni članki

Biologija privlačnosti: Zakaj nas v resnici nekdo pritegne na prvi pogled?

Verjamete v usodno privlačnost? Ljubezen na prvi pogled? Gre za romantiko ali nekaj, kar lahko razložimo z geni in hormoni? Preverite. 

Kako srečni ste?

Katera znanstvena metoda lahko spremeni ta mrki pogled?

Česa si zares željio

Vsak normalen človek sanja o divjem, strastnem seksu, a na žalost večina teh vročih želja ostane neuresničenih preprosto zato, ker jih nikoli ne izustimo. Da, tako je - za pomanjkanje...

Izbor uredništva

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

Najbolj brane vsebine

Kako preživeti veseli december, če se držite zdrave prehrane

Veseli december bo kmalu tu in z njim praznične slaščice, ki jih vsako leto postavimo na mizo. Če ste se tokrat odločili, da boste omejili sladkor ali se držite drugih diet, to ne bo nobena ovira. Še vedno lahko uživate.
Več...

Horoskop: Ta tri astrološka znamenja imajo moč spremeniti svet

Vaša usoda je početi velike stvari. Želja, da bi spremenili svet je ogromna, skoraj neuresničljive sanje, a če spadate med ta tri astrološka znamenja, so lahko popolnoma dosegljive.
Več...

Ideja za izlet: Sprehod po zimski idili do Tamarja

Če si želite prvič letos doživeti pravo zimsko idilo, potem je sprehod od Planice do Tamarja odlična ideja. V koči pa se pogrejete ob toplem čaju in kaminu. 
Več...

Ideja za zimski izlet: Hallstatt

To zimo si privoščite romantično zimsko pravljico ob avstrijskem jezeru Hallstätter, ki leži v regiji Salzkammergut med Salzburgom in Gradcem.
Več...

Test samozavesti: 8 fraz, ki kažejo, da imate slabo samopodobo

Nekatere besede pokažejo, kako samozavestna je določena oseba. Preverite, ali jih uporabljate tudi sami. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri