vztrajnost-trening-motivacija-prijateljici

Pogovori, ki jih imate s samim sabo, neposredno vplivajo na vaše počutje in obnašanje. Če je ta poln dvomov, ostre kritike in katastrofalnih napovedi, boste le s težavo dosegli cilje. Naj vas pesimizem in notranji monolog z zlimi slutnjami ne ovirata. Možgane lahko naučite, da bodo drugače razmišljati.

1. Preoblikujte misli, ki vam niso v pomoč

Denimo stavke, kot so »To nikakor ne bo šlo.« oziroma »Tak tepec sem.«. Razmišljanje o tem, kako ste vse pokvarili, ne bo k ničemur pripomoglo, ker se negativne napovedi pogosto uresničijo, pretirano negativne misli pa vam preprečujejo, da bi naredili korak.

Dobra novica pa je, da lahko slabim mislim odgovarjate z bolj realističnimi izjavami. Kadar pomislite, »da vas nikoli ne bo nihče zaposlil«, se opomnite: »Če bom pridno iskal službo, bom imel s tem več možnosti, da jo najdem.«

Kadar pomislite »To bo katastrofa!«, poskušajte najti dokaze, da bo vaš trud le obrodil sadove. Nato pa oblikujte nevtralnejšo izjavo, npr. »Morda mi ne bo uspelo, obstaja pa tudi možnost, da mi bo. Potrudim se lahko po najboljših močeh.«

2. Dokažite samemu sebi, da se motite

Včasih vam možgani lažejo. Ko vam sporočajo, da nikakor nimate možnosti za napredovanje oziroma vam nikoli ne bo uspelo izgubiti 5 kilogramov, to vzemite kot izziv.

Ko se vam bo zdelo, da ste že preutrujeni, da bi nadaljevali, se prisilite in naredite še en korak. Izzovite se in vložite prošnjo za napredovanje, čeprav možgani vztrajajo, da vam ne bo uspelo dobiti novega delovnega mesta.

Vsakič, ko boste negativnim napovedim dokazali, da nimajo prav, boste možgane naučili, da boste nase začeli gledati v drugačni luči. Možgani bodo sčasoma začeli bolj jasno dojemati vaše omejitve, pa tudi zmožnosti.

3. Domislite se osebne mantre

Preverite vzorce svojih negativnih misli. Se morda zmerjate ali pa se odvračate od stvari, pri katerih vam lahko spodleti?

Prepoznajte te vzorce, nato pa se domislite osebne mantre, s katero boste tem negativnim sporočilom odgovarjali. Če boste ponavljali »Naredi to!« oziroma »Daj vse od sebe!«, boste s tem preglasili negativne misli, in sčasoma boste tem izjavam začeli bolj verjeti kot tistim nezdravim, ki ste si jih do sedaj dopovedovali.

Pridno gradite možganske mišice

Da bi možgane naučili drugačnega razmišljanja, potrebujete čas, kot pri vseh novih spretnostih. Bolj boste vadili realistično razmišljanje, več možganskih mišic boste s tem pridobili. Poleg tega bo v možganih prišlo tudi do fizičnih sprememb, ki bodo dolgoročno pripomogle k drugačnemu razmišljanju.

Vir: www.psychologytoday.com

Preberite še: Zakaj je nesmiselno, da vam malenkosti uničijo dan 

Sorodni članki

7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost

Če ste oster kritik samega sebe, niste edini: dvom vase, negativne napovedi in ostre besede so pogoste. Ni pa vam treba postati žrtev lastne verbalne zlorabe. Obstaja mnogo vaj...

Biologija privlačnosti: Zakaj nas v resnici nekdo pritegne na prvi pogled?

Verjamete v usodno privlačnost? Ljubezen na prvi pogled? Gre za romantiko ali nekaj, kar lahko razložimo z geni in hormoni? Preverite. 

Čustvovanje in razumevanje sta enakovredna procesa

"V glavi imamo veliko več, kot se nam zdi na prvi pogled, in iz tega se da zelo veliko potegniti. Res pa je, da se je treba potruditi. Možgani so čudovit organ, ki ga moramo znati...
Izbor uredništva

Navdih za poletni izlet: Dolomiti

Vam zaigra srce ob pogledu na veličastne gore? Dolomiti ponujajo ogromno možnosti za pohodništvo in rekreacijo, kristalna gorska...

Več...

Dober razlog, zakaj bi danes izpustili HIIT trening

Visokointenzivni intervalni trening, poznan tudi kot HIIT, je odličen za hitro porabljanje kalorij, saj traja med 15...

Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.

Več...
Najbolj brane vsebine

Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!)

Če si grški jogurt radi privoščite za sladico ali zajtrk, vam bo všeč tudi lahka torta brez peke. Ker ima malo sestavin in je priprava povsem preprosta, jo lahko naredite tudi na počitnicah ali kot piknik sladico.
Več...

Hujšanje: 8 nasvetov, ki jih upoštevajte, če se številka na tehtnici ne premakne

Videti je preprosto – manj hrane, več gibanja. Strategija, ki so jo preizkusili številni in tudi dosegli odlične rezultate. Vsem pa ta način ne prinese rezultata, ki si ga želijo. Če ste med njimi, je morda čas, da preizkusite drugače. Morda je čas, da ...
Več...

Kdaj je hujšanje zares uspešno?

Če ste preizkusili že vse diete in iščete novo ... Tokrat jih bomo preskočili. Pa tudi vse fitnes trende in druge modne muhe. Navajamo le dejstva in načine, ki pa vam bodo pomagali, da boste na svoji poti uspešnejši.
Več...

Ideja za izlet: Mašun - ki ponuja številne možnosti za sprehode in rekreacijo v naravi

Čudovita sončna sobota, preživeta v objemu prostranih notranjskih gozdov!
Več...

#vztrajam top5 objave tedna: teden 54

Najboljše objave prejšnjega tedna so morsko, tekaško in nagajivo obarvane. Nujno si jih moraš pogledati!
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri