druzina

»Ko odrastemo, radi poustvarimo čustveno okolje našega zgodnjega domačega življenja. Nagnjeni smo k poustvarjanju odnosov, ki smo jih imeli z mamo in očetom, ali odnosa, ki sta ga imela starša med sabo.« Louise L. Hay

Odnosi, ki jih je imel otrok z mamo in očetom oz. z osebami, ki jih nadomeščajo, pomembno vpliva na njegov osebni in čustveni razvoj. To verjetno ni presenečenje. Močnejša je povezanost, trdnejši so odnosi, več verjetnosti je, da otrok 'raste' - počutil se bo varnega, samozavestnejšega ... To je temelj dolgoročnega uspeha in sreče.

Naslednje preproste fraze bodo odnos z otrokom okrepile. Seveda to ne pomeni, da jih morate ponavljati v vsakem trenutku dneva, a jih vseeno uporabljajte večkrat.

1. Rad/a te imam.

Očitna, a bistvena. Otrok mora vedeti, da ga imate radi in da ga brezpogojno sprejemate.

Veliko otrok ima občutek, da jih imajo starši radi le takrat, ko so uspešni – v šoli, v športu … V ekstremnih primerih otroci odrastejo v prepričanju, da ne bodo nikoli dovolj dobri.

Preprosta »rešitev« - recite »rad/a te imam«. Pogosto.

2. Oprosti mi.

Starš naj bi otroku predstavljal avtoriteto, zato opravičevanje marsikateremu predstavlja težavo. Toda starš naj bi otroku predstavljal tudi vzor. Naredite prvi korak.

Če ste denimo v jezi rekli kaj žaljivega, bodite prvi, ki boste rekli: »Oprosti mi, tega ne bi smel/a reči.« ali »Ali mi oprostiš?«

Otrok bo razvil spoštovanje do vas, hkrati pa se nauči, da vsi delamo napake in da je pomembno, da znamo prevzeti odgovornost zanje.

3. Verjamem vate.

Otroštvo in adolescenca je obdobje negotovosti. Sem sposoben? Kaj si mislijo o meni? Sem dovolj dobra? Zakaj nisem tako pameten kot Tadej? Zakaj nisem tako popularna kot Maja?

Ko se v otrokovi glavi pletejo takšna in drugačna vprašanja, je čas, da postanete njegov največji oboževalec. Povejte mu, da verjamete vanj – to mu bo vlilo pogum.

4. Ponosen/na sem nate.

Povejte mu pogosto in ne le takrat, ko bo dosegel nekaj izjemnega.

Seveda ni nič narobe, da ste ponosni ob dosežku, vendar bodite ponosni tudi zaradi drugih razlogov – ko izkaže prijaznost, radodarnost, pogum ali kakšno drugo pozitivno vedenje.

5. Le pogumno!

Seveda, če otrok namerava narediti nekaj nevarnega, ga ne boste vzpodbujali. Ko pa se sooča z izzivom, ki bo zanj hkrati pozitivna lekcija, potrebuje vašo spodbudo, ki bo okrepila njegovo samozavest.

Življenje bo polno izzivov, zato otrok ne potrebuje le zaščite in udobnega življenja, pripravljen mora biti tudi na premagovanje teh izzivov.

6. Mi pokažeš, kako se to naredi?

Prišlo bo obdobje, ko bo otrok o določenih stvareh vedel več kot vi. To morate preprosto sprejeti.

Starši, ki delujejo, kot da vedo vse o vsem, imajo navado otroka v pogovoru preprosto »odrezati« in morda napačno presoditi. Otrok se bo umaknil in prenehal komunicirati. 'Le zakaj bi se trudil razlagati, če pa tako ali tako ne poslušate.'

Zato, če otrok o nečem v več, spodbudite ga h pogovoru. Preprosto recite: »To je zanimivo, povej mi več.« In če vidite, da otrok počne nekaj, kar vam še ni znano, zakaj ne bi vprašali: »Mi pokažeš, kako se to naredi?« Otrok se bo počutil cenjenega in spoštovanega. Velik plus v odnosu.

7. Stal/a ti bom ob strani.

Ko otrok odrašča, si želi več samostojnosti. Potrebuje svobodo pri odločitvah, želi si začrtati svojo pot. Kot starš boste imeli morda občutek, da si ne želi imeti več opravka z vami. A ni tako. Tudi največjemu uporniku ni čisto vseeno, kaj si mislijo starši. Vsaj do neke mere.

Otroku najstniku dovolite sprejemati odločitve. Kolikor je le mogoče. Seveda morajo biti pripravljeni tudi na posledice svojih odločitev.

Povejte mu, da mu boste stali ob strani, da ste tam in mu boste pomagali, če se znajde v težavni situaciji. Tako se bodo bolj samozavestni odpravili v svoj svet odraslosti.

Preberite še:

Sorodni članki

43 stvari, ki jih boste želeli povedati svojemu otroku

Ali se pogosto jezite zaradi nepospravljene sobe, uspeha v šoli, načina preživljanja prostega časa, vedenja … Če je vaš odgovor da, niste edini. Želite si, da bi bil vaš otrok odgovoren...

Droge, ne hvala!

Mladostništvo je pogosto obdobje raziskovanja, uporništva, preizkušanja različnih zadev. Radovednost pa mlade velikokrat pripelje v stik z drogami, kar vpliva na...

Naloga materinstva kot izziv

Mama je ena sama, kot je zapisano v neki pesmi, ki sem jo kot deklica znala na pamet. Ne glede na to, koliko žensk vstopi v naše življenje in se nanje tako ali drugače navežemo...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Zakaj nas sončna svetloba utrudi?

Poležavanje na ležalniku ob bazenu ne moremo ravno primerjati s HIIT treningom, a nas vseeno utrudi. Zakaj? 
Več...

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti)

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.
Več...

Zakaj sanjamo in zakaj nas mučijo nočne more?

Ste se kdaj spraševali, zakaj sploh sanjamo in kako to vpliva na nas? To smo raziskovali v nadaljevanju. 
Več...

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri