odlaganje

Vsi smo že kdaj prestavili opravilo na jutri in včasih se zdi, da je »jutri« magičen trenutek, ko bomo naredili vse. Resnica je, da bo tudi naslednji dan imel enako število ur in da se bo poleg trenutnih zadolžitev pojavila še kakšna nova. Zakaj torej še vedno odlašamo? Tu so razlogi ...

1. Perfekcionizem: morda ste zaskrbljeni, da boste naredili napako in pokazali svoje šibkosti. Težnja k popolnosti omejuje uspeh zaradi nedosegljivih standardov. Namesto tega si postavite realne cilje.

2. Strah pred neznanim: v znanju je moč. Vendar je znanje le polovica dosežka. Od tu naprej morate stopati sami in primerno odreagirati.

3. Naredil/a bom kasneje: ljudje sprejemajo odločitve, ki bodo nanje vplivale v prihodnosti in pozabljajo na tisto, kar jih čaka za ovinkom. Najprej se posvetite temu, kar morate postoriti v tem tednu.

4. Posvečanje manjšim, lažjim opravilom: pogosto se posvetimo lažjim opravilom, ker so hitro narejena in imamo občutek zadovoljstva, ko opravimo nalogo. Misel na to, da bo za uspeh potrebno narediti kaj več in čakati na rezultate, ni ravno privlačna.

5. Pomanjkanje motivacije: ste se kdaj počutili, kot da vam je življenje v napoto in ne morete storiti vsega, kar bi morali? Če boste v svojem delu videli povezavo med vloženim trudom in ciljem, boste zanj bolj motivirani in opravili učinkoviteje.

6. Ne veste, kako bi začeli: kaj če bo naloga pretežka in preveč unikatna? Ko se boste končno lotili zadolžitve, se bo razdelila na več manjših, kar bo olajšalo vaše delo. Začnite na kateremkoli koncu.

7. Hitro se zamotite: vse je bolj pomembno in zanimivo kot tisto, kar bi zares morali narediti. Odstranite vse skušnjave in usmerite misli na nalogo. Izbrišite igre iz pametnega telefona, zaprite spletne strani, na katerih prebijete ure in ure ter izključite zvoke za obvestila.

8. Opravilo zahteva trud in napredek: delanje pri projektih je stresno in težko, saj zahteva veliko truda in pričakuje se konstanten napredek. To pogosto vodi v izgubo motivacije in kmalu projekt postavite v kot za nedoločen čas.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Zato nekateri ljudje nikoli niso uspešni

Uspeh naj bi prišel s trdim delom, kar se pogosto uresniči. Vendar pazite, da ne počnete teh napak, zaradi katerih nekateri ljudje nikoli ne bodo uspešni.

Kako prenehati z odlašanjem? Tako prelisičite svoj um

Saj veste, dlje boste odlašali, večja verjetnost obstaja, da boste stvar naredili na hitro ali pa sploh ne (npr. še ena izpuščena vadba!).

8 stvari, ki jih počnejo uspešni ljudje pred spanjem

Ste kdaj razmišljali o pomembnosti stvari, ki jih počnete pred spanjem? Te imajo namreč velik vpliv na jutrišnji dan. Da se boste dobro odrezali, preverite, kakšne navade imajo…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri