moski-na-tleh-unsplash

Za anksioznostjo, ki je lahko posledica kemijskih reakcij v možganih, osebnosti, genov in/ali travmatičnih življenjskih dogodkov, trpi ogromno ljudi, samo 36% pa se jih tudi primerno zdravi. Včasih niti ne vemo, da je ta motnja vzrok naših težav ...

Se prepoznate v čem od naštetega?

1. Pretirana zaskrbljenost

Tu ne gre le za skrb, ki je vezana za vaše ljubljene in na pomembne situacije. Če ogromno časa in energije namenjate skrbi za stvari, ki v resnici ne igrajo veliko vloge v vašem življenju, in če vas misli, prežete s skrbmi, redno prevevajo v obdobju šestih mesecev, potem je precej možno, da trpite za generilizirano anksiozno motnjo, pravijo strokovnjaki in svetujejo obisk zdravnika.

Preberite: 3 vprašanja, ki si jih zastavite, kadar ste zaskrbljeni ali anksiozni 

2. Kronične težave s spanjem

Če kdaj pa kdaj ne morete zaspati ali pa se sredi noči zbudite, še ni razloga za alarm. Stres pogosto vpliva na kvaliteto našega spanca. V kolikor pa več dni zapored nemočno ležite v postelji in celo noč premlevate o stvareh, ki so se ali pa se lahko zgodijo ter vas navdajajo skrbi, ne da bi zatisnili oko, pa je to lahko pokazatelj anksioznosti.

3. Nenavadne fobije

Strah je človeški instinkt, ki nas obvaruje pred nevarnostjo. Toda nekateri strahove, ki jih imenujemo fobije, nimajo racionalnega razloga za preplah, niti nas ne obvarujejo pred nevarnostmi. Takšne fobije nam lahko resno zagrenijo življenje. Na primer: strah pred mostovi, javnim nastopanjem ali pa da vam bodo odpadle roke. Tovrstne ekstremne fobije so lahko znak resnejših motenj in je dobro, da zanje poiščete ustrezno strokovno pomoč, na primer v obliki psihoterapevta.

4. Nenehna napetost v mišicah

Kadar smo pod stresom, se naše psihološke reakcije manifestirajo v telesu … Vsak se kdaj zaloti, kako stiska pesti ali pa tišči skupaj čeljust. Če se to zgodi kdaj pa kdaj, je povsem normalno. Nenehna napetost v mišicah, po drugi strani, pa ima lahko negativne posledice na vaše zdravje – poleg tega, da vas fizično utrudi, je življenje v stanju nenehne pripravljenosti lahko zelo nelagodno. Če se vam zdi, da je tovrstne fizične reakcije težko kontrolirati, se pogovorite z zdravnikom.

5. Panični napadi

Panični napadi nas med vsemi znaki anksioznega vedenja navdajajo z največ strahu. Če napada še nikdar niste doživeli, si ga le stežka predstavljate, tisti, ki so ga preizkusili na lastni koži ali pa opazovali človeka, ki je imel napad, pa ga opisujejo na zelo podoben način. Gre za silne občutke panike in strahu, ki otežijo dihanje, kar spremlja še bolečina v prsih, poveša se naš srčni utrip, lahko se začnemo potiti ali pa nas oblije mrzlica. Ljudje imajo ob napadu zelo realen občutek, da bodo umrli.

6. Perfekcionizem - (pre)velika potreba po redu

Ne morete nehati s postavljanjem knjig v pravo zaporedje? Na polici v trgovini sami od sebe začnete urejati produkte po velikosti? Kaj naprej premikate papirje na pisalni mizi v želji, da bi jih spravili v popoln red? Če vas prevevajo misli oziroma vas nekaj sili v akcijo, ki jih ne morete nadzorovati, imate po vsej verjetnosti obsesivno kompulzivno motnjo, ki prav tako spada med anksiozne motnje.

7. Neprestani dvom vase

Povsem naravno je, da kdaj pa kdaj dvomimo vase … dokler to ne postane glavna okupacija našega vsakdana. Če so se kar na lepem pojavili dvomi o nečem, kar vam veliko pomeni, je to lahko znak, da imate eno izmed oblik obsesivno kompulzivnega vedenja. Primer: novoporočenec se vse od poročne noči dalje kar naprej sprašuje, če zares ljubi svojo izbranko.

8. Nenehno vznemirjenje

Ta oblika motnje je še posebej pogosta pri otrocih in mladih, oziroma se jo hitro odkrije. Načeloma je zaskrbljujoča, če ima oseba občutek ujetosti, nenehno deluje nemirno, se konstantno premika, oziroma, kot radi rečemo ''ne zna biti pri miru''. Če se tovrstno vznemirjenje v vedenju manifestira dlje časa - več kot pol leta, potem je potreben obisk zdravnika, saj gre lahko za 'stranski produkt' anksiozne motnje.

9. Težave s koncentracijo

Težave s koncentracijo so pogosto spremljevalke ADHD, motnje pozornosti z motnjo koncentracije in hiperaktivnostjo, lahko pa so tudi pokazatelj anksiozne motnje. Če se pogosto ne morete zbrati, je to lahko znak globljega zdravstvenega problema, zato je dobro obiskati zdravnika.

Prirejeno po: Power of positivity 

Preberite še:

Kaj sprozi socialno anksioznost in kaksni so njeni znaki 

Kako lahko sport pomaga pri anksioznosti 

8 sprememb v prehrani, ki pomagajo obvladati anksioznost

 

Sorodni članki

3 vprašanja, ki si jih zastavite, kadar ste zaskrbljeni ali anksiozni

Tudi vas včasih nenadoma preplavijo skrbi, ki jih ne znate razložiti niti sebi, kaj šele drugim? Skrbi vas, ko partner zamuja, skrbi vas, da boste koga prizadeli, da boste naredili...

5 načinov, kako z vajami čuječnosti premagati panični napad

Panični napadi so bolj pogosti, kot si mislimo. Spremljajo jih potenje, divje bitje srca in slabost. Lahko pridejo povsem nepričakovano in nas...

Kakšni so znaki obsesivno-kompulzivne motnje?

Pod besedo obsesivno-kompulzivna motnja si mnogokrat predstavljamo človeka, ki si neštetokrat na dan opere roke in ima stanovanje kot iz škatlice. Kakšni pa so resnični simptomi?
Najbolj brane vsebine

12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo

Prijemi, s katerimi poskrbite za več samozavesti in boljše počutje.
Več...

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

Cimet - top začimba, ki nas zdravi

Nekoč izredno cenjena začimba danes postaja priljubljeni pripomoček v boju proti raznim tegobam, ki se tičejo zdravja in lepote. Preberite, na kakšne načine lahko uporabite cimet.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri