annie-spratt-568704-unsplash

Je "helikoptersko" starševstvo res potrebno in koristno? S tem mislimo na starše, ki bdijo nad otroci, ki se igrajo na igrišču, kot helikopter. Ali so otroci res ves čas v nevarnosti? 

Če opazujemo otroška igrišča, opazimo, da nekateri starši ne pustijo otrok samih pri igri niti za minuto. Ves čas jih nadzorujejo in opozarjajo. "Pazi!", "Ne umaži si hlač", "Fuj, ne prijemaj tega!" Z ostalimi odraslimi ob igrišču ne želijo govoriti, saj "nimajo časa". Morajo se prepričati, da so njihovi otroci v redu. 

Skrb za majhne otroke in usmerjanje je seveda nujno, vendar vsaka pretirana skrb je utrujajoča, še posebej, ko so otroci že malce starejši. Otrok se mora naučiti samostojnosti, izraziti sebe, raziskovati tako svoje fizične sposobnosti kot okolico in to početi čim bolj svobodno - brez odraslega presojanja. 

Starši se morajo zavedati, kako s nenehnim opozarjanjem in pretiranim ščitenjem vplivajo na otrokovo samozavest ter na razvijanje njegove samostojnosti. 

Je igrišče res tako nevaren prostor, da otroci potrebujejo nenehna opozorila? Bodo otroci opozorila jemali resno, ko bodo ta zares potrebna? 

Otroke je nedvomno potrebno naučiti dobrih manir, spoštljivega vedenja, skrbi za lastno varnost, a to ne pomeni, da se ne smejo "zdivjati" na igrišču ali v naravi. Če otrok pade, se bo hitreje naučil ravnotežja. Ko bo ugotovil, kako smeti smrdijo, se jih ne bo več dotikal. Umazana majca pa bo plačilo za igro, ki je ne bo nikoli pozabil. Saj imate doma pralni stroj, kajne?

Opozorite otroke na nevarnosti, nato pa jim dovolite, da se naučijo kakšno lekcijo tudi sami. Če bodo zato dobili kakšno prasko, ko se bodo spuščali po toboganu, tudi ne bo konec sveta. Praske, modrice in blatna oblačila bodo ustvarila lepše otroštvo kot sedenje za računalnikom. 

Starši bi se danes morali predvsem obremenjevati s tem, ali njihovi otroci preživijo dovolj časa zunaj v naravi, na svežem zraku, se gibajo in norijo...

Dovolite jim, da so otroci. 

treehugger.com

Sorodni članki

Naloga materinstva kot izziv

Mama je ena sama, kot je zapisano v neki pesmi, ki sem jo kot deklica znala na pamet. Ne glede na to, koliko žensk vstopi v naše življenje in se nanje tako ali drugače navežemo…

Koliko rekreacije v resnici potrebujejo otroci

Dokazano je, da športna dejavnost v mladosti pomeni večjo skrb za zdrav življenjski slog v kasnejših obdobjih življenja, zato je zelo pomembno, da otroke od malega naučimo, da…

Rebeka Dremelj: "Aktivnosti, gibanje in narava so postali del našega vsakdanjika, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu."

Pevka Rebeka Dremelj s hčerkama Šajano in Sijo veliko časa preživi v naravi. Tudi sama se je kot otrok veliko gibala in prav zaradi tega svoji punčki vzgaja v športnem duhu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri