profimedia-0255869742

Je "helikoptersko" starševstvo res potrebno in koristno? S tem mislimo na starše, ki bdijo nad otroci, ki se igrajo na igrišču, kot helikopter. Ali so otroci res ves čas v nevarnosti? 

Če opazujemo otroška igrišča, opazimo, da nekateri starši ne pustijo otrok samih pri igri niti za minuto. Ves čas jih nadzorujejo in opozarjajo. "Pazi!", "Ne umaži si hlač", "Fuj, ne prijemaj tega!" Z ostalimi odraslimi ob igrišču ne želijo govoriti, saj "nimajo časa". Morajo se prepričati, da je z njihovimi otroci vse v redu. 

Skrb za majhne otroke in usmerjanje je seveda nujno, vendar vsaka pretirana skrb je utrujajoča in obremenjujoča, še posebej, ko so otroci že malce starejši. Otrok se mora naučiti samostojnosti, izraziti sebe, raziskovati tako svoje fizične sposobnosti kot okolico in to početi čim bolj svobodno - brez odraslega presojanja. 

Starši se morajo zavedati, kako s nenehnim opozarjanjem in pretiranim ščitenjem vplivajo na otrokovo samozavest ter na razvijanje njegove samostojnosti. 

Je igra v naravi res tako nevarna, da otroci potrebujejo nenehna opozorila? Bodo otroci opozorila jemali resno, ko bodo ta zares potrebna? 

Otroke je nedvomno potrebno naučiti dobrih manir, spoštljivega vedenja, skrbi za lastno varnost, a to ne pomeni, da se ne smejo "zdivjati" na igrišču ali v naravi. Če otrok pade, se bo hitreje naučil ravnotežja. Ko bo ugotovil, kako smeti smrdijo, se jih ne bo več dotikal. Umazana majca pa bo plačilo za igro, ki je ne bo nikoli pozabil. Saj imate doma pralni stroj, kajne?

Opozorite otroke na nevarnosti, nato pa jim dovolite, da se naučijo kakšno lekcijo tudi sami. Če bodo zato dobili kakšno prasko, ko se bodo spuščali po toboganu ali plezali po drevesu, tudi ne bo konec sveta. Praske, modrice in blatna oblačila bodo ustvarila lepše otroštvo kot sedenje za računalnikom. 

Starši bi se danes morali predvsem obremenjevati s tem, ali njihovi otroci preživijo dovolj časa zunaj v naravi, na svežem zraku, se gibajo in norijo...

Dovolite jim, da so otroci. 

vir: treehugger.com

Sorodni članki

Ali so otroci preobremenjeni

Nekje sem prebrala, da v šoli učijo tole: resnica je povezana z avtoriteto, inteligenca je sposobnost pomnjenja in ponavljanja, pravilno ponovljena snov je nagrajena, tisti, ki…

Ne pozabite: otroci se morajo igrati!

Igra je bistvena za razvoj otrok na vseh področjih, saj se otrok ob njej razmiga, druži, uči in čustvuje. Prav tako pa je odlična priložnost, da starši ustvarjajo in zganjajo…

Rebeka Dremelj: "Aktivnosti, gibanje in narava so postali del našega vsakdanjika, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu."

Pevka Rebeka Dremelj s hčerkama Šajano in Sijo veliko časa preživi v naravi. Tudi sama se je kot otrok veliko gibala in prav zaradi tega svoji punčki vzgaja v športnem duhu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri