mati-hci-pogovor

Izdamo lahko prav vsi, in to prav vsakogar, ker res nima smisla, da bi se delali fine. Je v človeški naravi, da poskrbimo najprej za svoje ugodje in dobrobit, nato pa za druge. Vendar se danes vprašajmo, zakaj prav izdaja tako zelo boli?

So različne vrste izdaje

Oziroma jih mi tako čutimo, z različnimi ponderji ovrednotimo posamezno situacijo, v kateri smo se čutili prizadete, osramočene in izdane.

V naši želji po maščevanju, ki jo povzroči omenjena bolečina, smo lahko zelo nepremišljeni in reagiramo hipno s ciljem, da omilimo svojo čustveno prizadetost. Namreč, dejstvo izdaje in čustva ter občutki, ki jih ob tem doživimo, so zelo intenzivni in razdirajoči.

1. Zloraba zaupanja lastnega otroka

Mladostnik zaupa svoje skrbi ali misli staršu, ki v neki drugi situaciji zlorabi zaupanje lastnega otroka in mu zaupano vsebino očita ali kritizira, po možnosti še pred drugimi ljudmi, pri tem pa vehementni starš sploh pomisli ne, kako zelo je izdal lastnega otroka in njegovo zaupanje.

Verjemite, da tako prizadet otrok nikoli več ne bo staršu povedal, kaj ga muči, in ne bo nikoli več izrazil klica na pomoč.

Posledično se bodo pozneje starši čudili, zakaj nimajo več čustvenega stika z odraščajočim in pubertetniškim otrokom, ki jim nič več ne pove, sploh ne vedo, kaj se v resnici dogaja v njegovi notranjosti. Ko se bodo pojavile velike težave in ko bo najstnik iskal posluh v druščini ulice, bo žal prepozno za kakovostno komunikacijo. Otrok je bil izdan, in tega ne pozabi nikoli.

2. Izdaja na delovnem mestu

Na delovnem mestu se druži več posameznikov, s svojimi večjimi ali manjšimi skrbmi in težavami, ki jih običajno zaupajo drug drugemu. Ko eden od sodelavcev izkoristi zaupane težave tako, da nadrejenemu namigne, da določen sodelavec slabše dela, ker ima doma probleme.

Posledično je lahko sodelavec od vodstva nadzorovan ali sankcioniran, pa tudi njegovo zaupanje je bilo izdano.

Ne boste verjeli, a tudi to se dogaja v realnem poslovnem življenju, saj tisti, ki je oblatil sodelavca, meni, da bo s tem sam dobil več pik pri nadrejenem, a ne ve, da se bo vesolje slej kot prej maščevalo, saj krivice se tako ali drugače vedno poravnajo.

3. Prijatelji - naslednja kategorija, kjer se dogajajo izdaje

Običajno nekdo iz ozkega kroga izčveka zaupane skrivnosti točno tisti osebi, ki ji ne bi smel, ta to pove naprej in sproži verižno reakcijo. Vse skupaj pride na dan, prijateljstvo se razdre, prizadeti posamezniki pa ne zmorejo več zaupati.

4. Izdaja znotraj zakona in partnerstev

Tukaj ne mislim zgolj na prevaro, ki je dejstvo ultimativne izdaje, temveč se drobna izdajstva dogajajo v vsakodnevnem sobivanju, tako da jih partnerji velikokrat sploh več ne registrirajo, a kljub temu pustijo grenak priokus, pa ne vedo, od kod to izvira in zakaj.

Izdaje ni čutiti zgolj na verbalnem področju, temveč tudi na čustvenem, in vedno se dotika najglobljih vsebin naše notranjosti in biti.

Čutimo se izdane, ko smo pričakovali, da bo partner nekaj naredil, pa je ta na to pozabil ali kar ignoriral zaupano mu nalogo.

Izdani smo tudi takrat, ko partnerske vsebine eden od njiju zaupa komu zunaj zakonskega kroga, ta oseba pa se nato pomilovalno ali zasmehovalno, včasih celo škodoželjno smeje in vede. Skratka, vsebin in področij, kjer se lahko počutimo, da smo bili izdani, je neskončno.

Kako vsak od nas pojmuje in doživi izdajo, je odvisno od naših vzorcev vzgoje, stopnje osebnostne rasti, od tega, kako pojmujemo življenje in vse, kar nam to prinese na pot.

Ravnajmo se po starem reku, da ne delamo drugemu tistih bolečin, ki jih sami ne bi radi doživeli, pa bo življenje kljub vsem tegobam, ki nas obkrožajo, lepše in bolj umirjeno.

Napisala: Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok; foto: Profimedia

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite na 031 666 168. Več na www.svetovalnica.si.

Sorodni članki

Kako znova pridobiti partnerjevo zaupanje?

V življenju vsakega od nas pridejo trenutki, ko izgubimo tla pod nogami, ko nas ljudje razočarajo in ko enostavno ne moremo več zaupati. Marsikdo ne dovoli več, da bi kdo drugi…

Kako lahko preprečite varanje?

Varanje je pogosto pojav v partnerskem odnosu. O tem, kako ga lahko preprečimo, piše izkušena partnerska svetovalka Melita Kuhar.

Prevare in ignoriranje

Marsikdo med nami se je že znašel v stiski, ko je odkril, da ga je ljubljeni prevaral ali da je najdražja skočila med rjuhe z nekom drugim. Kaj naredimo v takšnih izjemno stresnih…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri