zaupanje

Šele ko boste sami zaupali vase, si boste lahko zastavljali večje cilje in izstopili iz območja udobja.

Zagotovo lahko naštejete vsaj 3 osebe, ki vedno zaupajo v vas, tudi takrat ko sami niste prepričani, da vam bo uspelo. Če želite biti zadovoljni sami s seboj in posegati po večjih zmagah, morate poglobiti zaupanje vase. Začnite tako, da boste večkrat čas preživljali v svoji družbi. To nikakor ne pomeni, da nimate prijateljev, ki bi se z vami odpravili na sprehod, popili skodelico kave ali jedli večerjo. Pomembno je, da znate uživati tudi, ko ste sami in da to ni nekaj, čemur se izogibate. Takrat imate čas razmisliti o tem, kako se počutite, kakšne probleme imate, česa si želite … Prav tako, kot je pomembno druženje s prijatelji in družino, je pomembno tudi druženje s samim seboj.

Za boljši odnos do sebe in večje zaupanje, ustvarite seznam stvari, ki so vam na vas všeč. Začnite s fizičnim videzom in jih zapišite vsaj 5. Če bo pretežko, veste, da morate na sebi še veliko delati. Nadaljujte z dejanji, vedenjem in osebnostjo. Najdete kaj dobrega v sebi? Preden bi vas lahko imeli radi drugi, se morate imeti radi sami in si pokazati, kako čudovita oseba ste. Seznam vedno hranite v bližini, da ga boste lahko preverili, ko boste imeli slab dan ali boste potrebovali majhno spodbudo na poti do cilja.

V natrpanem urniku si redno vzemite čas za izražanje in analiziranje  svojih čustev, česar ne morete storiti v vsaki situaciji. Jeza, ki vas prevzame na sestanku, slaba volja in druga negativna čustva se kopičijo v vas, zato si večkrat vzemite nekaj trenutkov za izražanje čustev. To lahko storite s športom ali priljubljenim hobijem, morda pa boste potrebovali le malce tišine za razmislek. Ne nosite s seboj te nepotrebne in težke prtljage. Šele ko storite vse to, si zastavite cilje, vendar naj bodo te realni. Če si ne zaupate dovolj, je to morda tudi zato, ker od sebe pričakujete preveč. Če ste šele pričeli s tekom, se ne prijavite na maraton, ampak na krajšo razdaljo. Ko boste zmogli 10 km, se trudite za več. Tudi pri hujšanju ne pričakujte, da boste v enem tednu izgubili kar nekaj kilogramov, v enem mesecu pa boste že dosegli popolno postavo. Saj veste, kaj želimo povedati.

Nazadnje ne pozabite na nagrado. Kdaj ste si pravzaprav privoščili kaj lepega le zato, da bi se nagradili za opravljeno delo? Če se ne spomnite, je od tega minilo že preveč časa. Začnite ceniti svoj trud in si privoščite kopel, slasten smuti ali izlet, ker ste napredovali v službi, opravili naporen trening, preživeli stresen teden ...

Preverite tudi: 

Hvaležnost vas lahko naredi srečnejše, bolj fit in bogatejše (poglejte, kako!) 

Sorodni članki

Kaj počnejo srečni pari in čemu se izogibajo?

To je nekaj skrivnosti srečnih parov, ki lahko pomagajo tudi vašemu razmerju.

Se nahajate v toksičnem prijateljstvu?

Ko se vam zdi, da prijatelj ni več oseba, na katero se lahko zanesete in ji zaupate …

Je čas, da prijateljstvu pomahate v slovo?

Vsi ljudje, ki nam v življenju prekrižajo pot, niso prišli za to, da bi bili najboljši prijatelji. Od nekaterih se moramo česa naučiti, drugi nas spomnijo na dragocenosti, ki…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri