prijatelji

Kaj nas ohranja zdrave in srečne, ko gremo skozi življenje? Bogastvo? Kariera? Je to družina? Veliko prijateljev? Preverite lekcije iz najdaljše raziskave o sreči. Odgovor vas morda preseneti.

Harvardska raziskava, ki odgovarja na zgornje vprašanje, je morda najdaljša raziskava, ki je bila kdajkoli narejena.

Življenju dveh skupin moških so raziskovalci sledili 75 let, vse od leta 1938. Ti so v raziskavo vstopili kot najstniki, v prvi skupini so bili študenti z univerze Harvard (diplomanti 1939-1944), druga skupina moških je iz revnješih predelov Bostona. Zadnji so živeli v najemu, mnogi brez tekoče vode, nekateri iz težavnih in zapostavljenih družin.

Ko so odrasli, so postali tovarniški delavci, odvetniki, zidarji, zdravniki in eden predsednik Združenih držav. Nekateri so postali alkoholiki. Nekaj jih je razvilo shizofrenijo. Nekateri so se povzpeli na socialni lestvici od dna in vse do samega vrha, drugi so to pot opravili v nasprotni smeri.

Raziskovalci so moške redno klicali, jih intervjuvali na domačem kavču, preverjali zdravniške kartoteke, delali krvne preiskave, skenirali možgane, govorili z drugimi člani družine, jih opazovali pri pogovoru s partnerjem ...

Po 75 letih ...

Kaj ustvari dobro življenje? Kaj nas ohranja zdrave in srečne?

Ne gre za bogastvo, ne za slavo, ne za kariero …

Srečne in zdrave nas ohranjajo dobri odnosti. Pika.
Sorodni članki

3 velike lekcije o odnosih

Na Harvardski univerzi so opravili obsežno raziskavo, ki je trajala kar 75 let. Ugotovili so naslednje lekcije o odnosih.

Naslednjih 5 navad vam bo po mnenju raziskovalcev s Harvarda za 12 let podaljšalo življenje

Izsledki nove raziskave so pokazali, da se ljudje, ki živijo najdlje, držijo naslednjih 5 pravil.

Daljše počitnice pripomorejo k daljšemu življenju

Na podlagi 40-letne raziskave Evropskega združenja za kardiologijo so imeli testiranci, ki so si vsako leto vzeli več kot tri tedne dopusta, 37 odstotkov manjšo verjetnost smrti…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri