anksioznsot

Socialna anksioznost je lahko velika ovira na poti do sreče, dobrih odnosov in uspehov na drugih področjih. Kaj prestajajo ljudje, ki se spopadajo z njo in kako jo prepoznate?

Posamezniki, ki so se že srečali s socialno anksioznostjo, se bodo verjetno prepoznali v naslednjem scenariju:

Ob pregledu svojega rokovnika ugotovite, da ste v torek vabljeni na večerjo s prijatelji, v četrtek imate kosilo s šefom in sodelavci, v petek pa zabavo za bratov rojstni dan, kjer se pričakuje veliko ljudi. Ob misli na to, da boste videli prijatelje in družino se razveselite, ko bolje razmislite, pa bi dogodke najraje izpustili. Ali nimajo prijatelji večje splošne razgledanosti kot vi in pri torkovi večerji ponovno ne boste imeli teme za pogovor? Sodelavci so uspešnejši od vas, na bratovi zabavi pa ne boste morali ubežati teti, ki vas nenehno sprašuje, kdaj boste imeli otroke.

Največkrat so takšne in podobne skrbi zgolj v posameznikovi glavi in bi se v resnici srečanja odvila čisto drugače, morda bi v njih celo užival.

Kaj torej je socialna anksioznost?

Socialna anksioznost je vedno prisoten strah pred tem, da bi ljudje določeno osebo opazili in jo obsojali. To sega do te stopnje, da se posameznik raje izogne dosežkom in ciljem ter se odpove svojim sanjam, ker bi se pri tem lahko osmešil. Da niste zgolj sramežljivi, ampak trpite za socialno anksioznostjo, boste opazili, ko bo strah pred kritiziranjem in smešenjem v javnosti neprestano prisoten in tako obremenjujoč, da bo vplival na vaše delo, poslabšal odnose in povzročil škodo tudi pri hobijih in prostočasnih aktivnostih.

Socialno anksioznost lahko sprožijo naslednje situacije:
 • biti v središču pozornosti
 • gledanje sogovornika v oči
 • imeti javen nastop
 • biti pod nadzorom določene osebe
 • občutek nesigurnosti v družbenih interakcijah
 • kritike in smešenje s strani javnosti (prijateljev, neznancev …)
 • občutek osramočenosti
 • spoznavanje novih ljudi
Simptome asocialne anksioznosti razvrščamo v tri večje kategorije:
 • Fizični simptomi:

pospešen srčni utrip, zmedenost, zardevanje, potenje, čuden občutek v trebuhu, suha usta

 • Čustveni simptomi:

slaba samopodoba, panični napad, živčnost, anksioznost, strah

 • Simptomi, povezani z obnašanjem:

izogibanje krajev in situacij, kjer bi lahko postali središče dogajanja

izogibanje različnim aktivnostim, ker bi se lahko osramotili

izolacija

pomembne spremembe iz strahu pred neuspehom, na primer menjava službe

Če sumite, da se tudi sami spopadate z omenjeno diagnozo, se posvetujte z zdravnikom. Izogibajte se lastnemu diagnosticiranju, saj posamezniki s socialno anksioznostjo potrebujejo strokovno pomoč. Nikakor pa je ne prezrite in se z njo ne spopadajte sami.

Preverite tudi: 

 

 

Sorodni članki

8 značilnosti introvertiranih ljudi

Vsi imamo svoje izzive. Vase zaprti ljudje morajo zbrati veliko poguma za pogovor z neznancem, medtem ko se bolj družabni spopadajo s strahom, da bi morali sami preživeti nekaj…

6 načel za enkratne odnose z drugimi

Ste 'srečni' član ene izmed tistih družin, ki se za praznično mizo vselej skregajo? Ste utrujeni od prijateljice, ki kar naprej kritizira? Preberite…

4 faze izgorevanja na delovnem mestu - ste morda že v kateri?

Pravočasno prepoznajte izogrevanje na delavnem mestu s pomočjo naslednjih znakov. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri