zmenek-sociopat

Kaj sploh pomeni beseda sociopat? Ameriška psihologinja Marta Stout meni, da gre za osebnostno motnjo, ki vključuje popolno pomanjkanje vesti. Tem ljudem je vseeno, kako močno prizadenejo druge.

Ne poznajo prav nobenega obžalovanja, nobenega sramu, nobene krivde. Prav tako ne občutijo nobene ljubezni. Kar pa je najbolj nevarno – lahko so prav hinavsko prepričljivi.

In kar ena oseba od 25 trpi za to neozdravljivo motnjo.

Zanima jih le moč

Pogosto sploh ne moremo verjeti, da obstajajo ljudje, ki jim ni mar niti za partnerje niti za otroke, starše, prijatelje ali sorodnike. Da jih zanima le manipuliranje z drugimi in nadvlada nad njimi. Vedno tudi verjamemo, da lahko razumemo lažnivca, prevaranta, moškega, ki v ločitveni vojni izkorišča celo svoje otroke. Večinoma pa v vsej tej drami iščejo le koristi zase oziroma prav uživajo v vseh živčnih vojnah.

Sociopati ljubijo napetost, sicer pa so ledeno hladni. In v tem se v osnovi razlikujejo od 'normalnih vetrnjakov'. Ti dejansko trpijo 'le' za zamegljenim občutkom lastne vrednosti.

Tako imenovanim narcisom gre le za lastne koristi in tudi ti radi druge ovijajo okrog prsta – a to večinoma počnejo z veliko strasti. Z njihovo pomočjo lahko najdete pot. Sociopatom pa morate nujno s poti!

Sociopat

  • Kakšen je?

Lahko je šef, ki ponižuje svoje zaposlene. Sadističen učitelj. Zahrbten kolega. Zlagan bivši. Hladna mati. Večina sociopatov stremi po moči, drugi pa so leni in se pustijo vzdrževati. Spet tretji so nagnjeni k nasilju. Imajo pa skupno točko: igrajo le po lastnih pravilih.

  • Kako jih prepoznate?

Sociopati zelo natančno vedo, s čim lahko premamijo druge. To sta šarm in karizma. Odlično znajo zaigrati čustva in z njimi manipulirajo. Lažejo in varajo. In če jih zasačimo, naredijo nekaj posebej zlobnega: prosijo za sočutje, ker vedo, da so normalni, dobri ljudje sposobni usmiljenja.

  • Kako se zaščitite pred njimi?

Prvo pravilo pravi, da verjemite, da ne gre za nesporazum, če vas novi znanec trikrat pretenta – pa naj vam še tako zatrjuje, da vse skupaj ni res. Lažnivec je! Prekinite vse stike.

Drugo pravilo: poslušajte svoj notranji glas, če vas svari pred določeno osebo! Pa naj bo še tako absurdno.

Tretjič: laskanje vzemite z rezervo!

Narcis

  • Kakšen je?

Tudi on je zapeljivec, saj je zelo privlačen. Lačen je potrditve, saj ima težave z lastno samopodobo in trpi za pomanjkanjem samozavesti. Pogosto v otroštvu ni bil deležen dovolj ljubezni in pozornosti. V odnosu želi stalno poslušati, da je najboljši. Partner mora prepoznati njegovo vrednost in mu jo še dvigovati.

  • Kako ga prepoznate?

Zelo pozorni bodite pri ljudeh, ki so nagnjeni k čustvenim pretiravanjem. Narcisi se ne zaljubijo kar tako, pri njih gre od samega začetka za nekaj velikega. Le nekaj absolutno nenavadnega lahko oživi njegov šibak ego.

Ker pa imajo velik strah pred pravo bližino, se pravi, da bi lahko nekdo pogledal za njegovo fasado, so te zveze zelo redko globoke in pristne.

  • Kako se zaščitite pred njim?

Po prvi opitosti od ljubezni se boste poleg njega počutili kot nesposobnica in boste pogosto zaman poskušali izpolniti njegova visoka pričakovanja po pozornosti – vse dokler ne boste popolnoma izgoreli.

Za izumetničenim vedenjem narcisa se skriva majhen, negotov otrok, ki ga je strah, da bi ga drugi prizadeli. Treba mu je pokazati veliko naklonjenosti – a tudi dovolj zgodaj postaviti jasne meje.

Sorodni članki

Kako se je najbolje spopasti z (nemogočim) najstnikom

Presenetljiva dejstva, pomembna spoznanja, strategije, ki pomagajo – in zakaj je dober znak, kadar gre vse svojo pot.

Patološki narcisi

Narcisi so vase zagledani posamezniki, ki so prepričani, da se ves svet vrti okoli njih. Razvajeni, egoistični, brez upoštevanja avtoritet in spoštovanja do modrosti drugih...

Kako prepoznati in obvladati narcisa

Kaj bi storili, če bi se znašli v družbi narcisa?
Najbolj brane vsebine

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

8 težav posameznikov, ki jih vedno zebe (Se prepoznate?)

Saj veste, o kom govorimo? O tistih, ki nase vedno dajo vsaj eno dodatno plast in imajo pri roki pulover tudi na najbolj sončen dan. S takšnimi težavami se spopadajo.
Več...

To se zgodi, če 2 tedna vsak dan izvajate vojaške poskoke (rezultatu se ne boste mogli načuditi)

Če bi si vsak dan vzeli čas za nekaj vojaških poskokov, bi izkusili ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri