spostovanje

Vzpostaviti avtoriteto in pridobiti spoštovanje ni tako preprosto. Vložiti boste morali veliko truda in se držati teh nasvetov.

  • Bodite prijazni. Ne le do bližnjih in oseb, ki vam veliko pomenijo, ampak tudi do ostalih. Zahvalite se prodajalki, ki vam pomaga najti živila, pohvalite majico sodelavke, spodbudite sestro pred jutrišnjim nastopom, namenite nekaj toplih besed brezdomcu na ulici. Vsak dan lahko najdete veliko razlogov, kako izraziti naklonjenost do drugih.

  • Naredite, kar obljubite. Dajte vedeti, da vam ostali lahko zaupajo. Če boste vedno naredili, kar se dogovorite, se boste izkazali kot zanesljiva oseba, ki je vredna zaupanja. Kadar že vnaprej veste, da nečesa ne boste morali izpolniti ali niste prepričani, kdaj boste imeli čas, to povejte. Bolje je, da ne dajete zagotovil, ampak obljubite, da se boste potrudili ukrepali čim hitreje.

  • Pokažite spoštovanje. Če želite, da bi vas ljudje spoštovali, morate to najprej storiti vi. Spremenite svoj odnos do sodelavcev in nadrejenih, pa tudi do ljudi, ki jih srečujete čez dan: prodajalke v trgovini, čistilke, bančne uslužbenke … Vsi, ki vam pomagajo ali olajšajo vaše življenje, si zaslužijo, da z njimi ravnate spoštljivo.

  • Nudite pomoč. Naj vam ne bo odveč pomagati novemu sodelavcu, ki je šele na začetku svoje poti in se mora še veliko naučiti. Tudi vi ste bili nekoč na njegovem mestu in sedaj je prišel čas, ko lahko vrnete vse, kar ste prejeli sami. Prav tako si vzemite čas in priskočite na pomoč prijatelju ali družini, nekomu, ki se utaplja v delu … Nihče ne zmore vsega sam.

  • Pridno delajte. Pustite, da namesto vas govori dobro opravljeno delo in ne prazne besede. Najprej dokažite, česa ste sposobni in si ustvarite ugled. Spoštovanje bo prišlo samo od sebe. Prej kot se boste zavedali, se bodo ljudje do vas začeli vesti drugače, ko bodo videli, kaj vse ste dosegli.

  • Sprejmite pomoč. Naj vam ne bo nerodno priznati, da tudi vi ne zmorete vsega sami. Prav tako kot sami nudite znanje in ponudite roko, bo nekdo to storil za vas. Obkroženi ste z ljudmi, ki želijo, da bi napredovali in dosegali uspehe, zato jim dovolite, da vam pri tem pomagajo. Po opravljenem delu se nanje spomnite s pozornostmi, ki jim bodo polepšale dan.

  • Prizadevajte si postati boljša oseba. Nihče ni popoln in vsi imamo prostor za napredovanje. Morda se lahko utrdite na različnih področjih, naučite česa novega, odpravite pomanjkljivosti … Ne glede na to, kako visoko prilezete, vedno lahko stopite še višje. Ne ustavite se, ker mislite, da ste dosegli že vse, kar se je dalo.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Kako živeti brez obžalovanj?

Kaj obžalujete? Je na seznamu veliko stvari, ali le kakšna tu in tam? Naučite se živeti tako, da boste obžalovali čim manj zamujenih trenutkov.

Vsi bi radi vse – tudi zdravje – takoj in hitro

O zdravnikih in njihovem odnosu do pacientov je zadnje čase veliko govora. Da nimajo časa za nas, da ne poslušajo dobro in da naredijo preveč napak. Morda je res … A po…

To je značilno za močne, samozavestne superženske

Ste ena izmed njih? Če se prepoznate v teh znakih, je odgovor očiten.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri