joga

Vsaj delno je količina stresa, s katerim se spopadate dnevno, povezana z delovnim mestom. Kopica nalog in malo časa sprožita napetost, za katero morate poskrbeti, če ne želite, da resneje vpliva na vaše zdravje.

Če se boste stres naučili obvladovati, si boste prihranili veliko zdravstvenih problemov in še vedno živeli tako, kot si želite. Poskrbite, da se dnevi ne bodo vrteli le okrog skrbi. Kako to storite? 

1. Omislite si »življenjski načrt za dobro počutje« 

Osebni življenjski načrt za dobro počutje je osnova, s pomočjo katere boste zgradili in vzdrževali tako fizično kot duševno moč. Okrepili boste vzdržljivost, ki je ključna za obvladovanje motečih in stresnih situacij na delovnem mestu in v zasebnem življenju.

Poskušajte ugotoviti, v katerih fizičnih aktivnostih uživate, nato pa poskrbite, da jih boste redno izvajali. 

Za duševno zdravje je pomembno tudi druženje, zato se boste morali potruditi, da boste vzdrževali pozitivne in zdrave odnose. Vzemite si čas za družino in prijatelje, namenite jim veliko pozornosti in jim dajte vedeti, da so pomemben del vašega življenja.

2. Najdite vzrok stresa

Kateri dogodki, misli in občutki vplivajo na vas? Se bojite spremembe? Delo s težavo pustite v službi? Se vam zdi, da morate vložiti 150 % več truda kot ostali? Težko izražate svoje mnenje ali postavljate vprašanja? Se bojite, da bi izgubili službo? Ko se boste zavedali, kaj v vaš dan vpelje največ napetosti, boste postopoma lahko pričeli spreminjati navade in okolje. 

Prav tako je pomembno, da znate prepoznati »fizične znake« stresa in anksioznosti. To vam bo sporočilo lastno telo – srce vam bo začelo razbijati, dlani bodo potne, zadihani boste ali pa se vam bo zdelo, da se vam bo brez pravega razloga zmešalo. To so očitni znaki, da ste pod stresom, zato je čas, da ukrepate. 

3. Ugotovite, kako se boste spopadli s stresom

Ker smo si različni, ima vsak svoj način za spopadanje s stresom. Vaša naloga je, da ugotovite, kaj vas pomirja in sprošča. Potrebuejte vsaj en trik, s katerim boste v nekaj minutah obvladovali situacijo, na primer globoko dihanje ali štetje do 10. Prosti čas, večerno in jutranjo rutino pa napolnite s stvarmi, ob katerih pozabite na službo. 

Pri tem je pomembna tudi miselnost, ki zelo vpliva na vaše razpoloženje. Razmislite, katere stvari so vredne vaše jeze in negativnih občutkov in kdaj se razburjate povsem po nepotrebnem. Za začetek se losajte slednjih, situacije, ki iz vas izvabijo najslabše, pa se trudite reševati sproti. 

4. Redno si privoščite odmor in odklop od tehnologije

Če boste razmišljali o delu in o tem, koliko morate še postoriti, v tistem trenutku ne boste »prisotni«. Ne boste osredotočeni na odnose, ki vam veliko pomenijo, hkrati pa tudi sebi ne boste dali priložnosti, da bi se odpočili in sprostili. 

Še druga plat kovanca, ki mnogim povzroča težave: odklop od tehnologije!

Tu in tam določite vikend, ko ne boste priklopljeni na nobeno obliko tehnologije: to pomeni brez interneta, telefona (razen v nujnih primerih), televizije ... Raje se lotite branja knjige ter si oglejte sončni vzhod oziroma zahod, ali pa se odpravite na sprehod po plaži.

Če se boste za nekaj dni odklopili, se boste spet povezali s samim seboj. 

Sorodni članki

Kako okrevati po izgorelosti

Izgorelost se ne zgodi čez noč, ampak prihaja počasi skupaj z obilico dela, ki se kopiči. Sploh se ne zavedamo, kdaj se začnemo utapljati v zadolžitvah, zato nam telo to sporoči...
None

Stres je lahko tudi koristen

Stres je del našega življenja, pa če tako hočemo ali ne. Njegova intenzivnost niha od človeka do človeka in spreminja se, kadar se v naših osebnih ali profesionalnih življenjih pride do...

Vas je popadel podopustniški stres?

Avgust se počasi poslavlja, čakajo nas nove jesenske zadolžitve v službi, predvsem pa so v teh dneh najbolj vznemirjeni naši najmlajši ter njihovi starši, ki se že...
Izbor uredništva

Nagradni izziv: Spravite prebavo v red!

Prebava je eden od najpomembejših procesov v našem telesu, zato ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Že imate svojo...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, želijo, da veste naslednje

Lahko si skušamo predstavljati, sočustvujemo in tolažimo osebo, ki trpi za hudo obliko depresije, nikoli pa ne moremo vedeti, kako se v resnici počuti.
Več...

Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

"Bila sem ena tistih. Debeluška, ki so jo v šoli neprestano zbadali. Ena tistih, ki se je "skrivala" za širokimi in prevelikimi oblačili, celo v bazen nisem šla nikoli brez majce. Zdaj sem v precej boljši formi, vendar se moje učenje ne zaključi tukaj."
Več...

Prihaja razstava Body World Vital: Telo na ogled od zunaj in znotraj

Na Gospodarsko razstavišče prihaja svetovna razstava Body Worlds Vital, ki bo v Ljubljani od 20. oktobra do 20. januarja prihodnje leto, vse dni v tednu od 9. do 20. ure.
Več...

Odlične ideje za jesensko-zimske izlete v Avstrijo

Sprehod po enem od avstrijskih mest ali prvo smučanje. Zagotovo boste našli idejo za vaš naslednji izlet preko meje. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri