jeza

Tisti, ki imate redno opravka z agresivno osebo, veste, kako težko je lahko z njo sodelovati. Morda vam pomagajo naslednji nasveti.

Besed in dejanj ne vzemite osebno

Čeprav oseba pravi, da ste vi krivi za njen izbruh in morda tako mislite tudi sami, to ne drži. Če sami niste agresiven tip človeka, ampak prepire raje rešujete s pogovorom, zagotovo niste zanetili agresivnega izpada. Pogosto so takšne osebe agresivne do vseh, ne le do vas.

Če na primer naredite napako v službi in vas sodelavec ali kdo drug na to opozori, s tem ni nič narobe. Kadar pa nad vas povzdigne glas ali vas celo zmerja, to ni več normalen odziv, vendar se opomnite, da za to niste krivi sami, ampak se zadaj skriva nekaj več.

Ne prenašajte jeze na druge

Za primer vzemimo službo. Šef nad vas strese jezo in se vede zelo agresivno, vendar morete ostati mirni, če ne želite biti brez dela. Ker morate slej ko prej negativna čustva dati iz sebe, jih doma stresete na ljubljeno osebo, ki ni čisto nič kriva in se pretirano razjezite zaradi politega čaja. To ni pravično do druge osebe, in če bi na situacijo pogledali razumno, bi verjetno ravnali drugače.

Zato se naučite, kako se otresti agresivnosti, ne da bi zaradi tega še kdo trpel. Morda imate hobi, ki vas pomirja in se ga lahko lotite takoj, ko prispete domov. Sprostite se z glasbo ali jogo, ali pa opravite trening. Med gibanjem se misli sprostijo, napor pa usmerite v nekaj dobrega. Poleg tega, da se boste umirili, boste naredili še nekaj dobrega zase in sprostili hormone sreče, ki bodo takoj popravili razpoloženje na bolje.

Ne spodbujajte agresivne osebe

Ne govorimo o tem, da zavedno osebo napeljujete k agresivnemu vedenju, saj si želite ravno nasprotnega. Vendar agresivneže spodbuja reakcija, ki jo izvabijo iz določene osebe. Če vas je na primer strah ali pa še vi postanete jezni in zato raztreseni ali nesramni do drugih ljudi, je cilj dosežen. Zato skušajte prezreti morebitne žaljive pripombe, čeprav bo to težko.

Potrebujete nekaj, kar vas bo v trenutku pomirilo, tako da boste lahko ostali popolnoma tiho in neodzivni ali pa boste odgovorili s prijaznostjo, kar bo agresivno osebo zmedlo. Pomaga že nekaj globokih vdihov in izdihov, poiščite pa še druge tehnike za sprostitev.

Obrnite se na prijatelje

Kadar se dnevno spopadate z agresivno osebo, se obrnite na prijatelje in vse, ki vam stojijo ob strani. Povejte jim, kako se počutite in kaj vas pri osebi najbolj moti. Pustite si svetovati in dovolite, da vas prijatelji spravijo v dobro voljo, kot to znajo samo oni.

Ko se nekomu zaupate in veste, da v situaciji niste sami, vam bo takoj lažje. Dobro bi bilo tudi, da bi se z agresivno osebo pogovorili in ji povedali, kaj občutite, ko se do vas obnaša nasilno. Morda se ne zaveda, da vas preplavita žalost in strah. Ko ji boste to dali vedeti, bo lahko bolj pazila na svoje obnašanje.

Preverite tudi: 

Sorodni članki

Zdravi načini za spopadanje z jezo

V vsakem od nas se skriva nakopičena jeza, ki jo moramo sprostiti. Če boste to storili pravilno, si boste prihranili nepotrebne spore in se ne boste znašali nad ljudmi, ki...

Kako reagirati, ko nekdo vpije na vas

Včasih smo tako jezni, da bi najraje nadrli vse sodelavce, vrgli liste v zrak in besno odvihrali iz pisarne. Vendar tega ne naredimo, ker vemo, da se ne spodobi. Kaj pa, ko...

Jeza ima veliko obrazov - ste kdaj pomislili, od kod sploh izvira vaše ravnanje z jezo?

V knjigi o čustvih sem prebrala, da je za jezo potrebne precej modrosti; če jo ustrezno doživimo, pa tudi ustvarja modrost. Modrost zato, ker se moramo z njo naučiti pravilno ravnati...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Vadba za celo telo: Kombinacija počepa in planka

Naj bo tokratni trening drugačen - izvajajte le dve vaji in z njima razgibajte celo telo. Menite, da je izziv prelahek?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri