obrekovanje

Navada obrekovanja drugih in širjenje nepreverjenih govoric običajno ne prinese nič dobrega. Ko se znajdete v situaciji, kjer nekdo želi obrekovati, lahko to preprečite z enim stavkom. 

“Si slišal to ... kako grozno frizuro je imela, baje imata težave v zakonu …" Podobne stvari spolzijo skozi naša usta, čeprav običajno ne premislimo, kaj govorimo, zakaj to govorimo in ali govorimo resnico.

Ena izmed raziskav na to temo je ugotovila, da naj bi kar 80% pogovorov izrabili za obrekovanje drugih ljudi in njihovih navad.

Obrekujemo iz različnih vzrokov. Bodisi zato, ker smo nezadovoljni s svojim življenjem ali pa zato, da bi vzpostavili vezi z drugimi, saj med obrekovanjem čutimo, da si delimo smisel za humor, interese in vznemirjenje, ko govorimo o zaupnih rečeh drugih. 

Nekateri celo uživajo v neuspehih drugih. 
A obrekovanje ni nedolžno, še posebej, če širimo neresnice. 

Stavek, ki bo končal obrekovanje

Psihologi so ugotovili, da obstaja dober stavek, ki ustavi obrekovalce. Ko vas poskuša nekdo povleči v negativen pogovor obrekovanja, ga samo vprašajte: “Zakaj mi to govoriš?”

To vprašanje bo vzbudilo v obrekovalcu samorefleksijo, da se morda vpraša, zakaj to počne, prav tako pa mu bo dalo vedeti, da vas govorice ne zanimajo.

Naslednjič, ko vam iz ust želi spolzeti nekaj slabega o drugemu, razmislite o tem, ali je to res, ali s tem naredite nekaj dobrega oziroma se vprašajte, zakaj to govorite, kakšen je namen?

Ko nekdo drug želi obrekovati z vami, pa poskusite, kako deluje zgornji stavek. 

davidwolfe.com

Sorodni članki

Kaj storiti, ko vas opravljajo?

"Včeraj sem ga spet videla prihajati iz njene hiše. Zjutraj ob osmih! Zagotovo ima kaj z njim, skoraj prepričana sem."

Kako se izogniti opravljivcem?

Imate sodelavca, ki rad opravlja in širi govorice? Še dobro, da se ne želite vplesti v te brezplodne pogovore. Čenče škodujejo okolju na delovnem mestu in spodkopavajo zaupanje…

7 nepričakovanih znakov, ki razkrivajo, da ste nekomu (zares) všeč

Ne prezrite teh vedenj, ki vam govorijo, da ste nekomu zelo pri srcu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri