ura

Časa nimamo v neomejenih količinah, zato bi morali vsako minuto izkoristiti kot najbolje znamo. Uživati bi morali v tem, kar imamo radi in se posvetiti najbližjim. Pogosto pa preveč minut namenimo opravilom, ki samo porabljajo naš čas.

S čim izgubljamo dragoceni čas?

Preobremenjenost – Ker ne znate reči ne, boste namesto aktivnosti, ki jo že komaj čakate, dan preživeli tako, da boste opravljali delo namesto drugih. Vsi včasih potrebujemo pomoč in prav je, da se odzovete na prošnje prijateljev. Vendar ne recite da za vsako ceno in ne odpovejte vseh svojih načrtov samo zato, da bi ustregli drugim.

Odločanje – Odločanju posvetimo več časa, kot se zavedamo. Razmišljanje o tem, kdaj bi začeli s projektom, ali se nam splača storiti to in ono, kakšno korist imamo od nečesa, kaj bi bilo, če bi bilo … Nas oddaljuje od cilja in krade čas. O večjih odločitvah dobro premislite in se posvetujte, vendar ne pretiravajte s predvidevanjem nemogočih situacij, ki bi se lahko zgodile.

Preverjanje elektronske pošte – Tega se običajno lotimo, kadar se nam v službi ne ljubi začeti s »pravimi« nalogami. Skrbno preverjamo in brišemo elektronska sporočila ter porabimo več časa, kot bi ga morali. Včasih to počnemo tudi doma med prostim časom. Namesto tega izberite del dneva, ko vam upade produktivnost, na primer po odmoru za kosilo. Takrat preverite pošto in omejite čas, ki ga boste temu namenili.

Družabna omrežja in splet – To sta verjetno ena izmed večjih kradljivcev časa v modernem svetu. Če bi šteli, kolikokrat v enem dnevu preverite telefon, bi se zgrozili ob visoki številki. Zato postavite meje in določite čas, ko elektronskih naprav ne boste uporabljali.

Pritoževanje – Veliko časa porabimo, ko se pritožujemo o ljudeh, situacijah, vremenu, količini dela … Pritoževanje vas zavira pred napredkom in krade čas, ki bi ga lahko preživeli ob svojih najljubših hobijih. Ukrepajte, kjer lahko, kaj spremenite ali popravite in ne skušajte nadzorovati tistega, česar ne morete.

Pomanjkanje koncentracije – Ko vam misli v službi odtavajo kilometre daleč in vseeno ne želite iti na odmor za kosilo, saj bi domov radi šli prej, ne boste zelo produktivni. Možgani imajo omejeno količino koncentracije, zato morate vmes spočiti misli, da bi lahko nadaljevali z delom. Vzemite si več krajših odmorov.

Opravljanje več stvari hkrati – Ker želite biti bolj učinkoviti, se lotite več stvari naenkrat. Vendar bo to povzročilo ravno obratno. Raje se lotite ene stvari in jo opravite dobro, šele potem preidite na naslednjo. Več ni vedno tudi boljše.

Sorodni članki

Takšne lastnosti imajo pristne osebe

Ne prikriva, ne igra, ne nosi maske. Zvesta je sama sebi. Katere lastnosti še ima pristna oseba?

12 kradljivcev časa, na katere zagotovo ne pomislite

Ko vam zmanjka časa za pomembne stvari, se zagotovo vprašate, za kaj ste ga porabili. Vidnejših rezultatov ni, a vseeno je večer in spet boste delo preložili na jutri. Preverite...

6 načinov, kako se večkrat odklopiti od elektronskih naprav

Ker smo vsak dan primorani uporabljati elektronske naprave tako in drugače, je še toliko bolj pomembno, da si znamo vzeti tudi čas zase in se odklopiti. Če upoštevate te nasvete...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

5 zmotnih prepričanj o zdravi prehrani športnikov

Toliko diet, modnih “prehranskih” muh in zdravih smernic preplavlja splet in družbena omrežja. Kako vedeti, kaj drži in kaj ne?
Več...

Zakaj nas sončna svetloba utrudi?

Poležavanje na ležalniku ob bazenu ne moremo ravno primerjati s HIIT treningom, a nas vseeno utrudi. Zakaj? 
Več...

Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti)

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.
Več...

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri