par-spostovanje-ljubezen

Ljubezen in spoštovanje sta izjemno pomembna. Za ljubezen velja stereotip, da se ti nekako 'zgodi', da si kot okužen z virusom, ki povzroča veliko razburkano morje čustev, zna pa nas tudi zelo boleti, zlasti takrat, ko ni vrnjeno ali je spreobrnjeno v kakršnakoli patološka stanja. In kje je tukaj spoštovanje?

Ločevanje zaljubljenosti in ljubezni

Danes vsi že vemo, da se najprej zaljubimo, pa niti ne vemo dobro, zakaj vidimo dotično osebo kot nekakšno posebno bitje, ki nima nobene negativne lastnosti, kar se žal sčasoma spremeni. No, na tej točki se kar ustavimo.

Ko začne koktajl zaljubljenih hormonov popuščati, se zgodi preobrazba čustev, običajno v ljubezen, kot jo pojmujemo v današnjem modernem delu sveta. Različni posamezniki pojmujemo to čustvo kot nekaj lepega, močnega, želenega ali pa kot nekaj, česar ne poznamo.

Večina zgoraj navedenih procesov namreč poteka na ravni nezavednega, pri tem se vpletajo vzorci, ki smo jih dobili v primarni družini prek starševske ljubezni in skrbi, ki so nam ju izkazovali naši starši.

Zelo pogosto se dogaja, da tisti odrasli, ki niso prejeli ljubezni od prvih pomembnih odraslih oseb, ne znajo in ne vedo prepoznati, kaj to sploh so ljubezenska čustva, zato jih posledično tudi ne znajo izkazovati svojemu partnerju ali partnerici. Zato se pogosto dogaja, da par ne zna definirati, kaj ju pravzaprav veže, saj ne vesta, kako izraziti čustvo, ki ga danes opisujem, torej ljubezensko naklonjenost.

Zagata nastopi, ko je en partner kot otrok prejemal starševsko ljubezen in varnost, drugi pa tega ne pozna, zato ne zna izkazovati čustev navzven do človeka, ki si ga je izbral za svojega partnerja.

Na žalost velja pri nas še ena zavora, in sicer, da je izkazovanje čustev sramotno in da se tega ne počne in ne obeša na veliki zvon.

Jaz pa trdim nasprotno in vas pozivam, dragi moji bralci in bralke, da ob vsaki priložnosti pokažete svoja ljubezenska čustva do drage osebe. Neverjetno prijetne in lepe energije se sproščajo ob tem, omilijo vsakodnevne napore in težave, vse se zdi veliko lažje.

Kje je zdaj tukaj spoštovanje?

Ljubezen in spoštovanje nam ljube osebe sta neločljivo povezana. Ko imamo nekoga radi in ga ljubimo, ga posledično spoštujemo kot osebo z vsemi njegovimi lastnostmi, ki vključujejo ves nabor pozitivnih in splošno sprejetih značilnosti, kot so ljubeča pozornost, ljubeznivost, pozitivna življenjska naravnanost, pogum, veselje, kot tudi z negativnimi značilnostmi posameznika, ki se morebiti lahko kažejo skozi ljubosumnost, posesivnost, agresijo, nezdravo tekmovanje in druge temne lastnosti naših osebnostnih struktur.

Torej, če povežemo ljubečo naklonjenost in spoštovanje do partnerja z namenom, da mu je z nami lepo, je fino, da se imamo tudi sami super.

Če izhajamo iz tega, da se želimo v partnerski zvezi počutiti dobro, zadovoljno in varno, potem morata oba v paru delovati s stališča, da kar je za drugega ljubeče, je dobro tudi za mene. Verjamem, da je to za marsikoga dokaj zapleten koncept, čeprav je v resnici zelo preprosta zadeva.

Spoštovanje je izjemno pomembno, saj pomeni, da sprejemamo in verjamemo v človeka, s katerim oblikujemo ljubezensko zvezo in s katerim se borimo proti tokovom življenja, ki nas pehajo sem ter tja.

Ko imamo sidro ljubljene osebe, smo varni, ljubimo in smo ljubljeni, spoštujemo in smo spoštovani.

Tudi tega se ne da doseči kar tako in ni samoumevno, treba je ozaveščati dejstvo, da se je za vse zgoraj opisano treba truditi, negovati in vlagati voljo, energijo, ljubezen in čas.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Sorodni članki

Je še mogoče rešiti odnos, ko začne ljubezen ugašati?

Odljubiti se. Zanimiva besedna zveza, kajne? Da se človek odljubi. Neha ljubiti, ni več zaljubljen in želi ven iz partnerske zveze. Kdaj pa človek ve, da ni več v ljubezni?

Kako gresta ljubezen in strah skupaj?

Ljubezen ni zgolj pojem, je tudi ali predvsem dejanje. Za ljubezen se odločimo. Strah pa je čustvo, ki nas v naših dejanjih lahko zelo uspešno blokira. Veliko ljudi je…

Kako moški vidijo ljubezen?

Zakaj moški zelo čudno in debelo gledajo na 'babje' zadeve? Zakaj naj bi bili tako zelo različni v dojemanju intimnih, osebnih in čustvenih področij?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri