tina-maze-objem_1

Tina Maze je v svojem zadnjem blogu izpostavila izjemno zanimiv vidik, ki se tiče vseh nas, ne le vrhunskih smučarjev.

Zadnji blog Tine Maze je resnično vreden branja. Tina namreč predstavi svoj izjemno zanimiv vidik, zakaj je v smučarskem svetu v zadnjem času še posebej veliko poškodb. Vpliva pa tudi na vse nas.

Pametni telefoni - viri poškodb in še marsičesa drugega, kar je narobe v življenju sodobnega človeka

Besede, ki jih je Tina Maze v razmislek vsem nam zapisala v svojem zadnjem blogu, ki ga je naslovila Zakaj je toliko poškodb?, so resnično vredne branje. Tina namreč izpostavlja nevarnost distrakcij, ki jih v naša življenja vnašajo pametni telefoni, zaradi katerih smo neprestano na "dosegu roke", motijo naš miselni tok, zaradi neprestanega vklučevanja v virtualni svet, pa smo vse bolj oddaljeni od samih sebe in vse manj skoncentrirani na to, kar počnemo.

"Seveda nisem vprašala poškodovanih, koliko so "viseli" na telefonu, preden so se poškodovali, bi me pa resnično zanimalo," piše izkušena Tina Maze, ki se je pred tekmami resnično zaprla v svoj svet in se skoncentrirala na tekmo, na uspeh, na to, da tekmo odpelje varno in z odliko. 

In čeprav na prvi pogled ni videti povezave med poškodbami smučarjev in uporabo pametnih telefonov, Tina odlično naprej razvije misel, ko razloži, kako je nanjo, kot profesionalno športnico deloval pametni telefon. "Splet ni zgodba, ki se začne in konča, tako kot smo navajeni pri knjigah in filmih. Veliko vsebin je kratkih in hitrih. Kratke besede, hitre fotografije, kratki videi, kratki klipi, hiter pregled, hitra čustva in hitre misli. 

Splet me utrudi, zaradi njega slabše vidim in slabše se skoncentriram, še posebej, če je vidljivost na tekmah slaba. Sem le občutljiva ali imajo mobilni telefoni dejansko takšen efekt? In ne le, da nisem dobro videla, to tudi nisem bila jaz. Bila sem nekje drugje. In porabila sem ogromno energije, da sem se znova vklopila v TUKAJ in ZDAJ, nikoli pa se po uporabi pametnega telefona nisem dobro počutila."

Tina nadaljuje, da vse to morda ni tako dramatično, če le ne brziš po strminah 130 kilometrov na uro in s svojim telesom blažiš udarce ob skokih. "Ko si na meji med letenjem in obvladovanjem terena, potrebuješ 300-odstotno koncentracijo./.../ Če misli niso tam, kjer bi morale biti, lahko pride do napačnih reakcij." 

Celotno besedilo, ki je spožilo velik odziv z vseh koncev sveta, preberite tukaj.

Zelo smiselno, kajne? Kaj ne vplivajo pametni telefoni na vse nas nekako tako?

In čeravno o športnih poškodbah ne moremo soditi, je Tina vsekakor izpostavila zelo pomemben vidik, kako pametni telefoni vplivajo tudi na vse nas, ostale. Bolj pomembno se nam zdi preletavati bolj ali manj (ne)pomembne novičke, objave drugih, neštetokrat pregledati fotke, ki smo jih naredili. Ali pa neprestano fotografirati, namesto, da bi uživali trenutek. Po dolgem gledanju v telefon, branju drobnih črk, po množici hitrih informacij je um izčrpan, počutimo se nemirne, prazne, zase pa v resnici nismo naredili prav nič.

Koliko časa na tak način zavržemo?

Ogromno! Preveč. Tu je ta čas, ki ga zmanjka za vadbo, za prijatelja, za otroke, za partnerja. Ni časa in energije za seks? Za svoj posel? Za fit telo? Za meditacijo? Kako ne? Izklopimo telefone. Pustimo ga v avtu. Recimo si: briga me za facebook. Raje bom življenje živel, kot ga kazal in opazoval. Ne bom odgovoril na mail ob desetih zvečer. In tudi odgovor na sporočilo lahko počaka. Ne bom ves čas na razpolago. 

Osredotočimo se raje na to, kaj čutimo, kaj nam manjka, za kaj smo hvaležni. Skoncentrirajmo se na to, kar počnemo, glejmo na cesto. Vsak trenutek vožnje. 

Tina Maze, kapo dol. Vse je res, kar si napisala. Večkrat bomo telefon pustili čisto pri miru.

Sanja Macur

Preberite še:

Razlog, zakaj je objava tega očka postala viralna, je prečudovit

Krožni trening za smučarje

VIDEO: Zakaj je pomembno, da smo večkrat popolnoma nori!

Sorodni članki

Sandi Murovec: 7 do uspeha - film, ki razkriva skrivnosti smučarske tehnike Tine Maze

V filmu 7doUSPEHA, ki je premiero doživel 25. novembra, je Sandi Murovec - Muri v sodelovanju s Tino Maze razkril skrivnosti tehnike, s katerimi je naša šampionka dosegala rekorde.

Išče se nova podoba smučarske čelade Tine Maze!

Ekipo Milka Ski stars, ki jo sestavljajo Tina Maze, Maria Höfl-Riesch, Michi Kirchgasser, Sarka Zahrobska, Tessa Worley and Elena Curtoni, letos čaka prav posebna sezona.
None

Prisrčen sprejem Tine Maze v Zagrebu

Naša olimpijska prvakinja Tina Maze se je iz Sočija vrnila prek Zagreba. Po pristanku na zagrebškem letališču jo je skupaj s hrvaškim smučarjem Ivico Kostelićem pričakalo kar nekaj…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri