cupcake

Si jutranjo kavo privoščite, ker ste navajeni v miru spiti opojno tekočino ob opazovanju sončnega vzhoda, ali ker brez nje nikakor ne morete začeti dneva? Kaj pa sladkarije, pivo in cigareti? Morda je katera izmed navad že prešla v odvisnost, pa sploh niste opazili.

Kaj je navada?

Navada je zgrajena na sistemu nagrajevanja. Vsaka se začne z vzorcem, ki mu pravimo zanka navade. Proces poteka v treh korakih:

1. Sprožilec možganom sporoči, naj se premaknejo v samodejni način.

2. Vedenje (dobro ali slabo) postane rutina.

3. Na koncu sledi nagrada, ki spodbudi možgane, da si zapomnijo zaporedje tudi v prihodnosti.

Za oblikovanje navade potrebujemo približno 66 dni, oziroma dva meseca. Odvisno je tudi od posameznika in stvari, ki jo želite ustaliti.

Kako se slabe navade zasidrajo v možgane?

Navade v splošnem obstajajo, ker nam zagotavljajo ugodnost oziroma priboljšek, ki se ga veselimo. Slabe navade se v možgane zasidrajo, ker služijo biološkim ali čustvenim funkcijam. Pogosto so zatočišče med stresom: grizenje nohtov, udarjanje z nogo, konstantno popravljanje las ... Ker tudi te prinašajo neko ugodnost, jih težje opustimo. Zato pristop »preprosto odnehaj« velikokrat ne učinkuje.

Kdaj navada postane odvisnost?

Odvisnost nastane, ko se oseba ne more obvladovati brez določene substance ali dejanja. Odvisniki od drog bodo tako pogosto naredili karkoli, da dobijo novo dozo. Daljša odvisnost navadno vodi v probleme s partnerjem, v službi, finančne težave in mnoge druge.

Čez čas, preprosta navada kot je pivo po službi možgane »sprogramira« tako, da škodljivo substanco razumejo kot koristno in nujno ob določenem času. Alkohol in droge vplivajo na del možganov, ki je zadolžen za »nagrajevanje«, torej tisti, ki možganom pove, da je nekaj prijetno.

Najbolj učinkovito je, da že na začetku prepoznate slabo navado in se ji izognete, še preden se ustali.

Preberite tudi:

Sorodni članki

8 učinkov na vaše telo, ko se za nekaj časa odrečete alkoholu

Se tudi pri vas en kozarec vina spremeni v tri, popoldansko druženje s kolegi ob pivu pa zavleče do poznih ur? Razmislite o abstinenci od alkohola vsaj…

Test: Potrebujete razstrupljanje od elektronskih naprav in družbenih omrežij?

Sami znakov verjetno ne opazite, saj se sprememba dogaja počasi. Z vsakim dnem več časa preživite na pametnem telefonu ob spremljanju družbenih omrežij in vse težje se je…

Imate katerega od teh znakov? Potem morate nujno ukrepati glede sladkorja!

Odvisnost od sladkorja se lahko kaže v znakih, ki jih imate za normalne. Pa so vse prej kot to. Telo vam sporoča, da se želja po sladkorju spreminja v odvisnost, zato morate ukrepati.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri