pogovor-prijateljici

Obstajata dve vrsti ljudi, ki menijo ...

"Tak/-a pač sem!"
  1. Ena skupina se vede grdo in nikakor noče prevzeti odgovornosti. O njih v tem članku ne bomo govorili. Zakaj? Ker to izkoriščajo le kot izgovor. Pri njih pomagajo le ostre besede.
  2. Druga skupina pa je resnično prepričana, da so lahko le takšni, kot so. Pogosto dovolijo, da se z njimi ravna grdo, ali se pustijo izkoriščati. Trpijo. Kot trpijo ljudje, ki se hitro razjezijo ali pa jih zlahka užalimo. Dobra novica: lahko gre tudi drugače.

No, drži, da nikoli ne moremo povsem iz svoje kože. To je čisto jasno. A bodite prepričani, da ste lahko včasih tudi drugačni. Povedali vam bomo, kako priti do tja.

Ali lahko tudi drugače?

Prepričanje, da se lahko vedemo oziroma odzovemo le na en način, je ena od največjih ovir za srečo v našem življenju.

Psihologi so o tem trdno prepričani. Kdor verjame, da nima nobene druge izbire, se počuti nemočnega. Je tako rekoč žrtev samega sebe. In to ni dobra podlaga za zadovoljstvo. In velika ovira, saj se človek ne more razvijati, ne more doseči ciljev ali pa se za nekaj boriti.

Nova spoznanja kažejo, da naša osebnost ni nekakšna toga materija, ki nam je bila položena v zibko in ostaja nespremenjena od našega otroštva. V vsaki starosti se lahko namreč na novo naučimo določenih lastnosti in sposobnosti. To sicer ne pomeni, da povsem spremenimo svojo nrav. Kdor je zelo občutljiv, verjetno ne bo nikoli drzen tip osebe. Lahko pa vadi, kako se bolj sproščeno spopasti z bolečimi opazkami.

Koliko jih je v meni?

V naši osebnosti ne obstaja le eno pravo jedro. Ljudje smo veliko bolj raznovrstni in kompleksni, kot si mislimo. Vsakič se odzovemo drugače – glede na potrebo, nasprotnika, položaj. Vzrok je predvsem v tem, da imamo različne vloge. Smo hčerke, vnukinje, prijateljice, mame, uslužbenke – in kot take se tako tudi vedemo. Nikoli ne obstaja le en 'pravi' odziv. Če ste zasebno živahni, v službi pa zadržani, to še ne pomeni, da na delu ne kažete svojega pravega obraza.

Lahko ste namreč oboje: živahni in zadržani. To je le kazalnik, kaj vse se skriva v nas in kaj vse lahko izkoristimo. In bi tudi morali!

Strahovi? So nekaj povsem normalnega.

Nekaj spremeniti. Poskusiti nekaj novega – s tem je večinoma povezana negotovost. Človeka postane malce strah. Kaj pa, če mi ne bo uspelo? Kaj pa, če bom ob tem izgubil sebe? Kaj bodo rekli drugi? Kaj si bodo mislili o meni?

Brez skrbi. Vse to je povsem normalno. In celo dobro. Kajti ta občutek nam pokaže, da gre za nekaj, kar potrebuje našo pozornost. Saj vendar nočemo porabiti celotnega napora za določeno stvar. Ali pa se v nekaj siliti in izkrivljati. Samo malce pogumnejši želimo postati. Ali pa bolj sproščeni. Ali pa bolj nespametni, usmerjeni v cilj ...

Skromni začetki

Ko želimo nekaj spremeniti, je pomembno, da se ne preobremenjujemo preveč. Če bi se denimo radi več ukvarjali s športom, si ne postavite cilja, da boste tekli vsak dan. To je po nepotrebnem preveč naporno pa tudi nerealistično. Ne bo vam uspelo in potem boste imeli 'dokaz', da ne zmorete.

Dovolj je, da začnete z malenkostmi. In zanje se tudi pohvalite. Če se vam bo morda uspelo zasmejati ob neki neprimerni opazki in se pri tem ne boste počutili napadeno, ste lahko kar ponosni. Naslednji korak je odrezav odgovor.

Povlecite meje

Pogosto ostanemo vkopani v stare vzorce vedenja, ker tako od nas pričakujejo drugi. Ker je zanje tako praktično, da smo popustljivi. Da naredimo delo kolegov ali pa da pospravimo celoten dom. Kdor želi sebi in drugim pokazati, kaj vse se še skriva v njem, naj se poskusi postopoma osvoboditi pričakovanj drugih. K temu spada tudi veličastna beseda NE.

Odmik

Verjetno najpomembnejša vaja pa je, da bolje spoznate sebe, in to tako, da od časa do časa pogledate nase z določene distance. Pomaga, če ustvarite odmik med sabo in svojimi čustvi ter občutki. Takrat lahko opazite, da ste veliko več, kot si mislite o sebi. Ja, veliko bolj čudoviti in vsestranski ste!

Vseživljenjsko učenje

Prej je prevladovalo mnenje, da se naše možganske strukture in s tem tudi naš značaj razvijajo v mladih letih, potem pa bolj ali manj ostanejo nespremenjeni.

Danes vemo, da naš miselni organ vse življenje ostane fleksibilen in spremenljiv. Znanstveniki temu pravijo plastičnost možganov. Če doživimo nove izkušnje, se nekaj naučimo ali pa se z nečim ali nekom spoprimemo, se ustvarijo nova mesta prereza in omrežja, ki vplivajo na naše prihodnje vedenje.

Preberite še:

Sorodni članki

Vpliv naših prepričanj na kakovost življenja

Vsi ljudje smo že zelo zgodaj v življenju začeli nezavedno pisati svoj življenjski načrt. Na podlagi odnosov z drugimi ljudmi smo si izoblikovali prepričanja o sebi, drugih in...

Osvobodite se negativnih samoocen

Motivacijski trenerji radi učijo, da je možno vse, če se človek le dovolj potrudi. Toda prav te predstave povozijo številne ljudi.

4 stvari, ki so značilne za osebe z visoko stopnjo samospoštovanja

Graditi odnos s samim seboj je povsem podobno, kot če to počnete s kom drugim, zahteva pozornost in čas kot tudi resnično spoštovanje na globlji ravni.

Izbor uredništva

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

Najbolj brane vsebine

Horoskop: Ta tri astrološka znamenja imajo moč spremeniti svet

Vaša usoda je početi velike stvari. Želja, da bi spremenili svet je ogromna, skoraj neuresničljive sanje, a če spadate med ta tri astrološka znamenja, so lahko popolnoma dosegljive.
Več...

Kako preživeti veseli december, če se držite zdrave prehrane

Veseli december bo kmalu tu in z njim praznične slaščice, ki jih vsako leto postavimo na mizo. Če ste se tokrat odločili, da boste omejili sladkor ali se držite drugih diet, to ne bo nobena ovira. Še vedno lahko uživate.
Več...

Ideja za izlet: Sprehod po zimski idili do Tamarja

Če si želite prvič letos doživeti pravo zimsko idilo, potem je sprehod od Planice do Tamarja odlična ideja. V koči pa se pogrejete ob toplem čaju in kaminu. 
Več...

Ideja za zimski izlet: Hallstatt

To zimo si privoščite romantično zimsko pravljico ob avstrijskem jezeru Hallstätter, ki leži v regiji Salzkammergut med Salzburgom in Gradcem.
Več...

Test samozavesti: 8 fraz, ki kažejo, da imate slabo samopodobo

Nekatere besede pokažejo, kako samozavestna je določena oseba. Preverite, ali jih uporabljate tudi sami. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri