najstnik

Presenetljiva dejstva, pomembna spoznanja, strategije, ki pomagajo – in zakaj je dober znak, kadar gre vse svojo pot.

Še pred kratkim je bil otrok tako prijazen in prijeten, potem pa to: verjetno so ga neznana nadzemeljska bitja zamenjala za skoraj neznosno bitje, proti kateremu starši, učitelji, tete in strici pogosto nimajo nobene moči.

Nagnjeno je k lenarjenju, vse najbolje ve, pogosto ima napade agresije, ob tem pa nas še vedno neverjetno potrebuje.

Kje tiči vzrok? In kako se je najbolje spopasti s takim položajem?

1. Prepoznava vzrokov

Če poznamo težavo, se lažje spopademo z njo. Če starši vedo, da ni težava njihov najstnik sam, temveč hormoni, ki divjajo v njem, potem bo za vse lažje. V tej starosti se na primer izločanje spalnega hormona serotonina pojavi dve uri pozneje kot pri odraslih. Najstniki so torej utrujeni dve uri pozneje, zato zvečer nočejo v posteljo.

Sprememba hormonskega ravnovesja vpliva tudi na nihanje razpoloženja. Možgani mladega človeka v tem času tudi dozorevajo: področje, ki je pristojno za razum, še nekaj časa ostane gradbišče. Zato pubertetniki težje nadzirajo svoja čustva.

2. Sočutje

Kdo sem? Kaj bo iz mene? Me bo družba sprejela? Kaj pa ljubezen? Puberteta je čas velikih vprašanj in globoke negotovosti. Mnogi mladostniki v skrajnih primerih kažejo znake depresije, pojavijo se motnje hranjenja, zloraba alkohola ali nasilje.

Pomembno je prepoznati, da ti otroci resnično trpijo. Potrebujejo ljubezen – tudi če si je včasih niso zaslužili ali se odzovejo odklonilno.

3. Ne odmaknite se

Kot vsak odnos tudi odnos z najstnikom potrebuje vztrajnost. To pomeni, da znate prenesti tudi neharmonična obdobja – tudi kadar gre za pravila. Seveda je težko, ker si vsi želimo nazaj svojega ljubkega otročka. Vendar je ta za vedno odšel. Treba je izgraditi nov stabilen odnos z odraščajočo osebo.

4. Vadite spuščanje iz gnezda

Vsi vemo, da je treba otroka spustiti v življenje. Treba pa mu je tudi dovoliti, da naredi napake. Pozabite tudi na lastno jezo in razdražljivost.

Prednost: ne pustite se spraviti iz tira in svojemu pubertetniku pokažite naklonjenost tudi, kadar se vede nemogoče.

5. Velika sprememba

Pubertetniki doživljajo velike spremembe. Spremeniti se mora tudi starševski odnos – iz starševske osredotočenosti na otroka, iz skupnega preživljanja družinskega časa se razvije nov partnerski odnos očeta in mame. Toda tudi novi trendi in zamisli, ki jih domov prinesejo otroci, lahko obogatijo starše.

6 Dober pogled

Otroci, ki uidejo izpod nadzora in so proti vsemu in vsem, so dokaz, da je do tedaj bilo opravljeno dobro starševsko delo. Zakaj? Le tisti, ki jih obdaja debela blazina ljubezni in samozavesti, se lahko vedejo slabo – brez strahu, da bi izgubili ljubezen. Strokovnjaki pravijo, da je laganje normalno. S tem najstniki vadijo svoje socialne kompetence.

7. Ostanite sproščeni

Minilo bo! Skoraj vsi pubertetniški vesoljci se bodo nekega dne spremenili v povsem normalnega, zrelega človeka! Tako kot vi sami ... V tem času morate dobro poskrbeti tudi sami zase in istočasno dajati dober zgled!

Kaj pa seks?

Puberteta se začne tri mesece prej kot v 80. letih, toda to še ne pomeni, da imajo otroci prej tudi spolne odnose. Delež 14-letnikov, ki so že imeli spolne odnose, v Evropi celo upada. V tej starosti doživijo tudi prve poljube.

Potrebujejo pa tudi podporo staršev. Študije so pokazale, da četudi jih je sram, se jim zdi pomembno, da se o ljubezni in seksu pogovarjajo z odraslimi – s starši ali tudi botri.

Preberite še:

Sorodni članki

Kako komunicirati z najstniki

Kako komunicirati, poslušati in kako sodelovati z našimi pametnimi najstniki. Vsi, ki jih imamo doma, se vsakodnevno spopadamo z vprašanji, kaj vse dovoliti odraščajočemu mladincu ali...

Puberteta - kdaj in kako ukrepati?

Nova spoznanja, presenetljiva dejstva in namigi v pomoč – zakaj so včasih najstniške laži tudi povsem v redu in kako puberteto, pravi starševski izziv, obvladati.

Kako ukrotiti trmo pri otroku?

Otrok gre v svojem razvoju od približno četrtega do šestega leta skozi fazo trme. To fazo imenujem 'prva puberteta'. Prav v tem obdobju namreč otrok raziskuje meje, ki mu...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Vadba za celo telo: Kombinacija počepa in planka

Naj bo tokratni trening drugačen - izvajajte le dve vaji in z njima razgibajte celo telo. Menite, da je izziv prelahek?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri