otrok-moka-igra

Noben starš nima namena kričati na otroke. Ampak prej ko slej vsakemu odnese "pokrov" in začne nenadzorovano kričati, po navadi ob najmanj primernem času. A preden vzdignete glas ...

... še enkrat dobro premislite, zakaj sploh kričite. Ker vas otroci ne slišijo in ubogajo ali zato, ker ste slabe volje.

Morda vas zanima tudi:

Zdaj pa poglejmo nekaj nasvetov, kako se ogniti kričanju.

1. Načrtujte

Največkrat postanemo živčni in razdražljivi, ko se nam mudi. Prav jutra so najbolj stresna, ko se staršem mudi v službo, otrokom pa prav nič v vrtec ali šolo.

Strokovnjaki pravijo, da je seveda problem v času, vsi ga potrebujemo več, kot mislimo. Zato že zvečer mislite na jutri, vsi pripravite vse stvari za šolo in službo, nujno opravke pa si napišite na listke in nalepite na vrata (na primer: Jaka potrebuje opremo za nogomet.).

2. Prilagodite pričakovanja

Malček lahko nekaj dni zapored upošteva vaša navodila, da mora pospraviti igrače, a bo četrti dan pozabil. A pozabi, ker je star tri, štiri leta, in ne zato, ker je len in neposlušen.

Od otrok ne smete pričakovati preveč, kot seveda tudi premalo ne. Napredujte z malimi koraki, nikar čez noč ne pričakujte čudežno redoljubnega otroka.

3. Bodite vzor

Prvič, ko boste slišali, da vaš sin kriči na sestrico, boste dobili potrditev, da je dober posnemovalec.

Vaši otroci se naučijo komunikacije najprej od vas, zato je zelo pomembno, da ste jim dober vzor. In nekega dne bodo otroci tako govorili z vami, kot vi govorite z njimi.

Preberite: Kaj počnejo starši, ki vzgojijo zelo pametne otroke?

4. Dajte pošteno opozorilo

Občasno vam bo vseeno prekipelo, a dajte otrokom čas, da se umaknejo (posebno šolarjem). Tako jim boste pokazali, da morajo prevzeti nadzor na besedami in dejanji ter da upoštevamo čustva in počutje drugih.

5. Najdite drug fokus

Ko čutite, da vam bo prekipelo, na primer zaradi razmetanih oblek ali prepolnih smeti, se najprej zamotite z drugo stvarjo. Lahko vzamete v roke protistresno žogico ali pa si naredite limonado, saj si morate vzeti čas za pomiritev. Tako boste imeli kontrolo nad seboj in boste vse skupaj lahko malce kasneje mirno, a odlično povedali.

6. Ne pozabite na svojo vlogo

Morate vedeti, da z vpitjem izgubljate del svoje avtoritete, saj se spustite na nivo svojih otrok. Ne morete pričakovati spoštovanja od svojih otrok, če vpijete nanje.

7. Razmišljajte kot učitelj

Najboljši učitelji grdega vedenja ne vzamejo za slabo, ampak kot priložnost za učenje. Na primer, če vaš otrok pozabi pospraviti posodo v pomivalni stroj, razmislite, zakaj je ne. Morda potrebuje opomnik na hladilniku ali pa pač vidne posledice – njegova najljubša skodelica ne bo čista.

9. Pojdite bliže

Večkrat vpijete čez celo stanovanje? Otroci bodo to vaše kričanje zlahka ignorirali. Pojdite bliže in jim lepo povejte, tako ne bo nihče mogel reči, da vas ni slišal, ker vas bo tudi videl.

10. Predstavljajte si, da imate gledalce

Če kričite pri odprtem oknu, je velika verjetnost, da vas bo kdo slišal. Predstavljajte si, da imate v sobi gledalce, in kako čudni bi se jim zdeli, ker kričite kot kakšen norec.

Preverite še:

Sorodni članki

3 nasveti, kako brez vpitja otroke pripraviti k poslušanju

Zakaj starši vpijejo na svoje otroke? Ker se počutijo razočarane, nemočne. V trenutku, ko jim vse uide izpod nadzora, imajo pač občutek, da je vpitje še edino, kar jim preostane...

Kako postati boljši starš svojim otrokom

Kot starši se vedno učimo. Če imate več otrok, imate že nekaj izkušenj, a vsak izmed njih je drugačen, edinstven in nasvet ni nikoli odveč. S temi dejanji postanite boljši starši...

7 fraz, ki jih morajo otroci slišati pogosteje

»Ko odrastemo, radi poustvarimo čustveno okolje našega zgodnjega domačega življenja. Nagnjeni smo k poustvarjanju odnosov, ki smo jih imeli z mamo in očetom, ali odnosa, ki...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

Zakaj nizek vnos ogljikovih hidratov in uživanje zdravih maščob pripomore k izgubi telesne teže (+ slasten recept)

Ah, ti OH-ji. Se vam zdi, da se je svet prehranjevanja postavil na glavo? Veliko ljudi je zbeganih, zakaj naj bi nizek vnos ogljikovih hidratov  in uživanje zdravih maščob pripomogla k izgubi telesne teže.
Več...

Naj travme iz preteklih razmerij ne pokvarijo vajinega odnosa

Včasih je določene izkušnje težko pustiti v preteklosti.
Več...

6 zanimivih krajev v Evropi, ki jih je vredno obiskati vsaj enkrat

Ne glede na to, koliko kilometrov ste že prepotovali … Evropa skriva zares veliko biserov, ki jih je vredno obiskati. In obiskovati. Obiščite, raziščite, prehodite …
Več...

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri